Bla i boken

Vill iris

Velg format

kr 299
På lager
ISBN
9788249523320

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523320
Innbinding Pocket
Tittel Vill iris
Bokgruppe 413
I salg 23.04.2021
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Louise Glücks sjette diktsamling, "The Wild Iris", utkom i 1992. For denne samlingen mottok hun Pulitzer-prisen i 1993 og William Carlos Williams Award. "Vill iris" er av mange regnet som Louise Glücks hovedverk.

Gjennom et år i og omkring en hage - en konkret hage, kanskje forfatterens egen hage i Vermont, og en allegorisk, generell hage - foregår en samtale om livet på jorden, mellom blomstene i hagen, en gartner og en guddom. Blomstene i diktene er, som mennesket, underlagt nådeløse naturbetingelser, og det organiske livet i hagen, fargesprakende, syklisk, gjensidig forbundet, stilles opp mot menneskets hjelpeløshet i møte med livets overganger.
"Nobelpris-vinneren serverer renskåren poesi om vårt forhold til døden … selv om disse diktene tar på seg blomstens språk og verdensanskuelse, er stilen så langt fra et poetisk ‘blomstrete’ språk som du kan komme. Dette er hard, renskåren poesi om livets vanskelige premisser og mange paradokser … Det er dikt som undersøker måter for hvordan vi kan gå nettopp døden i møte uten å flykte fra den, late som om den ikke er der, eller fornekte den. Vill iris, solid gjendiktet av Ingvild Burkey, er et glimrende eksempel på hvordan disse tankene kan skildres"
ENDRE RUSET, VÅRT LAND
"Du har sikkert stilt de samme spørsmål om menneskets plass i verdensaltet, for ikke å snakke om at du nok har lurt på hensikten med dette livet, men neppe har du lest så fine dikt om det før … Dette er en nobelpris verdig, og som all god diktning etterlater den leseren som et spørsmålstegn … Takket være forfatterens evne til å reflektere over tilværelsens uløselig gåter, er Vill iris en diktsamling som lever lenge i leseren"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
Louise Glück

Louise Glück

Louise Glück er født i New York i 1943 og debuterte som lyriker med diktsamlingen Firstborn i 1968. Glück har mottatt Pulitzer-prisen, National Book Critics Circle Award, Bollingen-prisen, Los Angeles Times Book Prize, Wallace Stevens Award m.fl. Hun er bosatt i Cambridge, Massachusetts, og underviser ved Yale University. I 2020 ble Louise Glück tildelt Nobelprisen i litteratur. 

 

VINNER AV NOBELPRISEN I LITTERATUR 2020

Les mer
Ingvild Burkey

Ingvild Burkey

Ingvild Burkey er født i 1967. Hun har tidligere utgitt diktsamlingen Torden i søvne (1994), romanen Falsk pike (1997) og prosatekstsamlingen Intervju med den hjemvendte helten (2002), og i 2008 kom hennes andre diktsamling,  Den mest tenkelige av alle verdener, som ble nominert til Brageprisen. Ingvild Burkey mottok Tanums kvinnestipend i 2009. Et underlig redskap utkom i 2017 til strålende kritikker. 

 

Litterære priser:

Riksmålsforbundets litteraturpris 2017

Tanums kvinnestipend 2009

 

Utgitt på oktober:

2017 Et underlig redskap
2008 Den mest tenkelige av alle verdener
2002 Intervju med den hjemvendte helten
1997 Falsk pike

 Les mer