Til øya

Velg format

kr 329
ISBN
9788249504275

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2006
ISBN 9788249504275
Innbinding Innbundet
Tittel Til øya
Bokgruppe 410
Emne Skjønnlitteratur Romaner
Romanen er ei beretning om et livsløp, samtidig som den er ei fortelling om vår sivilisasjons framvekst. Den handler om hvilke muligheter som blir deg til del i livet, og i hvilken grad stedet og tida du fødes inn i er avgjørende for hvordan livet ditt vil bli.
”I sin andre roman skildrer Agnar Lirhus primitive tilstander og moderne sivilisasjon på en grenseoverskridende måte. Melodiøst om evolusjon, isolasjon og undergang … Lirhus bryter i sin andre roman, Til øya, med vanetenkningen om hvordan en roman skal være. Denne romanen rommer eksperimentering, grenseoverskridelser og sivilisasjonskritikk … lesningen [er] lystbetont: Lirhus utfordrer og skriver melodiøst og godt … Det som først springer en i øynene ved romanen, er språket. Det er intenst, rytmisk og fininnstilt på å differensiere sanseopplevelser … det [er] lett å bare flyte med på grunn av Lirhus suggererende språk”
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
”Det første som slår leseren i møtet med Agnar Lirhus’ andre roman, er det språklige registeret, nyansene i skildringen … Skildringens drivkraft ligger nettopp i det språklige, og her fremstår Lirhus som en kresen stilist med høyt refleksjonsnivå … Lirhus nærmer seg poesien i sine intelligente og vakre observasjoner av naturens minste bestanddeler … Fortellerens refleksjoner er interessante og godt formulert”
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
”Det er ingen tvil om at han befinner seg i den øvre halvdelen av divisjonen for unge norske forfattere”
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
”Akkurat som jeg-personen i Til øya spiser insekter, kan du godsmatte på språket i romanen. Det flyter, er velkomponert og poetisk … Jeg-personen er en ensom skikkelse med et utforstående blikk på det som skjer, og fremmedfølelsen er sentral i boka. Forfatteren plasserer nemlig denne fremmedheten i en genial kontekst på slutten. Hvordan? Les og se … Til øya kan til tider virke som et vel overambisiøst poetisk prosjekt, men historien krever denne formen. Det gjør at det ligger så mye mellom linjene at du kan smatte godt og lenge, mens du grubler over din egen eksistens. Det er ikke så dumt.”
HELENA NIELSEN, UNIVERSITAS
”det er både interessant og utfordrende litteratur Lirhus har å by på … Til øya er absolutt en bok som skiller seg ut i bokvrimmelen – og det på en positiv måte”
INGER MARIE KJØLSTADMYR, NATIONEN
”en merkelig bok … en rasende, stormende, flimrende reise gjennom så godt som alt som har skjedd på denne lille klode … Vi husker Lirhus’ punktlige, mettede, presise og samtidig lette, poetiske språk fra debuten. Denne boka rendyrker stilen, stripper språket … Til øya er en organisk kakofoni av en skapelsesberetning, gjennom utvikling, død og oppstandelse, gjennom åpne sår og bugnende muskler. Det er nesten så det lukter tang, tare og mose av teksten. Lirhus er for øvrig god på å skape bevegelse, og sågar også til å tematisere det. … stilig er det, en god og godt gjennomført idé, og et fast, skikkelig håndtrykk i en bokhøst av klamme hender og svette tekster”
SILJE BEKENG, NATT OG DAG
Agnar Lirhus

Agnar Lirhus

Agnar Lirhus (f. 1978) debuterte i 2005 med romanen Skogen er grønn, som ble nominert til P2-lytternes romanpris. Siden har han skrevet seks romaner og to diktsamlinger. I 2011 mottok han Bokhandelens forfatterstipend. Lirhus har også skrevet barneboken Gutten og det glødende treet (2017) og ungdomsromanen Ellers er jeg ikke noe menneske (2018), som ble nominert til Kritikerprisen.

 

Utgitt på Oktober

2020 Nå hogger de
2016 Liten kokebok
2013 Historien om oss
2010 Affektlære
2009 Mount Tupelo
2006 Til øya
2005 Skogen er grønn
Les mer