Stallo

Annen tilknytning:

Velg format

kr 179
Kommer for salg
12.02.2014
ISBN
9788249513888
"I Stefan Spjuts forrykende spenningsroman Stallo er naturen mørk, våt, kald og uregjerlig. Og ingen vil helt kunne benekte at troll må finnes etter å ha lest den … akkurat som navn blir på moten igjen når alle de rare tantene og gubbene som brukte dem i forrige runde er i ferd med å dø ut, gjør også nisser og troll nye inntog i kulturen. Og sjelden så sterkt som i Stefan Spjuts Stallo ... Spjuts fremstilling av hverdagsliv og selvbilde i det nordlige Skandinavia er utført med godt gehør"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Magisk ... Det er fascinerende hvordan en forfatter kan gjøre en relativt rasjonell og våken leser fortrolig med noe så uvirkelig som troll ... en krimhistorie, som beveger seg utenfor den tradisjonelle rammen. Når troll introduseres som mulige forbrytere, skulle du tro at leseren mister interessen. Men historien holder fast i virkeligheten, takket være livaktige detaljer og spekteret av følelser som både mennesker og troll oppviser ... Elegante perspektivskifter setter prikken over i-en"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"Stallo både kan og bør leses på flere enn ett forståelsesnivå. Det mest åpenbare er selvsagt spennings- og skrekkromanens. Og; som sådan tror jeg den er blant de aller beste jeg har lest. Ikke bare tåler den sine nesten 550 sider uten å vakle, den er til den minste detalj velskrevet, i et svært bildesterkt og konkret språk ... Stallo kan også leses metaforisk, som bilde på det svake og redde mennesket, tross all vår selvsikre kunnskapsrikdom ... intet mindre enn en prestasjon i den litterære løgnens kunst"
LEIF EKLE, NRK P2
"Spjut skriver et effektivt og knirkefritt språk, pennen hans er for eksempel mer elegant enn Jo Nesbø sin ... Det høres banalt ut, men boken drar deg inn til en uhygge man trodde man hadde vokst ifra. Spjut nøster det hele sammen med stø hånd, spenningen holder seg til siste side og som thriller er Stallo derfor en vellykket bok. Spenningsromaner med luft under vingene, fortellerteknisk ambisiøs og med tematikk som går utover skyting under et bankran er i mine øyne å foretrekke. Dette er en slik"
KRISTIAN HEGERTUN, VÅRT LAND
"Romanen kunne tjent som eksempel i ordbokoppslaget for «page-turner» … Med sine korte kapitler, konvensjonelle perspektivskifter og ukuelige fremdrift tilhører Stallo, i mine øyne, den HBO-aktige typen fortelling. Trollene vekker fryktblandet fryd, men av flyktig art. Når det er sagt, har jeg ikke hatt behov for å koble av fra lesingen med tv-serier denne helgen, og neglene mine er det ikke mye igjen av."
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"fascinerende kollektivroman tuftet på det premiss at tusser og troll og beslektede skapninger lever i beste velgående ... Slike luftige forestillinger vil måtte nedkjempe mye rotfestet motstand hos rasjonelt programmerte lesere, men det sier noe om Spjuts format som forteller at han uanstrengt makter å underbygge sujettet sitt. Æren for det må tilskrives det ekstremt ressurssterke sanseapparatet hans, som med fabelaktig presisjon maner frem den materielle eksistensen til alt fra snøscootere og snusputer til vær, vind og føreforhold ... spenningslitteratur av edel årgang"
PÅL GERHARD OLSEN, AFTENPOSTEN
"en bemerkelsesverdig affære av en bok … en utrolig drivende beretning … Spjut gjør trolleneseksistens ikke bare sannsynlig, men også nærmest selvsagt og hverdagslig … Naturbeskrivelsene er ett av mange grep som gjør at Spjuts roman på mange måter stikker seg ut fra sjangeren han opererer i. Og i motsetning til mange av sine handlingsdrevne forfatterkollegaer, tar han skikkelig sats i språket … Han lar kort og godt troll være troll, og i stedet konsentrerer han seg om å skrive jævlig bra"
ERIK ENGBLAD, KLASSEKAMPEN
"det [er] noe usedvanlig fengende ved denne rare boka … Og så har han fått til en stemning, en sanselighet i denne boka, som gjør at vi nesten kan lukte skogen, fukten og forfallet … Spjut er allerede i gang med oppfølgeren. Den ser jeg fram til."
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"en grøsseraktig spenning som fascinerer. Det er dyktig gjort."
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Med en solid forankring i hverdagen ispedd masse samisk mytologi, bygger spenningen seg sakte og omhyggelig opp i denne kule eventyrthrilleren. Når den til slutt treffer, er det i raske, små hugg. Har du nok tålmodighet, vil Stallo omfavne deg i uoverstigelige beskrivelser av det nord-svenske vinterlandskapet, og uhyrene innenfor"
THEA MARIA DOLVA, FÆDRELANDSVENNEN
"Opp av boksidene stiger et omskapt Sverige, et Sverige prisgitt helt andre krefter enn de som ved første øyekast har definisjonsmakten i det godt polstrede «folkhemmet». Å kalle Stallo en spenningsroman er muligens misvisende, men bare hvis spenning relateres til enkle gleder som forfølgelsesscener og mystiske skritt i mørket"
PÅL GERHARD OLSEN, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2014
"Stallo av Stefan Spjut er en fantastisk roman i alle betydninger av ordet. Jeg var bergtatt fra aller første side, ikke bare fordi historien er intenst medrivende og hele tiden overraskende, ikke bare fordi Spjut har klart det mesterstykket å skrive overbevisende om eksistensen av troll og skrømt i de nordiske skogene, men også fordi det skjer i et språk som har øye for den hverdagen vi ellers kjenner ut og inn, så presist og velskrevet at den ligger og lyser på sidene."
KARL OVE KNAUSGÅRD
"i ren litterær gestaltning er Spjut sterkere enn nær sagt alle svenske forfattere i [thriller]sjangeren"
SYDSVENSKAN
"Jeg elsker denne historien"
LITTERATURMAGAZINET
"Stefan Spjut er en atskillig sterkere stilist enn Stephen King, men han har samme uhyggelige evne til å få leseren til å tro på det utrolige."
DAGENS NYHETER
"Det er så grenseløst spennende"
HELSINGBORGS DAGBLAD
"Stefan Spjut har virkelig vevd en skikkelig historie … Rett som det er tenker jeg at dette likner – og holder like høyt nivå som – John Ajvide Lindqvists fortellinger. Her er også trekk av Selma Lagerlöfs magiske realisme."
VÄRMLANDS FOLKBLAD
En mor med en liten gutt har lånt en hytte i skogen. Trær, mygg, blomster, fugler. Og hva er det med haren og reven og flaggermusen? Så får gutten et glimt av et stort dyr. Og hva er det moren hans ser, som hun vil skjerme sønnen for?

