Strålende kritikker til Merethe Lindstrøm i Danmark

 

 

 

 

 

Strålende kritikker til Merethe Lindstrøm i Danmark

 

 

 

Merete Lindstrøms roman Fuglenes anatomi er nå utkommet i Danmark. Den kritikerroste boken fra 2019 har rukket å få strålende anmeldelser i to av nabolandets største aviser: Information og Kristeligt Dagblad. I Information betegnes romanen som «mesterlig» og Kristeligt Dagblads anmelder mener den hører til «blant Merethe Lindstrøms sterkeste romaner». Fuglenes anatomi utkommer på det danske forlaget Batzer & Co.


«Lindstrøm skriver mesterlig om å elske en med depresjon …. Fuglenes anatomi føles som en slags selvstendig oppfølger til [Fra vinterarkivene] og er, om mulig, enda vakrere … Det er et veldig stillferdig kaos, en lydløs undergang, som truer den lille familien … Når jeg blar gjennom romanen for andre gang, ser jeg hvor elegant komponert den er … Fuglenes anatomi kan ha en nesten eventyrlig stemning, romanen er full av fugler av speilinger mellom mødre og døtre, regn og lys, og tråder som binder fortellingen sammen … Lindstrøm skriver utrolig sterkt om å leve tett på og elske et menneske med depresjon. Hun skriver om den komplekse kjærligheten som kan føles nesten destruktiv. Det er noe seigt og slitesterkt mellom personene i romanen … Det er dystert, men også svært vakker og oppløftende lesning»

KRISTIN VEGO, INFORMATION
https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2021/04/merethe-lindstroem-skriver-mesterligt-leve-taet-paa-menneske-depression

 

”En sorgvakker roman om på samme tid at være i og utenfor verden … Selv om romanens fugler i bur, kasser og volierer kan virke som en vel bastant symbolikk, fremstår det ikke slik under lesningen, og Fuglenes anatomi hører i mine øyne til blant Merethe Lindstrøms sterkeste romaner. Blant annet fordi dens uhyre enkle ytre handling er i stand til at bære en så kompleks skildring av depresjon, familie, aldring, fastlåsthet, landsbyliv, dyr, natur og omkostningene ved å være kunstner. Men uten Lindstrøms fininnstilte, klisjéfrie språk hadde romanen kollapset. Uten hennes silkesterke forening av prosa og poesi, av sanselighet og refleksjon. Som når det står om den unge mannen: ‘han gir meg en adresse, noterer med tjukke fingre på en avrevet papirlapp, holder blyantstumpen mellom tommelen og pekefingeren og folder liksom hånden over det han skriver, et svanehode når halsen bøyer seg over brystfjærene, det legger jeg merke til’. Det gjør leseren også. Legger merke til skjønnheten i alt. Og smerten. Det er kanskje Lindstrøms største bedrift. Å gi oss øyne. Uten at vi behøver å distansere oss fra det sette”
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, KRISTELIGT DAGBLAD (5 av 6 stjerner)
PDF av anmeldelsen er vedlagt.

 

For Fuglenes anatomi ble Merethe Lindstrøm nominert til P2-lytternes romanpris 2019. 

 

Mer om Fuglenes anatomihttps://oktober.no/fuglenes-anatomi

 

Merethe Lindstrøm er født i Bergen i 1963 og debuterte som forfatter i 1983. Hun er en av våre mest anerkjente forfattere både i Norge og internasjonalt. I et uhyre presist og samtidig lekent, energisk språk nærmer hun seg de eksistensielle, tause rommene mellom mennesker i nære relasjoner. Lindstrøm har mottatt blant annet Doblougprisen og Amalie Skram-prisen, og i 2012 vant hun både Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris for romanen Dager i stillhetens historie.

Aktuelle bøker