Priya Bains tildelt Olav H. Hauge-stipendet 2022

 

 

 

Priya Bains tildelt Olav H. Hauge-stipendet 2022

 

 

 

Priya Bains ble fredag kveld tildelt Olav H. Hauge-stipendet under åpningen av Poesifestivalen i Ulvik. Bains får stipendet for diktsamlingen Med restene av mine hender. Olav H. Hauge-stipendet er på 150 000 kroner og går til en norsk lyriker, sanger eller tekstforfatter under 40 år som har vist et særlig poetisk talent. 

Juryen har bestått av Brit Bildøen, Stein Erik Lunde og Sindre Ekrheim.

Publisert 12. september 2022


Fra juryens begrunnelse: 

 

«Denne debutanten har gitt oss ei rik diktsamling med presise og slåande metaforar og skarpe, og iblant overraskande, bilde. Språket er musikalsk og sanseleg. Samlinga er orkestrert i åtte delar, der kvar del har sin eigen rytmikk og sitt eige toneleie … Samlinga tar sats med manande vers som er nokså stramme i forma, men utover i boka opnar dikta seg meir og meir, både språkleg, innhaldsmessig og grafisk. Rommet vidar seg ut, og blir til ein stad der det er lettare både å puste og å smette unna. Som del av eit kollektiv, og del av ein familie, er både brotet og tilhøyrsla viktig. Alt dette viser Priya Bains oss med stor kraft og språkleg kontroll i den eineståande diktsamlinga Med restene av mine hender».

Med restene av mine hender utkom i 2021. Boken fikk strålende kritikker og ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Bains ble også tildelt festspilldikterens stipend av Linn Ullmann under De litterære festspill i Bergen tidligere i år. 

Priya Bains, født i 1995, er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Hun er redaktør for tidsskriftet Abhivyakti, bokansvarlig i Fett feministisk tidsskrift, og fast kommentator i Morgenbladet

Anmelderne om Med restene av mine hender:
 

"En sjeldent helstøpt diktdebut … en finstemt poesi med ren og klar tone gjennom hele boka … Det er bare å ønske velkommen en ekte poet til parnasset".

ENDRE RUSET, VÅRT LAND
 

"Velartikulerte, utsøkt poetiske, sterke dikt om å leve i spennet mellom to kulturer … en frisk og viktig stemme".

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
 

"Strålende diktdebut om å avvise arv. Gjennom et smidig, lekent og helt eget språk, fremstiller Priya Bains lammelsen ved å stange i familiehistoriens overskyggende vegg … en debutant med en sjeldent utkrystallisert stemme".

THULA KOPREITAN, SUBJEKT

 

"Talentfull debutant. Priya Bains får leseren til å oppleve, ikke mene … Familiens stemmer blir hos Bains et kor som orkestreres av den observante poeten".

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN


Les også

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.​​​​​​​

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.

Boka om Ways of Seeing nominert til Kritikerprisen 2022

Nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2022 ble i dag offentliggjort av Norsk kritikerlag. I kategorien beste sakprosabok for voksne er Vi skulle si storm. Boka om Ways of Seeing (red. Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban) en av fire nominerte bøker.