700-årsflommen

13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249515707
"Researchen er upåklagelig, det samme er Stuelands evne til å tolke den, og se konsekvenser der norske politikere bare ser muligheter til å grønnvaske sine interesser og kle sin ansvarsfraskrivelse i fine ord. 700-årsflommen er en sabla viktig bok"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
"Stueland har satt seg godt inn i emnet og imponerer med kunnskaper om forskning, klimarapporter, utredninger og klimakritisk skjønnlitteratur. Han argumenterer godt og hamrer budskapet inn ... – Vær vred og tapper! sa Henrik Wergeland. Stueland har fulgt oppfordringen, han er sint, engasjert og informert. Panikken i datterens øyne er blitt hans panikk. Det er ikke tvil om at han har levert et viktig bidrag til den økokritiske debatten i Norge"
JAN-ERIK EBBESTAD HANSEN, AFTENPOSTEN
"det er et stort intellektuelt og emosjonelt engasjement til grunn for dette arbeidet ... Man blir ikke belært, men tatt med inn i en diskusjon, en samtale Stueland leder med lesebakgrunn fylt opp både av internasjonal sakprosa og nordisk diktning"
HENNING HOWLID WÆRP, KLASSEKAMPEN
"jeg leser så øyet bokstavelig talt blir stort og vått ... Med en blanding av kunnskapstørst, frykt og spinkel framtidstro går Stueland løs på sitt tema ... han går bramfritt i klinsj med motviljen mot å skrive politisk eller samfunnsnyttig litteratur, tekster som vil forandre verden ... Med sin enorme lesning rundt disse spørsmålene, sin øyenvitneposisjon som legmann, sine skarpe meninger og sin dramatiske flom-erfaring burde Stueland vært en selvsagt gjest hos Skavlan eller Lindmo, eller i det minste Dagsnytt 18"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"Med 700-årsflommen har Espen Stueland skrevet boken jeg har lengtet etter ... Engasjementet er stort. Stueland går til tekster om verden og undersøker språket som både pakker inn klimakrisen, og dermed tilslører den, og pakker krisen ut, ved saklig informasjon."
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"en av de mest insiktsfulle analysene av den økologiske litteraturen i dag"
JONI HYVÖNEN, VAGANT
"Stueland opplevde flommen på Vestlandet høsten 2014, og lar erfaringene derfra danne utgangspunkt for økologiske analyser, personlige essayer og litteraturkritikk som til sammen utgjør et vektig kampskrift mot klima-optimisme i politikken – og i språket. Vitenskapens regnestykker berikes her av en dirrende nerve og et språklig nærvær som bør kunne bidra til å mobilisere oss for en endring i klimapolitikken"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2016
"svært anbefalelsesverdig essaysamling ... Hele veien skriver Stueland saklig, nyansert, kunnskapsrikt, formidlende og, til tider, polemisk."
MIKKEL KRAUSE FRANTZEN, POLITIKEN (Danmark)

Høsten 2014 kom den store flommen til Vestlandet. Espen Stueland var på vei hjem fra fotballtrening på Voss med sin yngste datter da vannmassene slukte sykkelen hennes. Tre dager senere estimerte meteorologene at vi sto midt i en 700-årsflom. Dagsrevyen meldte at nedbørsmengden tilsvarte en pall med melkekartonger opp til brysthøyde, på hver kvadratmeter i fylket.

Hvilket språk bruker vi for å snakke om klodens tilstand?

Hvilket forhold får barn til naturen hvis vi tidlig lærer dem at beskyttelse og polstring er nødvendig for å klatre i trær?

Hva innebærer det at temperaturen på kloden øker med 2 grader, eller så mye som 4?

Hva hvis vi tenker oss samme økning i menneskekroppen?

Hvorfor er det «ut» å snakke om natur i svensk poesi, hva er den nye bølgen med økokritikk i dansk poesi, og hva er et norsk toksisk dikt?

Hva mener Erna Solberg når hun sier: «Jeg er klimaoptimist»?

I denne boka stiller Espen Stueland akutte spørsmål og fører en opprømt diskusjon om klimaforandringer, om vårt forhold til naturen slik det kan avleses i poesien, i det politiske språket. Å ferdes i naturen er en kilde til uovertrufne gleder, og naturen er vår arv til etterkommerne.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249515707
Innbinding Innbundet
Tittel 700-årsflommen
Bokgruppe 312
I salg 13.01.2016
Design Exil Design
Emne Klimaendringer Faglitteratur
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer