Monstermenneske

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249510900
"Frekk, morsom og selvbiografisk. En uperfekt koloss av en bok om hvordan langvarig sykdom leder til skrift og litteratur"
GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG, Årets beste bøker 2012
"en særegen historie om livet: om tvil og angst, drømmer og død. Om hvilke krefter som bor i et menneske som settes på de ytterste prøver. Dystre ting, skildret med befriende og frigjørende humor"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET Årets beste bøker 2012
"Denne romanen minte meg på hvorfor jeg elsker å lese. Etter min mening en genuin og morsom bok om noe så alvorlig som å føle seg alene her i verden, om angsten ved å leve og om glede ved å lese"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD Anmeldernes favoritter 2012
"Galgenhumoristisk om hvordan et bokprosjekt blir veien ut av ME-sykdom"
KRISTINE ISAKSEN, VG, Årets beste bøker 2012
"Skomsvold skriver selvbiografisk om det å ha ME, i en roman som like mye handler om det kompliserte forholdet mellom fiksjon og virkelighet. Skomsvold har en velutviklet humoristisk sans, og romanen blander tragedie og komedie på ypperlig vis"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE, Årets beste bøker 2012
"Skomsvold briljerer som essayistisk romanforfatter. Hun maner frem en sterk identitet, trass i sykdom og sårbarhet ... Når kroppen er sjakk matt, blir språket desto mer dyrebart. I Skomsvolds roman merker vi hvor bevisst hun er på sitt eget språk, og hvor tynn en hinne det er mellom henne og romanen"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND, Kritikernes favoritter 2012
"En grandios bok en ikke vil skal ta slutt, og som en vil begynne på igjen så snart en er ferdig. Skomsvold skriver lett om vanskelige, tunge ting, hun har en veldig rar humor som får leseren til å klukke, og en tydelig stemme: det er som hun snakker rett til meg"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGBLADET, Årets beste bøker 2012
"Roll over, Karl Ove, det er en ny mester av selvbiografiske romaner in town! ... Kjersti skriver en roman, en post-it-lapp om gangen. Monstermenneske skildrer dens tilblivelse, i et språk som på intelligent vis speiler innholdet, fra sykdom til helse, redsel til suksess. en sykdomsfortelling, ja. Men langt fra klissete sentimentalt likevel"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Skomsvold byr på seg selv med en leken og uimotståelig raushet "
NATT OG DAG, Kåring av årets 5 beste bøker i 2012
"Fremragende roman er en ny triumf for norsk autofiksjon. Kjersti Annesdatter Skomsvolds Monstermenneske byr på humor og nådesløs selvutlevering ... Skomsvold har mange strenger å spille på, fra den fortettede poengterte prosaen og humoren, til den nådesløse selvutleveringen i en detaljert virkelighetsnær skildring, forankret i den følte fornemmelse av øyeblikket"
MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)
"Skomsvold er ganske skarp, også i selvovervåkningen. Hun har f.eks. fint blikk for at Kjerstis selvhat og selvopptatthet er to sider av samme mynt, og at denne mynt utløser en form for dramatisk superlativisme i Kjersti … Skomsvold har også et godt grep om hovedpersonens nærmest manipulatoriske sjarme, hennes komplimenthunger og innsmigrende kjekkhet, hennes higen etter andres, særlig den elskede og senere vel også forhatte Hildes, latter og aksept. Kan man være selvbevisst og naiv på samme tid, spør Kjersti på et tidspunkt. Det lyder ikke lett, men kanskje. Skomsvolds bok stiller flere slike gode spørsmål"
RENÉ JEAN JENSEN, INFORMATION (Danmark)
"en tour de force i autofiksjon … en ambisiøs miks av utviklingshistorie, erindring og miljøskildring. Resultatet er fragmentarisk, men psykologisk sammenhengende … en langtrukken, fascinerende og herlig sytefri historie om at skrivetrang kan overvinne selv de steileste demoner"
BIRTE WEISS, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Aller best er fortellingen selv når den drar omverdenen inn i de vennskap og kjærlighetsforhold hovedpersonen havner i, heriblant et fint og skrøpelig skildret angstfylt forhold til et kvinnelig litterært forbilde. Den spinkle membranen mellom den nesten hudløse pasienten i verden og den ambisiøst språkbevisste forfatteren vibrer og glimter i boken største øyeblikk"
NIELS HOUKJÆR, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"vi befinner oss enda en gang i det grenselandet mellom fiksjon og virkelighet som har blitt en utbredt sjangerform de senere årene. Men Skomsvold puster sitt eget originale liv i dobbeltheten ... Vi får en tindrende vakker begynnelse, skrøpelig som et hjerte og fin som porselen ... Vi går livets vei, og den er svingete og full av gjentagelser. Allikevel er det en bevengende opplevelse å være så tett på et radikalt levende menneske ... en fest er det. En tynnhudet, livsbekreftende fest"
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"Monstermenneske er en forunderlig roman, som jeg ble lei av, men likevel ikke kunne legge vekk. Jeg vegret meg for strukturen, men språket sang og jeg slepte meg gjennom samtlige 565 sider og endte opp med å sitte og tenke: Hun er godt selskap, hun Kjersti Annesdatter Skomsvold"
Ukebladet SØNDAG (Danmark)
"et uhyre modig stykke litteratur, et som på sitt beste glitrer og gir leseren sterke opplevelser som ikke glemmes med det første. En tekst som også bekrefter et stort talent"
LEIF EKLE, NRK P2
" Skomsvold skildrar vegen frå ME-monster til bok og menneske på ein så skarp, trist, varm og humoristisk måte at eg blir heilt lykkeleg ... ikkje berre ein intellektuell, men òg ein djupt eksistensiell roman. I tillegg er han svært vittig. Herregud, kor herleg! ... Det finaste i Monstermenneske er korleis sjukdomen blir eit utgangspunkt for å seie noko allmennmenneskeleg om einsemd. Som ei slags vår tids Sandel har Skomsvold skrive eit uvanleg godt psykologisk portrett, skildra med varme, innsikt og tørrvittig humor. Monstermenneske er ein av bokårets aller beste romanar, spør du meg!"
