Averno

Velg format

kr 279
På lager
ISBN
9788249523184
"Nå foreligger [Louise Glücks] mest intrikate og bejublede samlinger på norsk, Averno, opprinnelig utgitt i 2006. Den tegner opp et mytisk landskap og tar leseren med inn i en variant av underverdenen. Men det timelige blander seg inn, noe som understrekes i oversettelsen ved at oversetter Per Pettersons umiskjennelige aendelser og konkrete ordvalg lyser fra linjene"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Ei slik nyskapande og produktiv poetisk fordjuping i mytestoffet som ein finn i Averno, er imponerande, fordi myta igjen får kraft og verknad i samtida vår gjennom Glücks dikt … Averno er fascinerande lesnad. Gjennom å sirkle rundt og pirke i myta, i diktsekvensar som både problematiserer og syner fram stoffet gjennom eit vidt poetisk spekter av skrive- og tilnærmingsmåtar, får ho lesaren til sjølv å tenkje ... Dikta er på framifrå vis gjendikta av Per Petterson i Oktober forlags overraskande gjenditningsserie, som Rune Christiansen er redaktør for"
SINDRE EKRHEIM, HUMBABA.NO
"Nobelprisvinner med litterær dynamitt og dynamikk … Det er stor åpenhet, vide tolkningsutsyn i hennes originale poetiske gjenfortellinger … I anledning nobelpristildelingen henter Forlaget Oktober nå, tre år etter førsteutgaven, frem igjen dette praktverket fra det underjordiske skattkammeret deres gjendiktningsserie av moderne verdenslyrikk utgjør, kresent redigert av Rune Christiansen, som også står for etterordet"
EIRIK LODÉN, STAVANGER AFTENBLAD
Vinner av Nobelprisen i litteratur 2020.

I gresk mytologi blir Demeters datter Persefone bortført av Hades til underverdenen. Sorgen får Demeter til å legge ned virksomheten som grødens gudinne, og det blir misvekst og sult på jorda. Konflikten løses ved at Persefone sendes opp for å tilbringe to tredjedeler av året hos mora på Olympen, mens hun resten av året sitter som Hades' hustru i dødsriket.

Det er vinter og frost. Fortvilelsens tid. En jente blir bortført; kanskje kommer hun ikke tilbake, kanskje kommer hun tilbake som kvinne, tilsølt med rød saft. Med myten om Persefone som utgangspunkt kretser "Averno" rundt det bristende båndet mellom mor og datter. Hos Glück er myten en kilde til grunnleggende menneskelige forestillinger om tap og forfall, og den gir brensel til frykten for isolasjon og glemsel, aldring og død - og kjærlighetens opphør.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249523184
Innbinding Pocket
Tittel Averno
Bokgruppe 423
Oversetter Per Petterson
I salg 23.10.2020
Design Exil Design
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur Gresk mytologi Mødre
Louise Glück

Louise Glück

Louise Glück er født i New York i 1943 og debuterte som lyriker med diktsamlingen Firstborn i 1968. Glück har mottatt Pulitzer-prisen, National Book Critics Circle Award, Bollingen-prisen, Los Angeles Times Book Prize, Wallace Stevens Award m.fl. Hun er bosatt i Cambridge, Massachusetts, og underviser ved Yale University. I 2020 ble Louise Glück tildelt Nobelprisen i litteratur. 

 

VINNER AV NOBELPRISEN I LITTERATUR 2020

 

FRA NOBELPRISUTDELINGEN 2020:

«Nobelprisen i litteratur 2020 tildeles den amerikanske poeten Louise Glück for hennes umiskjennelige poetiske stemme, som med nøktern skjønnhet gjør enkeltmenneskets eksistens universell»
MATS MALM, SVENSKA AKADEMIEN

Les mer