Priya Bains nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2021

 

 

 

Priya Bains nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2021

 

 

 

I dag ble nominasjonene til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2021 offentliggjort. Blant de fem nominerte er Priya Bains, som debuterte med den kritikerroste diktsamlingen Med restene av mine hender i fjor høst.

 

Publisert 8. februar 2022

Helle Helle

Foto: Baard Henriksen


Tarjei Vesaas’ Debutantpris ble opprettet i 1964. Prisen skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Prisvinneren offentliggjøres søndag 27. mars på Den norske Forfatterforenings årsmøte.

 

Les mer om prisen her: https://www.forfatterforeningen.no/vesaasprisen/

Juryens begrunnelse: 

«I denne velartikulerte og omfangsrike diktsamlingen skriver Priya Bains om migrasjon, om å leve med en tokulturell bakgrunn, men aller mest om hvordan individet skal finne sin plass i helheten. Det er ikke det lyriske jeget som først og fremst kommer til orde i diktene, men et kor av nær og fjern familie, alle med sin historie og sine minner, forskjellige i tid og rom. Det er et kollektiv som kan tynge med krav og forventninger, men som også tilbyr omsorg og kjærlighet. Priya Bains har skrevet en øm, sanselig og konfronterende diktbok, full av treffende formuleringer og skarpe metaforer».
 

Om Med restene av mine hender

"En sjeldent helstøpt diktdebut … Gjennom flyktige forvandlinger bringes menneskeskjebner inn i familiære ritualer, utsettes både for kjærlighet og strukturell ondskap … Det er bare å ønske velkommen en ekte poet til parnasset"

ENDRE RUSET, VÅRT LAND

 

"Talentfull debutant. Priya Bains får leseren til å oppleve, ikke mene … Familiens stemmer blir hos Bains et kor som orkestreres av den observante poeten. Stemmene forteller historier om krig, flukt, migrasjon og nostalgi for fødelandet. De formidler lærdommer, rykter og formaninger – ofte av tragikomisk karakter"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

 

"Velartikulerte, utsøkt poetiske, sterke dikt om å leve i spennet mellom to kulturer … Samtidig som forfatteren og hennes generasjon strekker seg mot fremtiden og gjør et vedvarende opprør mot konservatismen man har forlatt, viser hun fin forståelse for de gamles lengsel tilbake til en verden de i hvert fall forsto seg på … Boka er en frisk og viktig stemme"

 FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN


"Strålende diktdebut om å avvise arv. Gjennom et smidig, lekent og helt eget språk, fremstiller Priya Bains lammelsen ved å stange i familiehistoriens overskyggende vegg"

THULA KOPREITAN, SUBJEKT


Priya Bains (f. 1995) er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Med restene av mine hender er hennes første bok.


Les også

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.​​​​​​​

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.

Boka om Ways of Seeing nominert til Kritikerprisen 2022

Nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2022 ble i dag offentliggjort av Norsk kritikerlag. I kategorien beste sakprosabok for voksne er Vi skulle si storm. Boka om Ways of Seeing (red. Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban) en av fire nominerte bøker.