Alice A4
"Bråtveit skriver en type billedtett prosa som følger andre lover enn den kronologiske fortellingens … en roman som både er svært åpen og rik på kontaktpunkter – hvis man stokket om på tekststykkene ville de, liksom celler under et mikroskop, spontant opprettet nye forbindelser til hverandre, forestiller man seg … JA til Inger Bråtveit og Alice A4"
OLAF HAAGENSEN, MORGENBLADET
"Bråtveit skriv tidvis nydeleg, spesielt i dei meir draumeliknande partia av teksten … forteljarstemma, kombinert med den ordknappe stilen, symbolbruken og intertekstualiteten, [gjer] at Bråtveit unngår den tåredrypande offerskildringa. Alice A4 teiknar opp eit klokt, nyansert og vakkert bilete av jenta som valde det farlege eventyret som veg mot det vaksne A4-livet"
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"viser Inger Bråtveits virtuositet og språklige oppfinnsomhet … Dobbeltheten og motsetningene som ligger i kvinnerollen er fint malt fram i de mange bilderike partiene i romanen. Konklusjonen må bli at det er mye å glede seg over av originale tankesprang og finstemte, skarpe bilder. Det er vanskelig å stille seg likegyldig til Alice A4. På sitt beste er Inger Bråtveits roman nesten hypnotiserende. Inger Bråtveit har i alle fall klart å konstruere sin helt personlige bruksanvisning av en klassiker som stadig gjenoppstår i nye versjoner og forkledninger, både på film og scene."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Det handlar om kjønn og kjensler, om å frigjera seg - frå heimen, mora, skolen, konvensjonen, å oppleva seg sjølv i eige liv. Bråtveit skildrar det heile, sært og sårbart, skremt, skremmande og smerteleg, surrealistisk, og likevel så einfelt konkret, der Alice einvist held på med sitt i kjærleik og fabulering. Inger Bråtveit leverer ikkje dusinvare. Saman med Mette Karlsvik er ho blant nokre få, nynorskskrivande, unge kvinner som formelt så vel som emosjonelt tilfører både litteraturen og livet noko meir og annleis"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Bråtveit arbeider konsekvent med sikte på hybride former, Alice A4 er ingen fortellende roman, snarere er det en filmatisk punktroman som i stedet for å gli logisk framover fra punkt A til punkt B, hakker og stammer, gjentar bilder og nærmest fryser fortellingen i lange strekk, hvor bare bilkjøring og drømmende stemmer fyller teksten ... Bråtveit har skrevet en poetisk, intelligent og formmessig interessant roman med mye stoff til ettertanke."
SUSANNE CHRISTENSEN, KLASSEKAMPEN
"Viktig Litteratur … Viktig, vond og vellykket urban legende … en atmosfære plassert et sted mellom den amerikanske filmregissøren Tim Burtons whitetrash-estetikk og den norske grafikeren Rolf Grafs skittenrealisme … Alice A4 er både spennende og utfordrende å lese … det refleksive fortellergrepet er særs vellykket … Alice A4 er en viktig temabryter, svært vellykket fortellerteknisk og en intelligent overskriving av originalen Alice in Wonderland."
MARIANNE SOLBERG, VÅRT LAND
"Bråtveit forteller ikke historien fra A til Å, men sender like gjerne leseren ned i mentale kaninhull som inn i leiligheten hvor Alices mor røyker og røyker og drikker og drikker. Når hun da ikke arbeider. Inger Bråtveit skaper en tilværelse mange unge jenter vil kjenne seg igjen i: Dragningen mot å oppleve NOE, uansett pris. Suget etter å bli sett, fortært, brenne. Det farlige må utprøves. Bråtveit har sin egen stil, tett på, dirrende, ikke alltid så uttalt. Trygg i språket og vakker i klangen. Forfatteren fra Suldal krever aktiv hjernebruk av sine lesere. Vi ser at teksten har flere lag og at vi ikke fatter alt. Og at det ikke gjør noen ting."
TRINE STYVE VARLO, HAUGESUNDS AVIS
"Hvert enkelt kapittel er som et poetisk bilde for seg, originale og fornyende for måten å skrive romaner på. Sterke følelser formidles med få ord og i og for seg hverdagslige betraktninger som har en inntrengende effekt. Bråtveits valg av litterære bilder er krevende, men fascinerende."
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Romanen er komponert med store og små kapitler, noen så små at de bare består av en setning. Ofte fine setninger som blir sittende: 'Hjertet er det som får sjøen til å søkke og heve seg'. Romanen nærmer seg poesi, med veldig mye symbolikk etter hvert som forholdet mellom Alice og kjæresten utvikler seg og til slutt blir et tomrom."
