V.S. Tideman nominert til Ungdommens kritikerpris 2021

 

 

 

 

 

V.S. Tideman nominert til Ungdommens kritikerpris 2021

 

 

 

 

I går kveld ble nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2021 offentliggjort. V.S. Tideman er blant de åtte nominerte. Tideman er nominert for sin femte roman, den kritikerroste Jeg, rommet.


Juryens begrunnelse: 

«Få vet hvem som skjuler seg bak pseudonymet V.S Tideman. Likevel er det all grunn til å merke seg navnet, for i romanen Jeg, rommet, blir det klart at vi har å gjøre med en forfatter som evner å bruke enkle men effektive virkemidler til å skape både spenning og uhygge. Bokas 38 år gamle mannlige jeg-forteller har forskanset seg på gutterommet hjemme hos moren sin. Han nekter å ha noe med verden å gjøre, og bruker dagen på å stirre ut av vinduet. Komfortsonen hans minsker mens nevrosene vokser, og resultatet er en klaustrofobisk skildring av ekstrem isolasjon. Boka er en page-turner selv om nesten ingenting skjer, og gir et intenst innblikk i svimlende meningsløshet.»

 

Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Forleggerforeningen og Kritikerlaget. Juryens oppgave er å velge ut årets åtte beste norske skjønnlitterære bøker. Juryen tar ikke hensyn til at det er ungdom som skal lese de nominerte. Årets jury har bestått av kritikerne Egon Låstad, Vilde Sagstad Imeland og Sindre Andersen. 

Prisen skal etter planen deles ut på Sentralen i Oslo 18. mars 2021. 
Les mer om prisen på http://ungdommenskritikerpris.no/

Om Jeg, rommet

"Det er mørk materie V.S. Tideman utforsker i Jeg, rommet … Likevel er ikke romanen utelukkende fæl å lese, den tekstuelle flyten er for sterk til det. Bare dypt foruroligende … Her er en energi som gjør at fortellerens stillestående liv, hans regressive tilbaketrekning, aldri blir kjedelig å følge. Slagkraftigheten skyldes Tidemans evne til å formidle dualiteten - både det sårbare og det selvrettferdige - i fortellerens sinn. Han skaper en bilyd i fortellerens fortelling og skrur volumet på den gradvis opp, til det øredøvende. Jeg, rommet viser hvordan det skjøre normale kan vippe over i sin motsetning, i galskap og psykose. Det er skremmende og godt gjort."

 MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

"Trass i det klaustrofobiske universet er det likevel et driv i Tidemans roman … Uhyggen går fra å være merkelig og gåtefull, til å bli mer thriller-preget ... Jeg, rommet snakker til alle nivåer av det innestengte i mennesket. Også lengselen etter å bli underholdt"

VILDE SAGSTAD IMELAND, MORGENBLADET

 

V.S. Tideman

V.S. Tideman

V.S. Tideman (f. 1980) debuterte i 2009 med romanen kockmania inc. For sin forrige bok, den kritikerroste romanen Jeg, rommet (2020), ble han nominert til Ungdommens kritikerpris. Min Camille C. er Tidemans sjette roman.

 

"V.S. Tidemans fire bøker utgjør en konsistent utforskning av ensomhetens og bekreftelsens anatomi. Hans fortellere er sviktede og svikefulle, oppslukt av seg selv og sine følelser; det er nesten som om språket selv er sykt, som om det er smittet av ensomhet og lengsel, men at det, verken som versalbefengt sprut eller som velformulerte kjærlighetsbønner, evner å bryte gjennom ensomhetens og savnets skranker. Ikke siden Stig Sæterbakken har jeg lest et så nedrig indre mørke i norsk samtidslitteratur, enn si en så fandenivoldsk vilje til å utforske de grelleste sidene av vår tilværelse; hva mennesket er villig til å gjennomgå, hvor langt det vil strekke seg for å bli bekreftet, å ikke forgå i en verden som føles tom, hul, lik et skafott eller en dynge ... Skammen, grunnlaget for så mye av vår kulturhistorie, står også ved hjertet av Tidemans forfatterskap. Den beror på frykten for ensomheten, og resulterer i skrift, litterære verk skrevet i forsøket på å unnslippe, å overbevise ikke bare en selv, men også den omkransende verden, om at det finnes noe å leve for. At Tideman lykkes i sitt prosjekt, er ingen liten bragd".
EVEN TEISTUNG, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 10/2018

Flere forfatterportretter

Utgitt på Oktober

2023 Min Camille C.
2020 Jeg, rommet
2018 Brev
2013 Sirkler
2011 På den andre siden
2009 kockmania inc.
Les mer