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
"en uhyre god roman om sykdom, kropp og identitet. ... Hun er sårbar, og hun er rar. Men først og fremst er hun rasende god til å skrive ... Sårbarheten og den ensomme tristheten ligger tjukt utpå setningene. Det er et kraftfelt i teksten, og det er umulig å ikke trekkes med .... I lange partier beveger romanen seg inn mot essayet, og Skomsvold skriver seg inn i det ypperste av Vestens essayistikk ... Det er bare å gratulere. Dette er stor litteratur ... I beskrivelsene av forholdet mellom fiksjonen og virkeligheten, er Skomsvold i særklasse. Hun har skapt en metaroman, en roman om å skrive en roman. Hun er dypt personlig, men skriver med en universell autoritet. Det kalles kunst"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"Dette er storartet lesning, til tross for de triste konkrete fakta. Allerede på disse første sidene blir leseren elegant hektet på kroken, og nærmest snurret inn i forfatterens desperat-frydefulle skriveliv ... Det er denne ufiltrerte og insisterende sårbarheten og viljen til utenfrablikket som bærer denne usedvanlige modige, velskrevne og originale beretningen ... Skomsvold byr på seg selv med en raushet som sjarmerer deg i senk ... Det hele er både så smertefullt gjenkjennelig, og samtidig så lekent, frimodig og tørrvittig at det er vanskelig ikke å utrope denne romanen til et av høstens høydepunkter"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Monstermennneske rommer mye mer enn ME ... Romanen består av mange små øyeblikksbilder, som til sammen blir til stor litteratur ... Den har hele spekteret av følelser i seg, er både uutgrunnelig trist og ufattelig morsom. Den er selvransakende, sårbar, sterkt personlig, men kjennes aldri for privat. Derimot føles den viktig. Dette er ei bok om å ville høre til i universet, om å tro på seg selv, ikke være så redd. Vi trenger å bli minnet på det. I over en uke har jeg levd med Montermenneske. At det nå er over, kjennes feil. Jeg håper Kjersti Skomsvold fortsetter å skrive bøker jeg kan leve med i framtida"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGBLADET
"en solid, sår - og morsom - selvbiografisk roman om å være ME-syk ... det gjør voldsomt inntrykk å lese om dette helvetet. Monstermenneske er likevel mer enn en selvbiografisk fortelling om en pasient og hennes sykdom. Skomsvold er en nemlig en person med et bredt følelsesregister og utmerket fantasi. I tillegg har forfatteren en usedvanlig velutviklet sans for humor ... Få, om noen norske forfattere deler Skomsvolds særegne blikk for det tragikomiske i tilværelsen"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Det er to grunner til at Skomsvold vil slippe unna med dette prosjektet. Det ene er at hun er så steike flink. Hun er avvæpnende morsom, hun kan formidle smerte, hun observerer knivskarpt. Det andre er at hun bruker romanen til noe. Det er ikke et privat bekjennelsesprosjekt, men en dannelsesroman som også rammer inn det større bildet, tiden og samfunnet vi lever i, ganske presist. Hun tar leseren med på en reise som har sine transportetapper, men som vi ikke slipper ut av uten å være, ihvertfall litt, merket"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Forfatteren evner i høy grad den sjeldne kunst det er å løfte egne begredeligheter til noe universelt gjenkjennelig"
MAY GRETHE LERUM, VG
"Skomsvold overbeviser enormt ... Debutantprisvinneren fra 2009 imponerer enda mer i årets roman. Monstermenneske er en av årets aller beste norske ... Å skrive er å ta kontrollen over eget liv. Dermed blir dette en roman der skriving og eksistens blir to sider av samme sak. Og dette er et tema som Skomsvold utforsker og ikke minst varierer med stor spennvidde. Som helhet er dette en aldeles strålende roman"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Noen bøker er så gode de minner meg på hvorfor jeg elsker litteratur i utgangspunktet. Kjersti Annesdatter Skomsvolds andre roman Monstermenneske er en slik bok. Eksistensiell og underholdende, alvorlig og lattervekkende - hva mer kan en be om? ... et møte med et kompromissløst, trist, glad, ensomt, ambisiøst, stusselig, morsomt og i aller høyeste grad levende menneske"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD
Da hun var sytten år, løp hun fortest og lengst og var ikke til å stoppe, men så stoppet alt opp. Kjersti skulle egentlig studere til å bli ingeniør, men ligger i stedet på gamlehjem. Hun hører en dame dø på den andre siden av veggen. Kjæresten orker ikke å bære henne lenger. Kjersti tenker at hvis hun kan klare å skrive en roman, vil hun igjen føle seg som et menneske. For en roman må være skrevet av et menneske. Hun begynner å skrive på gule post-it-lapper som hun klistrer på veggen over senga. Monstermenneske stuper inn i det syke, det stygge, det vakre, det selvransakende og det sårbare, med tankevekkende alvor og sjenerøs humor. Hvordan slutte å være redd og bli et menneske ute i verden?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510900
Innbinding Ebok
Tittel Monstermenneske
Bokgruppe 852
I salg 29.10.2012
Emne Biografisk litteratur Skjønnlitteratur Kronisk utmattelsessyndrom Romaner
Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) er fra Lutvann i Oslo. Hun debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som ble tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris, nominert til Bokhandlerprisen 2009, P2-lytternes romanpris og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Debutromanen er solgt for oversettelse til 25 språk, og fikk enorm oppmerksomhet da den ble lansert i USA og Storbritannia høsten 2011. Våren 2014 ble Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg dramatisert på Nationaltheatret av Skomsvold og Anne Marit Jacobsen, regissert av Margreth Olin.

