Priya Bains tildelt Olav H. Hauge-stipendet 2022

 

 

 

Priya Bains tildelt Olav H. Hauge-stipendet 2022

 

 

 

Priya Bains ble fredag kveld tildelt Olav H. Hauge-stipendet under åpningen av Poesifestivalen i Ulvik. Bains får stipendet for diktsamlingen Med restene av mine hender. Olav H. Hauge-stipendet er på 150 000 kroner og går til en norsk lyriker, sanger eller tekstforfatter under 40 år som har vist et særlig poetisk talent. 

Juryen har bestått av Brit Bildøen, Stein Erik Lunde og Sindre Ekrheim.

Publisert 12. september 2022


Fra juryens begrunnelse: 

 

«Denne debutanten har gitt oss ei rik diktsamling med presise og slåande metaforar og skarpe, og iblant overraskande, bilde. Språket er musikalsk og sanseleg. Samlinga er orkestrert i åtte delar, der kvar del har sin eigen rytmikk og sitt eige toneleie … Samlinga tar sats med manande vers som er nokså stramme i forma, men utover i boka opnar dikta seg meir og meir, både språkleg, innhaldsmessig og grafisk. Rommet vidar seg ut, og blir til ein stad der det er lettare både å puste og å smette unna. Som del av eit kollektiv, og del av ein familie, er både brotet og tilhøyrsla viktig. Alt dette viser Priya Bains oss med stor kraft og språkleg kontroll i den eineståande diktsamlinga Med restene av mine hender».

Med restene av mine hender utkom i 2021. Boken fikk strålende kritikker og ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Bains ble også tildelt festspilldikterens stipend av Linn Ullmann under De litterære festspill i Bergen tidligere i år. 

Priya Bains, født i 1995, er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Hun er redaktør for tidsskriftet Abhivyakti, bokansvarlig i Fett feministisk tidsskrift, og fast kommentator i Morgenbladet

Anmelderne om Med restene av mine hender:
 

"En sjeldent helstøpt diktdebut … en finstemt poesi med ren og klar tone gjennom hele boka … Det er bare å ønske velkommen en ekte poet til parnasset".

ENDRE RUSET, VÅRT LAND
 

"Velartikulerte, utsøkt poetiske, sterke dikt om å leve i spennet mellom to kulturer … en frisk og viktig stemme".

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
 

"Strålende diktdebut om å avvise arv. Gjennom et smidig, lekent og helt eget språk, fremstiller Priya Bains lammelsen ved å stange i familiehistoriens overskyggende vegg … en debutant med en sjeldent utkrystallisert stemme".

THULA KOPREITAN, SUBJEKT

 

"Talentfull debutant. Priya Bains får leseren til å oppleve, ikke mene … Familiens stemmer blir hos Bains et kor som orkestreres av den observante poeten".

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN


Les også

Priya Bains tildelt Olav H. Hauge-stipendet 2022

Priya Bains ble fredag kveld tildelt Olav H. Hauge-stipendet under åpningen av Poesifestivalen i Ulvik. Bains får stipendet for diktsamlingen Med restene av mine hender.

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern – vårens mest solgte norske roman

Lars Elling har hatt stor suksess med romanen Fyrstene av Finntjern som utkom i begynnelsen av mars. Boken har ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur i hele 17 uker i strekk og er vårens mest solgte norske roman, sett bort fra krimbøker. Rettighetene er allerede solgt til Danmark, Frankrike og Nederland.

Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

Maria Dorothea Schrattenholz ble i dag tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2022 for diktsamlingen Protosjel. Schrattenholz mottok hovedstipendet på 200.000 kroner. Tildelingen fant sted på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.