Sykdommen til døden

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249516827
"Sykdommen til døden" ble utgitt i 1849 og regnes som et av Søren Kierkegaards hovedverk. Boken utkom under pseudonymet Anti-Climacus, med S. Kierkegaard anført som utgiver, utstyrt med undertittelen «En christelig psychologisk Udvikling til Opbyggelse og Opvækkelse».

Ved siden av "Begrepet angst" er "Sykdommen til døden" kanskje det av Kierkegaards skrifter som sterkest har inspirert det 20. århundrets eksistensialister. Mens førstnevnte drøfter syndens tilblivelse i angsten, handler "Sykdommen til døden". om synden som fortvilelse. Men denne fortvilelsen - eller erkjennelsen av den - er også veien til forsoning med Gud.

Ifølge Kierkegaard ligger sykdommen til døden, eller fortvilelsen, i selvet. Syndens motsetning er troen, og troen blir dermed veien ut av fortvilelsen.

«Jeg vil én gang for alle gjøre oppmerksom på at fortvilelse i hele dette skriftet, hvilket tittelen jo sier, oppfattes som sykdommen, ikke som helbredelsesmiddelet. Så dialektisk er nemlig fortvilelse. I kristelig terminologi er jo døden på samme måte uttrykk for den største åndelige elendighet, og helbredelsen nettopp å dø, å avdø.» SØREN KIERKEGAARD I FORORDET

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249516827
Innbinding Ebok
Tittel Sykdommen til døden
Bokgruppe 853
Oversetter Knut Johansen
I salg 24.02.2016
Emne Filosofi Faglitteratur Kristendom

Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard (1813–55) var dansk filosof og forfatter. Han avla den teologiske embetseksamen i 1840 og ble magister i filosofi i 1841. Hans studietid var preget av religiøse anfektelser, et utsvevende liv i det københavnske åndsliv og personlige kriser som utløste en voldsomt produktiv periode hvor han utga en rekke bøker. Hans private forholder resulterte imidlertid i allmennmenneskelige problemstillinger. Han utga flesteparten av sine filosofiske skrifter under pseudonym.

Det filosofiske og religiøse forfatterskapet omfattet ca. 40 titler. Blant hans mest kjente verker er Enten – Eller (1843), Frygt og Bæven (1843), Begrebet Angest (1844), Philosophiske smuler (1844) og Kjerlighedens Gjerninger (1847). Han fikk etter hvert en stadig mer radikal kristendomsforståelse, og dette kulminerte i et rabiat angrep på statskirken i 1854–55 med skriftserien Øieblikket (1–10). Kierkegaard etterlot seg også over 7500 sider med dagbøker og journaler.

Han fikk stor betydning i Norden, og etter hvert i hele verden, særlig blant de eksistensialistiske filosofene på 1800-tallet. Begrebet Angest fikk stor innflytelse på Martin Heidegger og den eksistensialistiske filosofi. Boka ble også et referanseverk for betydelige deler av det 20. århundres teologi og litteratur, og har avstedkommet en egen retning innenfor moderne psykologi, nemlig eksistenspsykologien.

Les mer