Priya Bains tildelt festspilldikterenes stipend under De litterære festspill

 

 

 

Priya Bains tildelt festspilldikterenes stipend under De litterære festspill

 

 

 

Festspilldikter Linn Ullmann har valgt Priya Bains som mottaker av festspilldikterens stipend i 2022. Stipendet, som er på 10 000 kroner, ble overrakt under De litterære festspill i Bergen fredag kveld. 

 

Publisert 30. mai 2022


Festspilldikterens stipend ble delt ut for første gang i 2021, da festspilldikter Tormod Haugland gav Ingrid Tørresvold stipendet. Stipendet er på kr 10 000 og skal gå til en forfatter festspilldikteren har store forventninger til framover.  
 

– Det er lenge siden jeg leste en debut som virket i meg på samme måte som Priya Bains Med restene av mine hender, forteller Linn Ullmann til Norsk Forfattersentrum Vestlandet. Om minner, skrift, raseri og kjærlighet. Jeg ble helt slått ut. Jeg ville gi boken til alle jeg kjente.


Linn Ullmanns begrunnelse:

 

Priya Bains enestående Med restene av mine hender er en diktsamling der individet stilles opp mot storfamilien. Storfamilien er en kollektiv stemme – en massiv, invaderende og kontrollerende stemme vendt til et du, datteren. 

 

familien sier:

du kan ikke velge bort din tilhørighet

du kan lyve og si akkurat hva du vil

men ingen vil tro på at du er uten navn

at ikke også du ble født under en himmel

at ikke også du er dømt til å gå i ring 

(s. 20)

 

Det er umulig å forsvare seg mot disse diktene.

 

Familien bærer på minne om flukt, krig og overgrep, men også vakre minner. Her er barn som bæres, tanter som leser høyt fra dagbøkene sine, smykker. Sorgen, depresjonen, og alt som er borte, alt som er tapt, kommer til uttrykk blant annet gjennom tung søvn eller søvnløshet, bilder, rytmer. 

 

Familien er så preget av de avbrutte historiene, at de tviholder på døtrene sine. Bruddet mellom det gamle og det nye landet, fører derfor til brudd mellom generasjonene.

 

Likevel: Diktene – som viser både familiens behov for å holde fast, og den umulige vippeposisjonen du-et blir stående i – er skrevet med ydmykhet og forståelse.

 

Språket er korthugd, sensuelt, familiens stemme er nærmest som en rap. Men når døtrene i storfamilien skildres, åpner diktene seg opp, språklig, grafisk og tematisk:

 

døtrene sier       ja og ja og ja til livet     med håret spent opp     og øynene vidåpne

går de verden i møte     som en hest i galopp    er temperamentet ukuelig   og styrtende

brusende     fossende blod     og i et kort øyeblikk i historiens strøm    kan ingen si

at håpet ikke spirer og gror      som eføy      rundt deres midjer

(s. 100)

 

De litterære festspill finner sted 26.–30. mai 2022 i Bergen. Arrangør er Norsk Forfattersentrum Vestlandet

                   

Priya Bains, født i 1995, er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Hun er redaktør for tidsskriftet Abhivyakti, bokansvarlig i Fett feministisk tidsskrift, og fast kommentator i Morgenbladet. Bains debuterte med diktsamlingen Med restene av mine hender i 2021. Boken fikk strålende kritikker og ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris


Les også

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.​​​​​​​

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.

Boka om Ways of Seeing nominert til Kritikerprisen 2022

Nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2022 ble i dag offentliggjort av Norsk kritikerlag. I kategorien beste sakprosabok for voksne er Vi skulle si storm. Boka om Ways of Seeing (red. Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban) en av fire nominerte bøker.