Bla i boken

Vinterhest

noveller

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249524341
"Urovekkende og voldsomt fra en av landets fremste i sjangeren … Det føles som små papirkutt i bevisstheten … Lindstrøm stripper ikke nødvendigvis teksten ned til beinet, men klipper bort og skyggelegger. I forlengelsen av denne praksisen er hun også tilbakeholden med klimaks og ryddige oppklaringer … Slik oppstår det med andre ord en særegen livsnærhet i novellenes nennsomt konstruerte ufullstendighet, en sterk og vedvarende fornemmelse av at slik, akkurat slik, kan det være å være menneske"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV
"Lindstrøm mestrer novellesjangeren som få andre … Få kan som henne bruke det stramme formatet til å skissere finslepne stemninger, uuttalte konflikter og vare relasjoner … Ofte finnes det noe nervepirrende i Lindstrøms stil, noe usagt, en hemmelig skrift bak den egentlige fortellingen, for å bruke hennes egne ord i en av novellene … Disse ordløse forholdene er Merethe Lindstrøm en mester i å fylle med mening. Ofte med dysterhet og usikkerhet, men så språklig sikkert at det er en fryd å dikte videre på hennes finslepne antydninger"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Noveller for mørke kvelder. Kjærligheten tar slutt på seks ulike måter i denne ulmende novellesamlingen … Denne forfatteren er for dyktig til å skrive svake noveller"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Lindstrøm, som i 2012 mottok Nordisk råds litteraturpris for romanen «Dager i stillhetens historie», er blitt kalt en tvilens forfatter … når jeg leser de tolv novellene i Lindstrøms nye bok, «Vinterhest», opplever jeg at tilnavnet stemmer. For personene Lindstrøm skriver om, er stadig på leit etter hva de vil … En slik søken etter betydning åpner for et vell av nyanser, og det er her Lindstrøm virkelig er god. Hun skriver klart, men skjuler like mye av hva som foregår … Heller enn fullstendig klarhet – når får en vel det i livet? – gir novellene mange små glimt av treffende observasjoner … Disse flyktige fellesskapa er noe av det fineste med Lindstrøms noveller, hvordan personene, som alle har sitt å bale med, strekker seg ut etter hverandre"
ULLA SVALHEIM, VÅRT LAND
"Novellene hennes blir gjerne karakterisert som «foruroligende», men det indre trykket i årets samling treffer hardest der det er mest akutt. Det er ikke uro som best karakteriserer det indre livet til fortelleren i «Vinterhest», men skingrende tvil"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Gjenkjennelse er en undervurdert faktor i lesning … Både som roman- og novelleforfatter tilhører Lindstrøm toppsjiktet av nordiske prosaister. Nettet av mulige tråder gjør det fristende å lese «Vinterhest» flere ganger, lete etter nye forbindelser. Lindstrøms noveller graver fram erkjennelser og følelser som ellers virker gjemt, langt nede i en felles europeisk etterkrigshistorie"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Med sin sjuende novellesamling «Vinterhest» viser Merethe Lindstrøm igjen fram sin suverene språkbeherskelse og sin psykologiske skarphet … stillheten mellom ordene skaper spenninger og avslører følelser og dissonans mellom mennesker … Disse hemmelige smertepunktene i menneskers liv er Merethe Lindstrøm en mester i å avdekke … Disse glimtene av tilslørt liv som ligger like under det tilsynelatende normale og trivielle. Det er ikke mange som klarer denne øvelsen like suverent"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Fremragende om rastløshet, relasjoner, ensomhet og stadier på livets vei … Jeg kan ikke la være å tenke på hva det er jeg ikke ser, ofte ledsaget av en underliggende fornemmelse av rastløshet og retningsløshet, noe foruroligende og truende"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Det er lite å sette fingeren på i Merethe Lindstrøms mørke, levende fiksjonsunivers …Det er ikke uten grunn at Lindstrøm, en av våre mest kritikerroste og prisbelønnede forfattere, ofte sammenliknes med nettopp Askildsen. Ingen av dem har for vane å avsløre for mye i novellene sine … Lindstrøm lar en enkelt setning forandre alt … Novellenes personer fremstår levende og troverdige i sin gåtefullhet, slik menneskene rundt oss også ofte oppleves"
ERLEND LIISBERG, BERGENS TIDENDE
"Lindstrøms nye noveller gir fengslende innganger til ei tapt tid … disse novellene – tolv i alt – har noe djupt personlig ved seg, ikke nødvendigvis i betydninga sjølbiografisk, men i sitt nærgående nettverk av mennesker, bilder og historier. Liksom et snødekt landskap demper støyen og slik løfter fram de minste lydene, har fortellingene en overflate hvorfra enkeltskjebner får skinne … [novellene] er en påminnelse av hvor mye sjangeren kan romme når den først mestres, og at den da tilbyr en helt egen form for lesning"
SIGRID E. STRØMMEN, BLA 01/2022
Vi har kanskje en håndfull virkelige novellemestere i dette landet, en av dem er Merethe Lindstrøm. Det er noe dypt foruroligende i alle Lindstrøms tekster. Hun viser frem skammen, sårbarheten, ensomheten, gjør den akutt og relevant. Samtidig finnes alltid en skjev humor i detaljene, en varme og åpning mot forandring.

Den nye samlingen ligger innenfor novellesjangeren, men kan likevel leses som en tekstsyklus der det som trolig er den samme kvinnestemmen, skildrer forskjellige aspekter ved egen ungdomstid og senere voksenliv.

Et ungt par reiser til Danmark, og mens hun bare vil fortsette så langt hun kan, har han med seg kikkert og skal se på fugler. En kvinne, kanskje den samme, drar tilbake til en gård der hun hadde et slags forhold til en eldre mann, og blir tatt imot av mannens kone og barn. Novellene i denne samlingen handler om reising, om rastløshet og leting etter noe som kanskje er kjærlighet, eller en slags erstatning - ønsket om å finne et nytt sted, eller bare komme tilbake til, og forstå, det som var. Som med minnet om museumsturene på søndager da jeg-personen var barn og betraktet den stille etterligningen av liv bak glassmontrene med utstoppede dyr, før familiemiddagens langsomme, urovekkende dramaturgi.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249524341
Innbinding Ebok
Tittel Vinterhest
Bokgruppe 852
I salg 07.01.2022
Emne Reiser Kjærlighet Noveller Skjønnlitteratur Identitet
Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm (f. 1963) er en av våre mest anerkjente forfattere både i Norge og internasjonalt. For novellesamlingen Gjestene (2007) ble hun nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Hun er prisbelønnet flere ganger, og for romanen Dager i stillhetens historie (2011) ble hun tildelt både Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Hennes tre siste romaner, Fra vinterarkivene (2015), Nord (2017) og Fuglenes anatomi (2019), har fått svært god mottakelse også utenfor Norge. Novellesamlingen Vinterhest utkom i 2022 til strålende anmeldelser. Høsten 2023 kommer romanen Når vi synger.

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Strålende kritikker til Merethe Lindstrøm i Danmark

Merete Lindstrøms roman Fuglenes anatomi er nå utkommet i Danmark. Den kritikerroste boken fra 2019 har rukket å få strålende anmeldelser i to av nabolandets største aviser: Information og Kristeligt Dagblad.
Les mer

Merethe Lindstrøm - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Merethe Lindstrøm.
Les mer