Nord

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518876
"Lindstrøms nye roman er både etisk forpliktende og politisk relevant. Som få andre fanger Merethe Lindstrøm utsatte mennesker i umulige livssituasjoner i veldreide språklige bilder. I vår tids fravær av empatisk vilje til å forstå mennesker som lever på flukt, blir Nord - hennes niende roman - et argument for det motsatte. I en etisk forpliktende fortelling skriver hun seg inn i flyktningers livsbetingelser med et avtrykk som brenner seg fast ... Med sterk etisk forpliktelse skriver Lindstrøm seg inn i en umulig livssituasjon og åpner et felles erfaringsrom leseren kan tre inn i. Det vitner om et bankende varmt engasjement og det er politisk pregnant"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Lysende språklig kraft i Merethe Lindstrøms roman om mennesker på vandring etter katastrofen ... Jeg-stemmen bærer boka og gjør den til en litterær opplevelse av høy klasse ... Hos Merete Lindstrøm fins en forsonende kontrast til mørket som skildres, i en lysende språklig uttrykkskraft. Det menneskelige elementet utstråles fra 17-åringens visjon av omgivelsene, en skildring som er full av poesi og bilder ... Språket kryr av vakre metaforer ... Lindstrøm har med Nord skrevet en meget vakker og intens bok, full av dystre perspektiver og framtidsutsikter. Men med et håp om at det menneskelige, kanskje det som kan kalles sjelen, tross alt har en viss overlevelsesmulighet - også under de mest grusomme og meningsløse omstendigheter"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"Saman med Carl Frode Tiller er Merethe Lindstrøm ein av norsk samtidslitteraturs mest fininnstilte observatørar og skildrarar av spelet mellom menneske som (tilsynelatande) står kvarandre nære ... Det mytiske og mystiske ved hovudpersonen, landskapet, rekkene av marsjerande menneske, ja heile utgangspunktet for romanen gir historia eit eige driv, samtidig som visse scener aktualiserer og demonstrerer krigens brutale andlet ... Om Lindstrøm skriv tett på eige liv eller skaper historier som opplevast som reine fiksjonsunivers, er eitt felles for heile forfattarskapen: stilistiske kvalitetar som ligg på eit nivå godt over det jamne laget i norsk samtidslitteratur"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Lågmælt og skremmande roman om kva som skjer med folk når krigen er over og freden kjem brølande ... Meir enn å studere krig og fred handlar denne romanen om korleis fiendebilde blir til, om å skilje ut dei som er annleis, om kor krevjande det er å oppføre seg sivilisert mot folk ein ikkje kjenner og som gjerne er i sørgjeleg forfatning ... I neste runde handlar det om den aggresjonen slike grupper som ikkje er 'oss' kan vekkje ... Gjennom skildringa av dei namnlause og heimlause eksistensane som subbar gjennom eit diffust etterkrigs-Europa viser Lindstrøm fram eit krystallklart og uhyggeleg bilde av kva som står på spel. Nord er ein liten roman som går inn i eit velkjend landskap og får oss til å sjå det med nye auge. Det er slikt romanar er til for"
MARTA NORHEIM, NRK P2, Årets beste bøker 2017
"Rystende om utskudd på flukt. Rystende gravalvor koblet med fabelens litterære lekenhet og fortolkningsdybde ... Som alltid skriver Lindstrøm knivskarp prosa, denne gang får jeg assosiasjoner til albanske Ismail Kadare. Romanen er eksemplarisk oppbygd, der gradvis mer av situasjonen avdekkes, og fabelpregede innslag øker fortolkningsdybden"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Lindstrøms mytologisering av 'de ukjente' er ikke for å kaste et slør over hvem som var ofre for Holocaust, men for å kunne beskrive hvordan mekanismene for å fortrenge egen moralsk svikt er allmennmenneskelig ... Nord er en stor og mektig roman"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Merethe Lindstrøms siste bok er en dystopi, mørk som Cormac McCarthys postapokalyptiske roman Veien, og like språklig smektende ... Lindstrøm har fremfor alt en øm klang i det poetiske og knappe språket, og en evne til å skildre krigens redsler slik at de fremstår med en gotisk skjønnhet og en allmenngyldighet som ryster"
ANNE SCHÄFFER, TARA
"mekanismene Lindstrøm beskriver, representerer en universell og tidløs brist som kan forekomme hvor og når som helst: Andre verdenskrig, Balkan, Rwanda, Syria mv. Eksemplene er dessverre altfor mange ... Dette er en roman som krever sin leser og gir få ferdigtygde svar, men som reiser desto flere viktige spørsmål"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Hjertegribende undergangsroman om omsorg og krig. En følsom og fremragende roman ... Jeg ble grepet, sugd inn av språket, av Lindstrøms evne til å uttrykke den fornemmelsen av oppløsning og undergang som de vandrende er gjennomsyret av. Den er både helt egenartet og universell."
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN (Danmark)
«De første dagene jeg gikk nordover merket jeg meg tegn langs veien, den tette mosen på en stubbe, en veltet gjerdestolpe eller et fuglekadaver, jeg slapp småstein på bakken etter meg for å huske hvor jeg kom fra, som barna gjør i fortellingene for ikke å gå seg vill i de dype skogene. For hver dag la jeg en pinne i lomma, men det ble aldri riktig, dagene trengte seg sammen, umulig å holde fra hverandre, flere var grå og tunge som natt, mens noen netter holdt meg våken med et eget brennende lys.»
En krig går mot slutten, noen er på vandring, jaget ut av husene, landsbyene, leirene. En ung gutt har kommet unna marsjene og følger kompasset mot nord. Skulderbladene hans er utstikkende, som avkappede vinger. Med seg bærer han andres blikk og definisjoner av hvem han er, sammen med sulten, mangelen, nedverdigelsene. Underveis møter han en annen som også bærer på en hemmelighet. En slags forståelse oppstår mellom de to mens de slår følge gjennom landområder preget av både skjønnhet og ødeleggelser.
«Nord» er en mørk roman hvor det likevel finnes lys, en fortelling med spor etter de fablene som ligger dypt i vår kollektive bevissthet, og som ikke passer for barn.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518876
Innbinding Ebok
Tittel Nord
Bokgruppe 852
I salg 02.11.2017
Design Mira Køber Lindstrøm
Emne Flyktninger Skjønnlitteratur Romaner
Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm (f. 1963) er en av våre mest anerkjente forfattere både i Norge og internasjonalt. For novellesamlingen Gjestene (2007) ble hun nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Hun er prisbelønnet flere ganger, og for romanen Dager i stillhetens historie (2011) ble hun tildelt både Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Hennes tre siste romaner, Fra vinterarkivene (2015), Nord (2017) og Fuglenes anatomi (2019), har fått svært god mottakelse også utenfor Norge. Novellesamlingen Vinterhest utkom i 2022 til strålende anmeldelser. Høsten 2023 kommer romanen Når vi synger.

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Strålende kritikker til Merethe Lindstrøm i Danmark

Merete Lindstrøms roman Fuglenes anatomi er nå utkommet i Danmark. Den kritikerroste boken fra 2019 har rukket å få strålende anmeldelser i to av nabolandets største aviser: Information og Kristeligt Dagblad.
Les mer

Merethe Lindstrøm - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Merethe Lindstrøm.
Les mer