Bla i boken

Oskespiralen

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249525812
"Bildekunstner Leander Djønne har skrevet en av årets sterkeste romaner, om to brødre brennmerket av en nattsvart barndom. Debutromanen er et dristig og gysende intenst portrett av en familie der volden og traumene renner i strie strømmer gjennom generasjonene"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Det er ikke volden og mørket som er mest tankevekkende i Leander Djønnes debutroman – det er dens dypt kontrære forhold til tid … Denne romanen vikler nemlig ut all sin tenkning i direkte motsetning til den grunne, flyktige, digitale tiden ... Underveis i lesningen er det den litterære selvfølgeligheten som imponerer mest ved denne romanen. Med noen få, små unntak, føles dette som ekte litteratur, hele veien. Det er uhyre sjeldent i en debut, og det er ikke så mange etablerte forfattere som makter det heller: En fortelling som føles skrevet, snarere enn tastet - helt uten beskjemmende støy fra romanmotoren. Og størst av alt er altså tiden. Fjellets tid"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Beksvart Hardanger-brygg hugget i stein. Leander Djønne debuterer med en mørk fortelling om en ødelagt familie innerst i en steinrøys i Hardanger … hevn er det vi kan kalle et arketypisk motiv i litteraturen, og fungerer svært godt som motor i fortellingen. Romanen forvandler kort og godt oss lesere til en blodtørstig heiagjeng. Vil moren, og sønnene, få opprettelse? … Det hele er mørkt, men gjennomført … «Oskespiralen» av Leander Djønne er en egenartig stein som liksom lyser for seg selv i den norske bokhøsten"
KNUT HOEM, NRK BOK
" Råsterk debut … Djønnes farsportrett i romanen er noko av det mest opprørande eg har lese på lenge … Det storslegne ved Oskespiralen er måten denne mørke og dirrande historia blir fortald på. Djønne skriv korthogd som ein norrøn sagaforteljar, med eit ordtilfang og eit eksistensielt nivå som kan gi assosiasjonar til Jon Fosse … Først og fremst skal likevel Leander Djønne rosast for å ha utvikla si eiga litterære stemme, som med stødig særpreg gjer debutromanen hans til noko av det beste eg har lese i år. Litteratur for pyser er det ikkje. Dystert til tusen. Men Oskespiralen ber med seg sitt eige spesielle lys. Ein strålande debut, rett og slett"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Sterkt om fedrenes synder, arv og miljø, natur og råskap … en steintøff, brutal og nådeløs roman om skyld og soning - og hevn. Den er rå. Den er uhyggelig. Og den er god … Djønne skriver drivende godt på et nynorsk som er som meislet i stein … Måten Djønne personifiserer landskapet på, er glitrende … Oskespiralen står fjellstøtt. Jeg skal lese den på nytt"
METTE BLEKEN, HARDANGER FOLKEBLAD
"«Virkelighet«, drøm og overnaturlighet veksler på å møtes på vis som gir mening i en lyrisk roman som også handler om tro … en debut med kraft og særpreg. Mot slutten utvikler «Oskespiralen» seg endog til en slags spenningsroman"
KÅRE BULIE, KLASSEKAMPEN
"Det åpner forrykende i et landskap av stein. Grov vold på en gård i en ur. «Faren» dreper «Mora». Det kjennes i kroppen når man leser. Korthugde setninger fulle av fysisk og sjelelig mørke … denne fullstendig usentimentale nådeløsheten er utvilsomt noe av det som gjør romanen så sterk … Dette er hans første roman. Det bør bli flere. Den norske samtidslitteraturen trenger folk som virkelig vet hvordan den fysiske verden fungerer. Og vi trenger folk som kan skrive om vold og smerte uten å ta blikket vekk"
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN
"Spørsmålet om hva tidshorisonter gjør med forståelsen av livene våre går som en ledetråd gjennom Leander Djønnes debutroman … Selv om naturen og geologien står som en uoppløselig ramme i teksten, er det ikke fritt for dramatikk også i den nåtidige, menneskelige tidsskalaen … Det er ikke tvil om at han sitter på kunnskap og interesse for forbindelsen mellom fjellets bestandighet og menneskenes hurtige og kortsiktige aktivitet. Dette gir utslag i en veldig språklig oppmerksomhet mot fjell og fjord, og en vilje til å dra menneskelivet inn i det arkaiske"
HANNA MALENE LINDBERG, KUNSTAVISEN
"Gysende intens. Debutant Leander Djønne imponerer med en nattsvart fortelling om to voksne brødre ødelagt av en fæl barndom … De forferdelige hendelsene står i kraftfull kontrast til Djønnes poetiske språk og billedlige uttrykk … Noe brister og braker løs både i menneske og natur før vi er ferdig med denne fæle og gode undergangsromanen om bunnløse menneskelige dyp, raseri, vold og ødelagte liv"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Steinbra. Leander Djønnes roman er original, skakande og oppslukande … Lesaren blir kasta med hovudet først inn i fjellveggen, på suggererande vis, i eit mytisk og dragande språk … her dirrar det heile vegen så det ristar i sjela og i språkkjensla … måten Djønne skildrar Broren på, der han går rundt og trur han har fridd seg frå alt som rir han, men er meir ufri enn nokon, er meisterleg. Merkeleg nok er denne steintunge boka ein pageturner"
INGVILD BRÆIN, DAG OG TID
"Ru nevar heldt stramt rundt sleggjeskaftet. Sleggja heldt han balansert i brattbakkane. Sleggja og spettet. Han høyrde til her. Ikkje der ute som fjorden opna seg. Her inne var det. Mellom stupbratte fjell. Mellom ras, steinrøyser og jord. Stubbebrytar, feisel, bergjarn, kilar, sleggje, spett. Reiskapar roa han. Kjensla av å arbeide med tida, ikkje mot ho."

Sonen har sona straffa si, han ynskjer hemn. Broren leitar etter ljos og frelse. Faren byggjer gravhaugar. Mora ropar frå dødsriket.

"Oskespiralen" er ei forteljing om to brørs oppgjer med fortida, ein far med umenneskeleg framferd og ei ur som er i ferd med å losne over heimegarden. I Leander Djønnes særeigne prosa blir valden og raseriet som gjennomstrøymer denne slekta skildra med nådelaus kraft.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525812
Innbinding Ebok
Tittel Oskespiralen
Bokgruppe 852
I salg 01.09.2022
Emne Oppvekst Familie Skjønnlitteratur Vold
Leander Djønne

Leander Djønne

Leander Djønne (f. 1981) er biletkunstnar, lærar og gardbrukar frå Hardanger. Oskespiralen er den første romanen hans, og for denne blei han tildelt Lytternes romanpris 2022.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Lytternes romanpris 2022

Les mer

Nyheter

Leander Djønne - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Leander Djønne
Les mer

Leander Djønne og Lars Elling nominert til Lytternes romanpris 2022

Nominasjonene til Lytternes romanpris (tidligere P2-lytternes romanpris) 2022 ble i dag offentliggjort. To av de seks nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober: Leander Djønnes Oskespiralen og Lars Ellings Fyrstene av Finntjern.
Les mer

Leander Djønne tildelt Lytternes romanpris 2022

Lørdag ble Leander Djønne tildelt Lytternes romanpris 2022 for sin debutbok Oskespiralen under en direktesendt finale i NRK P2. Djønne er den tredje debutanten som mottar denne prisen.
Les mer