Tunnel

roman

Velg format

kr 339
ISBN
9788249505319
”en historie som forbløffer og overrasker, som forvirrer og berører … En minimalistisk fortelling som fører tankene til både Obstfelder og Kafka … Markus Midré er en skarp observatør og iakttaker. Med presisjon beskriver han hverdagene … Tunnel bekrefter og forsterker Markus Midrés posisjon som en av våre mest kresne prosaister"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
”Knapp, vakker, angstfylt og billedsterk forgjengelighetsvandring … Han er en eksklusiv forfatter, som bevisst er lojal mot visse gjennomgangstemaer. Med sin kretsing rundt erindring og forgjengelighet, er han et barn av sin tid … Tunnel gjør likevel sterkt inntrykk. Midré er mer poet enn prosaist. Han er en sjelden billedskaper, og maner fram en fenomenologisk forgjengelighetsangst som setter seg hos leseren”
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Gir deg lyst til å overvintre i et bibliotek ... Fremfor alt er Tunnel et imponerende stykke språkarbeid hvor det poetiske avtrykket kan spores i hver setning, og skaper en estetisk opplevelse som ikke ligger langt fra lykken ... Midré kan kunsten å balansere sikkert mellom fortellingens fremdrift og skarpe poetiske formuleringer. Raskt henter han leseren inn i sitt litterære univers, og der får hun lyst til å bli - til tross for fiksjonens mørke"
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
"Midré har funnet en fin rytme her, og når det på omslaget er beskrevet som at «fortellingen får feber,» så må jeg bare si meg enig i at det er en bra beskrivelse av hva som skjer her. Du trodde kanskje ikke en tekst kunne få feber, men det kan den"
SILJE BEKENG, KLASSEKAMPEN
"finurlig og interessant, en bok man kan vende tilbake til"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Det er både rart og flott hvordan han med så enkle beskrivelser greier å få teksten til innimellom å stå og vibrere av liv. Flere av tekstpartiene bør man rett og slett bare sette seg ned med og nyte!"
INGER MARIE KJØLSTADMYR, NATIONEN
"Markus Midré skriver sjelden lange bøker. Og han skriver alltid like fint ... hele veien har han bevart et tett og intenst språk som likevel aldri blir påtrengende ... En uro murrer i teksten, den beskriver på en måte som trekker meg inn i mørket, inn i tunnelen"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
Tunnel er en sånn bok som det tar kort tid å lese, men lang tid å tenke på i ettertid.”
ØYSTEIN ALDRIDGE, UNIVERSITAS
”Markus Midré skriv medrivande … forfattaren greier å gjere historia ny først og fremst gjennom språket, som nesten klistrar seg rundt historia. Det er sansenært og svært visuelt på same tid … Midrè har ein litterær sjølvtillit og eit språk som viser at han lever opp til denne tilliten”
MARTA NORHEIM, NRK
”Urovekkende og vakkert … rommer en eksplosivt ubehagelig og vakker fortelling … Tunnel er et eksempel på at det kan bli svært god tekst av å ha en sterk forankring både i lyrikk og prosa. Midré har en stor styrke i å formidle stemninger og inntrykk, og skaper atmosfærer gjennom sterke bilder i stedet for å forklare. Språket er både gjennomskinnelig poetisk og skarpt og presist … Det krever et særegent litterært talent å skape en svimmel uhygge som dette i en tekst som tilsynelatende fremstår så stille og lavmælt. Markus Midré hører til de forfatterne som klarer det vanskelige kunststykket å få verden til å se litt annerledes ut, å få bakken til å skjelve under føttene på leseren. Å lese Tunnel gjør at tilværelsen kjennes et hakk mer utrygg, og nettopp derfor anbefales den varmt”
MARIE G. AUBERT, AFTENPOSTEN
"Midré er lyriker og det merkes. Språket er konsist og insisterende ... Den nesten monomane realismen i framstillingen - forankret i den konkrete sansningen - er stilt i elegant kontrast til oppløsningen av jeg-personens rasjonelle indre univers"
KJELL JØRGEN HOLBYE, FREDRIKSSTAD BLAD
"Midré gir ingen svar, men det han avslører, er at han sjølv er ein svært stil- og språkmedviten ung mann med eit kompositorisk grep som imponerer. Med dette ei sterk tilrådning frå:"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
En mann dukker en kveld opp hos en tidligere venninne, der han ber om å få bli boende noen dager. Det er uklart hva slags forhold de to har hatt. Han oppsøker steder og situasjoner han kanskje har vært i før, men kjenner seg ikke igjen - eller blir ikke gjenkjent av andre. Så møter han en ung jente som forsøker å hjelpe ham. Kronologien, rekkefølgen på hendelser synes å henge seg opp, som om fortellingen får feber, og snakker i villelse. Tunnel er en mørk fabel om tilknytning, om å distansere seg fra alt, også seg selv.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2008
ISBN 9788249505319
Innbinding Innbundet
Tittel Tunnel
Bokgruppe 411
I salg 12.12.2008
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Identitet Romaner
Markus Midré

Markus Midré

Markus Midré (f. 1975) debuterte som nittenåring med diktsamlingen teori om tusen skygger (1995) til strålende anmeldelser, etterfulgt av samlingene Mirakelarkivet (1996), Kom alle mennesker (2000) og Formular (2003). Samtidig har han også markert seg som en stilsikker og finstemt prosaist, med romanene Elefantene (1998), Lungene (2002), Tunnel (2008) og Et ærlig ansikt (2015). Biografi over ulevde dager er Markus Midrés femte roman.

Les mer