Ord for ord

artikler 1986-2004

Velg format

kr 379
ISBN
9788249503629
”En uforferdet intellektuell. En skarp kritiker som ikke godtar noe han ikke har undersøkt … Espen Søbye framstår stadig mer tydelig som en intellektuelt nødvendig skikkelse i norsk offentlighet. I sitt pionerarbeid som faglitterær kritiker gjennom to tiår nå, virker det overhodet ikke som om Søbye er redd for å skaffe seg fiender - heller ikke blant lokale småkonger få andre våger å utfordre autoriteten til … det fins også mange eksempler på at han som kritiker eier den viktige evnen til å la seg begeistre … Det gir en indre glede å lese de respektløse, men intellektuelt kyndige artiklene hans … Det er uvanlig å være sta, utholdende og uredd på den måten Søbye er det som kritiker … Så kjedelig og forutsigbar den norske kritiske offentligheten ville ha vært uten denne urokråka fra Statistisk sentralbyrå!”
ESPEN HAAVARDSHOLM, DAGBLADET
”… en markant public intellectual. Av og til kan det nesten virke som om han også er den eneste som fortjener et slikt navn i Norge, iallfall er han enestående nok til å skille seg fra absolutt alle andre, og helt usedvanlig i sin absolutte uavhengighet. Som kulturkritiker representerer ikke Søbye noen institusjoner …, og det han skriver er upersonlig og uberegnelig på måter som skjønnlitterære forfattere vanskelig kan få til … Søbyes fineste artikler … utmerker seg ved at leseren aldri vet når og hvor og i hvilken form disse kritiske argumentene kommer … Få forfattere, uansett sjanger, slipper fra seg så få likegyldige setninger som Søbye, og ingen av dem han kritiserer, kan regne med å slippe unna med slappe formuleringer ... Hadde Søbye vært amerikaner, ville anmelderne der allerede ha kalt ham a national treasure, og så lett er det å like denne boken at man like lett kan glemme å kritisere den”
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
”… en av landets skarpeste penner … viser imponerende grundighet og en kritisk tilnærming til stoffet som er et særsyn blant det som publiseres i Norge i dag … Dette er skarpe iakttakelser, velskrevet, hardtslående. Boken burde bli en obligatorisk julegave til landets journalister. Her har samtlige mye å lære”
KJELL ERIKSSON, SARPRSBORG ARBEIDERBLAD
”et tankevekkende dypdykk i Søbyes kritiske verden … Søbyes kritiske jakt på sannheten [er] fengslende lesning … vel verdt noen timer hvis du vil la deg engasjere”
LO-AKTUELT
”det Søbye skriver om er viktig, og at måten han skriver det på alltid er velformulert, til tider glimrende, ofte underholdende, aldri snobbete. På sitt beste er Søbye i stand til å forene analyser og tall og med det å skape et engasjement hos leseren”
HILDE MATRE LARSEN, BOK OG BIBLIOTEK
Dette brede utvalget inneholder blant annet Espen Søbyes artikler om ukebladet Se og Hør ("Familie-albumets redigeringsprinsipp er også Se og Hørs redigeringsprinsipp. Derfor fins det ikke kritikk i Se og Hør, det fins ikke bilder av noen som gjør noe galt") og tv-programmet "Først og sist" ("Den gode samtalen i .Først og sist. er iscenesatt, et kunstig produkt. Men det skal skapes et bilde av at her fins den gode samtalen, det aller viktigste er at det skapes et bilde av den gode samtalen som er uoppnåelig"), og kronikkserien fra Morgenbladet om Statoils korrupsjonssak. To artikler knytter an til Søbyes kritikerroste biografi "Kathe, alltid vært i Norge": "Et mørkt kapittel i statistikkens historie?" og "Redegjørelse for utarbeidelsen", et foredrag om arbeidet med å finne en poetikk for biografien om Kathe Lasnik. Bokens lengste artikkel "Denne skrekkelige tidsånd" er en virtuos, kildebasert fortelling som kretser omkring hvorfor Tryggve Andersen ble utvist fra universitetet for ett år i 1892, og gir et mangefasettert tidsbilde fra slutten av 1800-tallet. Søbye plukker vekk en del vedtatte sannheter om Tryggve Andersen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2005
ISBN 9788249503629
Innbinding Pocket
Tittel Ord for ord
Bokgruppe 310
Emne Samfunnsanalyse Essay Faglitteratur
Espen Søbye

Espen Søbye

Espen Søbye (f. 1954) er mag.art. i filosofi fra 1982 og har arbeidet i Statistisk sentralbyrå, med avbrudd, fra 1985. Han debuterte som forfatter i 1992 med Ingen vei hjem. Arthur Omre, en biografiog har siden utgitt en rekke biografier og sakprosabøker, blant annet Folkemengdens bevegelse. Norges befolkning 1735–2014. En tabellstudie, som utkom i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 og ble til i samarbeid med Statistisk sentralbyrå. Espen Søbye er kåret til Årets litteraturkritiker og har mottatt Olav Dalgards kritikarpris for sin sakprosakritikk. Kathe, alltid vært i Norge ble i 2018 kåret til en av de ti beste skandinaviske sakprosabøkene utgitt på 2000-tallet. Juryen besto av ni fremstående kritikere, forfattere og forskere, og kåringen var et samarbeid mellom Morgenbladet, Norsk Litteraturfestival, Aftonbladet, Weekendavisen og Broen.xyz. I 2022 ble Espen Søbye tildelt Gyldendalprisen for hele sitt forfatterskap. Det var første gang prisen gikk til en sakprosaforfatter.

«et eminent sakprosaforfatterskap … uredd og ofte kontant undersøkende … Vi ser fram til fortsettelsen.»
Fra juryens begrunnelse, Gyldendalprisen 2022

 

Litterære priser:

Gyldendalprisen 2022

Olav Dalgards kritikerpris 2013

Årets litteraturkritiker 2006

 

Utgitt på Oktober:

2014 Folkemengdens bevegelse 1735–2014. En tabellstudie
2010 En mann fra forgangne århundrer. Overlege Johan Scharffenbergs liv og virke 1869–1965. En arkivstudie
2005 Ord for ord. Artikler 1986–2004
2003 Kathe, alltid vært i Norge
1995 Rolf Stenersen. En biografi
1992 Ingen vei hjem. Arthur Omre. En biografi
Les mer

Nyheter

Espen Søbye tildelt Gyldendalprisen 2022 

Espen Søbye ble i ettermiddag tildelt Gyldendalprisen 2022 for sitt forfatterskap. Søbyes forfatterskap fremheves som «konsentrert og nyskapende» av legatstyrets leder Geir Mork.
Les mer