Ord for ord
artikler 1986-2004
”En uforferdet intellektuell. En skarp kritiker som ikke godtar noe han ikke har undersøkt … Espen Søbye framstår stadig mer tydelig som en intellektuelt nødvendig skikkelse i norsk offentlighet. I sitt pionerarbeid som faglitterær kritiker gjennom to tiår nå, virker det overhodet ikke som om Søbye er redd for å skaffe seg fiender - heller ikke blant lokale småkonger få andre våger å utfordre autoriteten til … det fins også mange eksempler på at han som kritiker eier den viktige evnen til å la seg begeistre … Det gir en indre glede å lese de respektløse, men intellektuelt kyndige artiklene hans … Det er uvanlig å være sta, utholdende og uredd på den måten Søbye er det som kritiker … Så kjedelig og forutsigbar den norske kritiske offentligheten ville ha vært uten denne urokråka fra Statistisk sentralbyrå!”
ESPEN HAAVARDSHOLM, DAGBLADET
”… en markant public intellectual. Av og til kan det nesten virke som om han også er den eneste som fortjener et slikt navn i Norge, iallfall er han enestående nok til å skille seg fra absolutt alle andre, og helt usedvanlig i sin absolutte uavhengighet. Som kulturkritiker representerer ikke Søbye noen institusjoner …, og det han skriver er upersonlig og uberegnelig på måter som skjønnlitterære forfattere vanskelig kan få til … Søbyes fineste artikler … utmerker seg ved at leseren aldri vet når og hvor og i hvilken form disse kritiske argumentene kommer … Få forfattere, uansett sjanger, slipper fra seg så få likegyldige setninger som Søbye, og ingen av dem han kritiserer, kan regne med å slippe unna med slappe formuleringer ... Hadde Søbye vært amerikaner, ville anmelderne der allerede ha kalt ham a national treasure, og så lett er det å like denne boken at man like lett kan glemme å kritisere den”
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
”… en av landets skarpeste penner … viser imponerende grundighet og en kritisk tilnærming til stoffet som er et særsyn blant det som publiseres i Norge i dag … Dette er skarpe iakttakelser, velskrevet, hardtslående. Boken burde bli en obligatorisk julegave til landets journalister. Her har samtlige mye å lære”
KJELL ERIKSSON, SARPRSBORG ARBEIDERBLAD
”et tankevekkende dypdykk i Søbyes kritiske verden … Søbyes kritiske jakt på sannheten [er] fengslende lesning … vel verdt noen timer hvis du vil la deg engasjere”
LO-AKTUELT
”det Søbye skriver om er viktig, og at måten han skriver det på alltid er velformulert, til tider glimrende, ofte underholdende, aldri snobbete. På sitt beste er Søbye i stand til å forene analyser og tall og med det å skape et engasjement hos leseren”
HILDE MATRE LARSEN, BOK OG BIBLIOTEK
Dette brede utvalget inneholder blant annet Espen Søbyes artikler om ukebladet Se og Hør ("Familie-albumets redigeringsprinsipp er også Se og Hørs redigeringsprinsipp. Derfor fins det ikke kritikk i Se og Hør, det fins ikke bilder av noen som gjør noe galt") og tv-programmet "Først og sist" ("Den gode samtalen i .Først og sist. er iscenesatt, et kunstig produkt. Men det skal skapes et bilde av at her fins den gode samtalen, det aller viktigste er at det skapes et bilde av den gode samtalen som er uoppnåelig"), og kronikkserien fra Morgenbladet om Statoils korrupsjonssak. To artikler knytter an til Søbyes kritikerroste biografi "Kathe, alltid vært i Norge": "Et mørkt kapittel i statistikkens historie?" og "Redegjørelse for utarbeidelsen", et foredrag om arbeidet med å finne en poetikk for biografien om Kathe Lasnik. Bokens lengste artikkel "Denne skrekkelige tidsånd" er en virtuos, kildebasert fortelling som kretser omkring hvorfor Tryggve Andersen ble utvist fra universitetet for ett år i 1892, og gir et mangefasettert tidsbilde fra slutten av 1800-tallet. Søbye plukker vekk en del vedtatte sannheter om Tryggve Andersen.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2005 |
---|---|
ISBN | 9788249503629 |
Innbinding | |
Tittel | Ord for ord |
Bokgruppe | 310 |
Emne | Samfunnsanalyse Essay Faglitteratur |