Ønsk meg heller god tur

samtaler med Ingvar Ambjørnsen

Velg format

kr 449
På lager
ISBN
9788249526796
"Den beste av Alf van der Hagens serie av samtalebøker med forfattere. Viser hvor misforstått det er å kategorisere Ambjørnsen som subkulturenes og frikernes forfatter"
WILLY PEDERSEN, MORGENBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Alf van der Hagens samtalebiografi flyter nydelig, og man blir glad i Ambjørnsen underveis. Jeg måtte straks videre til van er Hagens samtalebok med Henning Hagerup, som var tilsvarende oppslukende lesning"
IVAR DALE, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2023
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE SAKPROSABØKER 2023
"Verdig oppsummering av en gigant. Et fascinerende og sterkt testamente over Ingvar Ambjørnsens livsverk … Alf van der Hagen slipper Ambjørnsen løs i fascinerende beskrivelser av hvordan det å gi ut bøker ble en besettelse … «Ønsk meg heller god tur» er en verdig oppsummering av både forfatterskapet og et bemerkelsesverdig liv"
JONAS HANSEN MEYER, NRK
"Boka om Ingvar Ambjørnsen blir ikke et sekund kjedelig … en nydelig oppsummering av et forfatterliv … Vi får et godt innblikk i en forfatterkarriere som mildt sagt kan kalles vellykket … Tonen mellom intervjuobjekt og intervjuer flyter lett og uanstrengt … boka kunne godt vært 700 sider tjukkere før denne leseren hadde gått lei. De 404 sidene går uvanlig fort unna. De siste sidene leser jeg krampaktig sakte, fordi jeg gruer meg til at boka skal være over"
DAVID ÅLESKJÆR, VÅRT LAND
"I samtaleboka med Ingvar Ambjørnsen lar Alf van der Hagen en av Norges viktigste forfattere gjøre det han kan best: Fortelle. Dette møtet måtte bare skje … et funn av et intervjuobjekt … i dette intervjuprosjektet gir van der Hagen oss en biografi vi ellers neppe ville fått. Gjennom innsikt og respekt kommer han tett på et ærlig menneske"
ANDREAS WIESE, DAGBLADET
"I boken om Ambjørnsen flyter det fint hele veien, sammen jobber de frem en fortelling om lys og mørke, om en storyteller med en fotografisk hukommelse, stilistisk sikker og med mye empati … I samtale med van der Hagen byr han også på fine refleksjoner om novellen som sjanger"
WILLY PEDERSEN, MORGENBLADET
"Det er slett ikke dårlig selskap Ambjørnsen nå har havnet i … Ambjørnsen forsvarer selvsagt sin plass i selskapet. Få andre nålevende forfattere kan vise til den samme kombinasjonen av høy litterær kvalitet og bred folkelig appell. Ved siden av den nesten urimelig populære serien om Pelle og Proffen, og de like høyt elskede Elling-bøkene, har han levert enkeltverk av kresen kvalitet …Vel blåst, Ingvar!"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Alf van der Hagens sjanger, som han har utfoldet seg i i årevis, er biografi i samtaleform: Gjennom lange intervjuer om liv og virke så å si lirker han selvbiografier ut av forfattere og kunstnere som ellers neppe ville ha tilbudt leserne sin livshistorie … «Ønsk meg heller god tur» er en både sympatisk og interessant livsskildring … Hagens høflige og vennligsinnede samtalemetode virker – det blir leseverdige livsberetninger av den og bidrar til at for eksempel de alvorstunge, men langt fra tungsindige, betraktningene om siste reis i det avsluttende kapitlet blir både intens og forsonende lesning"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Det er et bevegende, dramatisk og motsetningsfylt liv som tegnes opp gjennom drøye 400 sider i «Ønsk meg heller god tur» ... Alf van der Hagens samtalebøker med forfattere i eliteklassen har blitt en suksess. Forståelig nok … Med en forfatter som har tenkt gjennom liv og skriving, står Ingvar Ambjørnsen og hans forfatterskap fram i et skarpere og klarere lys i denne boka. Som også vektlegger en større forståelse og innsikt i de mørkere linjene i forfatterskapet … en bok som ikke bare vil glede alle pasjonerte lesere av Ingvar Ambjørnsens suggestive prosa, men også legge tyngde til et forfatterskap i toppsjiktet"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Slagferdig fra en gammel slugger. Ambjørnsen snakker åpent om både helse, døden og hva som eventuelt kommer etterpå … Faktisk lar han leseren komme så tett på sin forestående død at jeg kjente meg andektig ved endt lesning"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Et makeløst stykke litteraturhistorie som nok kommer til å nå svært mange. Den litterære metoden litteraten Alf van der Hagen har utviklet gjennom to tiår, er etter min mening uforlignelig. Han samtaler med dem han vil biografere på en dypt innsiktsfull, åpen og fri måte … For alle som på ulikt vis har et forhold til Ingvar Ambjørnsens liv og litteratur, blir «Ønsk meg heller god tur» et standardverk"
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD
"Ingvar Ambjørnsen har mykje godt på hjartet i ei framifrå samtalebok av Alf van der Hagen … just ved at dei to er så klåre og tydelege i kunnskapen om temaet, vert det lett og forvitneleg for lesaren å vera med også på reisa gjennom livet og den store og mangslungne forfattarskapen til Ambjørnsen … Alf van der Hagen veit å levera dei rette servane, og Ambjørnsen er presis i returen"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Det er et vanskelig klima å tenke i. Det er et vanskelig klima å føle i. Heldigvis ble jeg denne høsten reddet av en bok som er bygget over en lest som er like gammel som menneskeheten selv, og som er skrevet med et ønske om å forstå, ikke forklare … selve formen oppleves helt grunnleggende menneskelig. Man er deltaker i en samtale, slik samtaler kan være når begge parter stiller godt forberedt, og med et ønske om å forstå, ikke overtale "
TORBJØRN EKLUND, HARVEST MAGAZINE