Skomsvolds andre bok Monstermenneske utkom i 2012. Romanen var kortlistet til P2-lytternes romanpris 2012 og ble nominert til Årets beste norske bok 2012 i Natt & Dag. I 2013 ga Skomsvold ut diktsamlingen Litt trist matematikk til glitrende mottakelse. Den kritikerroste romanen Barnet utkom i 2018. Bøkene om Peter Venn og Agnes Møller, I dag jeg, i morgen du og Agnes natt og dag , mottok gode kritikker da de utkom. Syke søster utkommer i 2023.

Skomsvold ble tildelt Doblougprisen 2015 for hele sitt forfatterskap.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2015

Tarjei Vesaas Debutantpris 2009

 

Utgitt på Oktober:

2023 Syke søster
2021 Agnes natt og dag
2020 I dag jeg, i morgen du
2019 Den andre forsvinninga
2018 Barnet
2014 33
2013 Litt trist matematikk
2012 Monstermenneske
2009 Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

 

 

Les mer

Nyheter

Kjersti Annesdatter Skomsvolds roman Barnet – nå 10 land

Kjersti Annesdatter Skomsvolds roman Barnet utkom i 2018 til svært gode kritikker. Boken vekker også interesse utenfor landegrensene og rettighetene ble nylig solgt for utgivelse i Slovakia og Egypt.
Les mer

27.09.23 |Lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker @Café Månefisken

Velkommen til lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker
Les mer