Signe Holm nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris 2023

 

 

Signe Holm nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris 2023

 

 

 

De fire kandidatene til Tarjei Vesaas’ debutantpris 2023 er nå offentliggjort. Blant dem finner vi Signe Holm, som debuterte på Forlaget Oktober med romanen Godset i fjor vår. Prisen skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Holm er også nominert til Lytteres romanpris 2023.   

Publisert 09.02.24


Juryens begrunnelse:

 

«I romanen Godset reiser Holm grunnleggende spørsmål om hva språket kan uttrykke og hvor det ikke strekker til. Med stort engasjement og høye ambisjoner undersøkes forholdet mellom minne og nåtid, mellom kropp og tanke, barndom og voksen. På handlingsplanet følger vi jeget gjennom en tidlig graviditet, på samme tid som hun følger sin suicidale bror på vei mot døden. Søskenforholdet skrives frem med stor kjærlighet og sårhet. Holm nøster i barndommens uoversiktlige skog, leter etter forklaringer på hvorfor livet ble som det ble. Godset er en ambisiøst anlagt roman, som våger å pirke bort i våre vante måter å lese verden og språket på.»

 

De øvrige nominerte er Maren Barlien, Monica Goksøyr og Oliver Lovrenski.

Prisvinneren offentliggjøres lørdag 9. mars 2024 på Den norske Forfatterforenings årsmøte i  Oslo.

 

Anmelderne om Godset

 

"Forvandlingsroman med dystre undertoner og fiffig humør i sprelsk prosa"

MORTEN LANGELAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
 

"Sansene får seg en full gjennomspyling når du leser Godset, som må være en av årets absolutt sterkeste debuter. Boken handler om en ung kvinne som jobber på bar, og er en betrakter av den beste sorten. Nådeløs, infam, morsom og dypsindig – som regel bare i sitt eget hode … Dette er en bok der assosiasjonene går amok. Den er fantasifull, smart, leken, sår, hjerteskjærende og fullstendig medrivende. En naturperle!"

MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN, «3 GODE DEBUTANTER I 2023»

 

"Fabelaktig debutroman. Romanen Godset er rå, original og ufordrande … Sterkast står dei treffsikre, tette setningane … Holm siktar seg inn på øvste hylle i litteraturen, og der kan ho gjerne hamne sjølv også"

MARTA NORHEIM, NRK

 

"Som debutroman er Godset viljesterk og imponerende sammenvevd. Arv og foreldreskap, oppvekst, psykiatri og selvmord behandles gjerne med alvor og en viss renhet og konsentrasjon i litteraturen, men Holms roman viser at det ikke nødvendigvis trenger å være slik … Godsets tusen tankesvinger ligner mer på et moderne hodes bevissthetsstrøm enn prosaen i en gjengs norsk roman"

CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET

"Like mye som hun er en språkselvbevisst forfatter, evner Holm å gjøre virkelighetens blindflekker om til øyeåpnende romanstoff"

EIRIK RIIS MOSSEFINN, KLASSEKAMPEN

«en sjeldent sterk debutroman. En søsters forsøk på å hjelpe sin suicidale bror vekker både latter og store følelser … Holms smittende språkglede gjør Godset til en fantastisk leseopplevelse ... Godset er en vakker og sår debutroman … Ordene leker videre i leseren lenge etter siste side»

 JOSEFINE GJERDE, NATT&DAG (Terningkast 6)

Signe Holm er født 1990 i Danmark og bosatt i Oslo. Godset er hennes første bok. Den ble nominert til Osloprisen høsten 2023 og er nå nominert til både Lytternes romanpris og Tarjei Vesaas’ debutantpris.

 

Aktuelt
  1. Godset
    Godset
    Innbundet
    kr 449