"Ønsk meg heller god tur" er det nærmeste vi kommer en selvbiografi fra Ingvar Ambjørnsen, som i dag er rammet av alvorlig sykdom. Gjennom ni lange kvelder og netter i Hamburg har han fortalt sitt liv i åpenhjertige samtaler med Alf van der Hagen.

Ambjørnsen var friluftsmenneske i barndommen og naturverner i ungdommen, med en sterk bekymring for klodens fremtid. Han snakker fritt og levende om ekstatiske erfaringer gjennom naturopplevelser, om egen opplevelse av ensomhet og sykdom, om oppveksten i Larvik blant hippier og småkriminelle, om tiden han jobbet på psykiatrisk avdeling, og om årene som forfatter i Oslo og Hamburg. Ambjørnsen fremstår i denne boka som en fri ånd, en dypt humanistisk forfatter og et fyrverkeri av en forteller. Med sjangeren «samtalememoarer» har Alf van der Hagen skapt en særegen blanding av kulturhistorie og forfatterbiografi. Det er prisbelønte, kritikerroste og helt unike bøker som har gitt Alf van der Hagen en stor leserskare.]]>

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526796
Innbinding Innbundet
Tittel Ønsk meg heller god tur
Bokgruppe 319
I salg 05.10.2023
Emne Norge Biografier Faglitteratur Forfattere
Alf van der Hagen

Alf van der Hagen

Alf van der Hagen (f. 1962) var medredaktør i Vagant 1988–1994, redaktør i NRK Kritikertorget 1990–1995 og i De Norske Bokklubbene 1996–2003, og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet 2003–2012. I tidsrommet 1993–2000 utga han intervjubøkene Dialoger 1–3, med til sammen 23 norske forfattere, blant annet Jon Fosse, Tor Ulven, Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård. I 1994 utkom hans første samtalebiografi En annen Mykle. For Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) mottok van der Hagen Kritikerprisen for beste sakprosabok, og for Kjell Askildsen. Et liv (2014) ble han nominert til Brageprisen. I 2016 utkom Leseren. En samtale med Henning Hagerup, i 2018 Marvin Halleraker. Satiriker med helvetesangst og i 2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer, alle til strålende kritikker. Boken om Brøgger kom også på svensk og dansk. De seneste årene har han utgitt samtalebøker om billedkunst med to så ulike personer som dronning Sonja (2021) og Bjørn Ransve (2022). Ønsk meg heller god tur er Alf van der Hagens bok nummer femten siden debuten i 1993, og den niende i hans egen sjanger «samtalememoarer».

 

Litterære priser:

2013 Kritikerprisen for beste sakprosabok

 

Utgitt på Oktober:

2023 Ønsk meg heller god tur. Samtaler med Ingvar Ambjørnsen
2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer
2016 Leseren. En samtale med Henning Hagerup
2014 Kjell Askildsen. Et liv
2013 Dag Solstad. Uskrevne memoarer
1996 Dialoger II. Åtte forfattersamtaler
1994 En annen Mykle. Møter med Jane Mykle
1993 Dialoger. Samtaler med ti norske forfattere

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer

Nyheter

Alf van der Hagen - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Alf van der Hagen
Les mer