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"For andre gang ypper Bråtveit med en klassiker … forfatteren har valgt seg en treffende form for å språkliggjøre den kortpustede erfaringen av forelskelse … Vi vet til slutt ikke veien ut av Alices eventyr. Det er som om teksten mimer linedansen over avgrunnen som forelskelsen tross alt er … Selv om A4-livet innhenter Alice, viser romanen at NEI-et hennes kan ligne et om bare hos Vigdis Hjorth, eller et jeg nekter hos Per Petterson – ja vel, så er friheten kanskje en utopi, men Alices innbitte NEI fører tross alt til et kort øyeblikk av lykke. Samtidig er Alice A4 så avgjort en overgrepsroman, på flere enn én måte. Ved endt lesning ligger den uskyldige barnebokklassikeren tilsjasket med trusene rundt anklene. Alice’s Adventures in Wonderland handler om en ung jentes selvstendighetstrang og eventyrlyst, en tematikk som Bråtveit forvalter med sin omskriving. I tillegg slipper hun inn Lewis Carrolls eget oppslukte blikk på selve jenta, og slik blir Alice A4 en gurlesk dobbelteksponering: Vi ser Alice sultent se på verden, men samtidig hvordan verden ser tilbake, med begjær i blikket. Det er en klaustrofobisk affære, forløst av den flyktige lykken i Alices uforbeholdne JA."
ERIK ENGBLAD, VAGANT 1/2016
"Lyrisk om Alice som vokser opp i en drabantby ... Et forfatterskap som er reelt trassig og eksperimenterende"
SUSANNE CHRISTENSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Innsiktsfullt om kjærlighet og makt, skrevet av en forfatter med en sjelden språklig og estetisk sans"
SANDRA LILLEBØ, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 201
"Ungjente, eventyr og språklige bilder som er både krystallklare og gåtefulle på en og samme tid. Det umiskjennelige bråtveitske lyste opp bokhøsten"
ELLEN ENGELSTAD, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Historien er i utgangspunktet enkel – ei 14 år gammel jente som faller for en ung mann med bil – men det er måten det fortelles på som er det vesentlige i denne boka: overraskende bilder, drøm, poesi og fantasi, i tett samspill med Alice in Wonderland. Litterær nytelse venter for den som våger."
THOR ARNE SÆTERHOLEN, BLOGG.DEICHMAN, Årets beste bøker 2015
"I eit litterært univers av kaninar, tivoli, autobahn og ein stor Tåresjø skildrar Inger Bråtveit ungjentas steg frå barn til vaksen. Romanen er ein fritt meddiktande variasjon over Alice i Eventyrland med ein særeigen bråtveitsk musikalitet og mytologi. Det er poetisk, det er opprørsk, det er feministisk, og slik blir romanen eit konfronterande og høgst originalt Wonderland."
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2015
"I sin fjärde bok, romanen Alice A4, berättar Inger Bråtveit på tät och lekfull nynorska om flickors utsatthet och styrka. Boken använder Lewis Carrolls Alice i Underlandet som klangbotten, och är mycket suggererande läsning"
ANNELIE AXÉN, SVENSKA DAGBLADET
Alice bur i ein blokk i drabantbyen med mor og syster si. Ho lengtar vekk frå røtene som held henne fast, og frå eit statisk og fastfrose jente- og kvinneliv. Så møter ho ein som kan ta henne med til ei anna verd, han har bil, og saman køyrer dei nedover Autobahn på jakt etter Wonderland.
«Alice A4» går i ein meddiktande, mytologisk og ulogisk dialog med Lewis Carroll si barnebok «Alice i eventyrland» frå 1865. I Bråtveits roman er Alice ei ung jente på terskelen mellom barn og vaksen. Romanen fortel ei både bakvend og rett fram historie om korleis Alice mistar og finn seg sjølv att gjennom det ho håpar og trur er den fyrste store kjærleiken - ein kjærleik ho etter kvart som ho vert eldre, med valdsam kraft prøver å kjempa seg ut or og fri seg frå. Men kvar gong Alice trur seg fri, oppdager ho at ho på nytt er fanga inn av si eiga innbilte frigjering.
«Alice A4» syner gjennom språk og innhald at forelskinga har sin eigen absurde logikk, og at kjærleikens vegar er uransakelege. Bråtveit skriv med stor kraft om kjønn, klasse, makt og raseri.
«Alice A4» går i ein meddiktande, mytologisk og ulogisk dialog med Lewis Carroll si barnebok «Alice i eventyrland» frå 1865. I Bråtveits roman er Alice ei ung jente på terskelen mellom barn og vaksen. Romanen fortel ei både bakvend og rett fram historie om korleis Alice mistar og finn seg sjølv att gjennom det ho håpar og trur er den fyrste store kjærleiken - ein kjærleik ho etter kvart som ho vert eldre, med valdsam kraft prøver å kjempa seg ut or og fri seg frå. Men kvar gong Alice trur seg fri, oppdager ho at ho på nytt er fanga inn av si eiga innbilte frigjering.
«Alice A4» syner gjennom språk og innhald at forelskinga har sin eigen absurde logikk, og at kjærleikens vegar er uransakelege. Bråtveit skriv med stor kraft om kjønn, klasse, makt og raseri.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2015 |
---|---|
ISBN | 9788249510542 |
Innbinding | Innbundet |
Tittel | Alice A4 |
Bokgruppe | 411 |
I salg | 25.08.2015 |
Emne | Kjærlighet Drabantbyer Skjønnlitteratur Romaner |