Priya Bains nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2021

 

 

 

Priya Bains nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2021

 

 

 

I dag ble nominasjonene til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2021 offentliggjort. Blant de fem nominerte er Priya Bains, som debuterte med den kritikerroste diktsamlingen Med restene av mine hender i fjor høst.

 

Publisert 8. februar 2022

Helle Helle

Foto: Baard Henriksen


Tarjei Vesaas’ Debutantpris ble opprettet i 1964. Prisen skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Prisvinneren offentliggjøres søndag 27. mars på Den norske Forfatterforenings årsmøte.

 

Les mer om prisen her: https://www.forfatterforeningen.no/vesaasprisen/

Juryens begrunnelse: 

«I denne velartikulerte og omfangsrike diktsamlingen skriver Priya Bains om migrasjon, om å leve med en tokulturell bakgrunn, men aller mest om hvordan individet skal finne sin plass i helheten. Det er ikke det lyriske jeget som først og fremst kommer til orde i diktene, men et kor av nær og fjern familie, alle med sin historie og sine minner, forskjellige i tid og rom. Det er et kollektiv som kan tynge med krav og forventninger, men som også tilbyr omsorg og kjærlighet. Priya Bains har skrevet en øm, sanselig og konfronterende diktbok, full av treffende formuleringer og skarpe metaforer».
 

Om Med restene av mine hender

"En sjeldent helstøpt diktdebut … Gjennom flyktige forvandlinger bringes menneskeskjebner inn i familiære ritualer, utsettes både for kjærlighet og strukturell ondskap … Det er bare å ønske velkommen en ekte poet til parnasset"

ENDRE RUSET, VÅRT LAND

 

"Talentfull debutant. Priya Bains får leseren til å oppleve, ikke mene … Familiens stemmer blir hos Bains et kor som orkestreres av den observante poeten. Stemmene forteller historier om krig, flukt, migrasjon og nostalgi for fødelandet. De formidler lærdommer, rykter og formaninger – ofte av tragikomisk karakter"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

 

"Velartikulerte, utsøkt poetiske, sterke dikt om å leve i spennet mellom to kulturer … Samtidig som forfatteren og hennes generasjon strekker seg mot fremtiden og gjør et vedvarende opprør mot konservatismen man har forlatt, viser hun fin forståelse for de gamles lengsel tilbake til en verden de i hvert fall forsto seg på … Boka er en frisk og viktig stemme"

 FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN


"Strålende diktdebut om å avvise arv. Gjennom et smidig, lekent og helt eget språk, fremstiller Priya Bains lammelsen ved å stange i familiehistoriens overskyggende vegg"

THULA KOPREITAN, SUBJEKT


Priya Bains (f. 1995) er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Med restene av mine hender er hennes første bok.


Les også

Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

Maria Dorothea Schrattenholz ble i dag tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2022 for diktsamlingen Protosjel. Schrattenholz mottok hovedstipendet på 200.000 kroner. Tildelingen fant sted på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. 

Priya Bains tildelt festspilldikterenes stipend under De litterære festspill

Festspilldikter Linn Ullmann har valgt Priya Bains som mottaker av festspilldikterens stipend i 2022. Stipendet, som er på 10 000 kroner, ble overrakt under De litterære festspill i Bergen fredag kveld. 

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern klatrer igjen på bestselgerlista

Lars Ellings debutroman Fyrstene av Finntjern gikk rett inn på en tredjeplass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste da den utkom i slutten av mars. Romanen har ligget på lista siden og denne uken rykker den opp fra åttende til sjetteplass.