Magnus forsvinner denne sommerkvelden i 1978, men ingen tror på det moren forteller om hva som skjedde. Femogtjue år senere blir et nytt barn borte. På hjemmesiden sin publiserer Susso Myrén et bilde hun har tatt av en merkelig skikkelse: en liten kall, kanskje bare en meter. Øynene langt fra hverandre.

I "Stallo" er store troll virkelige. Det er også vetter og nisser og skrømt. Her er dyr som forandrer seg foran øynene dine, og mus og lemen som går i sinnet på folk.

Troll er farlige og uberegnelige. Det vet de som lever med dem tett innpå seg på en avsidesliggende gård. Det vet Susso når beistene kommer etter henne.
"en fantastisk roman i alle betydninger av ordet. Jeg var bergtatt fra aller første side
KARL OVE KNAUSGÅRD

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249513888
Innbinding Ebok
Tittel Stallo
Bokgruppe 854
Oversetter Bjørn Alex Herrman
I salg 12.02.2014
Design Exil Design
Emne Spenning Fantastisk litteratur Romaner Skjønnlitteratur Sverige Troll
Stefan Spjut

Stefan Spjut

Stefan Spjut er født i 1973 og bor i Stockholm. Han debuterte i 2008 med Fiskarens garn. Gjennombruddet kom i 2012 med den mytologiske spenningsromanen Stallo, som ble utgitt på norsk i 2014. Boken har så langt solgt i 70 000 eksemplarer i hjemlandet, og rettighetene er foreløpig solgt til 13 land.

Les mer

Andre i samme serie

  1. Stalpi
    kr 199
    På lager