Bla i boken

Jeg, rommet

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249521258
"Sugende fortelling i jeg-form, om isolasjon, og isolasjonens tanke- og irrganger. Retorisk foruroligende"
SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Det er mørk materie V.S. Tideman utforsker i Jeg, rommet … Likevel er ikke romanen utelukkende fæl å lese, den tekstuelle flyten er for sterk til det. Bare dypt foruroligende … Her er en energi som gjør at fortellerens stillestående liv, hans regressive tilbaketrekning, aldri blir kjedelig å følge. Slagkraftigheten skyldes Tidemans evne til å formidle dualiteten - både det sårbare og det selvrettferdige - i fortellerens sinn. Han skaper en bilyd i fortellerens fortelling og skrur volumet på den gradvis opp, til det øredøvende. Jeg, rommet viser hvordan det skjøre normale kan vippe over i sin motsetning, i galskap og psykose. Det er skremmende og godt gjort."
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"V.S. Tideman lever seg med overtyding inn i eit sjukt sinn … Jeg, rommet kan stilistisk minne litt om Dag Solstads romanar om Bjørn Hansen, ein annan særling i norsk litteratur. Med psykologisk teft skriv V.S. Tideman på overtydande vis fram ein person som fornektar omverda på ein måte som eit stykke på veg vekkjer sympati hos lesaren. Det er godt gjort. Jeg, rommet er den femte romanen sidan debuten i 2009. V.S. Tideman har etter kvart skrive seg til ein posisjon i samtidslitteraturen og blir i dag sett på som eit spennande namn i det litterære miljøet og blant lesarane"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Trass i det klaustrofobiske universet er det likevel et driv i Tidemans roman … Uhyggen går fra å være merkelig og gåtefull, til å bli mer thriller-preget ... Jeg, rommet snakker til alle nivåer av det innestengte i mennesket. Også lengselen etter å bli underholdt"
VILDE SAGSTAD IMELAND, MORGENBLADET
"Jeg har sluttet å gå ut, å være aktiv i verden. Det fin.nes ikke lenger noe for meg der, på utsiden. Eller kan hende har det aldri funnes, jeg vet ikke, for jeg har aldri hatt særlig sterke ønsker her i livet. Jeg sitter i sengen, på rommet mitt, det rommet som alltid har vært mitt. Jeg har sittet her lenge. Jeg forlater nesten aldri rommet; bare en gang iblant beveger jeg meg ut på badet for å gå på do, eller jeg spiser middag med mamma nede på det lille kjøkkenet, om det er påkrevet, men som regel spiser jeg her oppe, på rommet, når jeg spiser. Jeg har sjelden matlyst."

Fortelleren i "Jeg, rommet" er en mann på 38 år som bor sammen med sin mor. Etter at han avbrøt studiene for drøye ti år siden, flyttet han tilbake til rekkehuset der han vokste opp, hjem til gutterommet. Her har han litt etter litt isolert seg stadig mer, frem til han tok beslutningen om å bli værende på rommet sitt for godt. Moren, som er hans eneste kontakt med verden utenfor, lever alene i resten av huset og lar ham stort sett være i fred. Gjennom den pågående tankestrømmen og fortellerens registrerende, avgrensede blikk fremstår rommet i barndomshjemmet mer og mer som et bolverk mot omverdenen, og som det eneste i livet han evner å takle over tid.

I en lett, forvridd og elegant stil har V.S. Tideman skrevet en gåtefull og ubehagelig roman om å stenge seg ute fra verden, en fortelling som gradvis og urokkelig strekker seg mot sitt skjebnesvangre endepunkt.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249521258
Innbinding Innbundet
Tittel Jeg, rommet
Bokgruppe 411
I salg 17.07.2020
Design Exil Design
Emne Romaner Sosial isolasjon Psykiske lidelser Skjønnlitteratur Ensomhet
V.S. Tideman

V.S. Tideman

V.S. Tideman (f. 1980) debuterte i 2009 med romanen kockmania inc. For sin forrige bok, den kritikerroste romanen Jeg, rommet (2020), ble han nominert til Ungdommens kritikerpris. Min Camille C. er Tidemans sjette roman.

 

"V.S. Tidemans fire bøker utgjør en konsistent utforskning av ensomhetens og bekreftelsens anatomi. Hans fortellere er sviktede og svikefulle, oppslukt av seg selv og sine følelser; det er nesten som om språket selv er sykt, som om det er smittet av ensomhet og lengsel, men at det, verken som versalbefengt sprut eller som velformulerte kjærlighetsbønner, evner å bryte gjennom ensomhetens og savnets skranker. Ikke siden Stig Sæterbakken har jeg lest et så nedrig indre mørke i norsk samtidslitteratur, enn si en så fandenivoldsk vilje til å utforske de grelleste sidene av vår tilværelse; hva mennesket er villig til å gjennomgå, hvor langt det vil strekke seg for å bli bekreftet, å ikke forgå i en verden som føles tom, hul, lik et skafott eller en dynge ... Skammen, grunnlaget for så mye av vår kulturhistorie, står også ved hjertet av Tidemans forfatterskap. Den beror på frykten for ensomheten, og resulterer i skrift, litterære verk skrevet i forsøket på å unnslippe, å overbevise ikke bare en selv, men også den omkransende verden, om at det finnes noe å leve for. At Tideman lykkes i sitt prosjekt, er ingen liten bragd".
EVEN TEISTUNG, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 10/2018

Flere forfatterportretter

Utgitt på Oktober

2023 Min Camille C.
2020 Jeg, rommet
2018 Brev
2013 Sirkler
2011 På den andre siden
2009 kockmania inc.
Les mer

Nyheter

V.S. Tideman nominert til Ungdommens kritikerpris 2021

I går kveld ble nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2021 offentliggjort. V.S. Tideman er blant de åtte nominerte.
Les mer

V.S Tideman - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av V.S Tideman
Les mer