Min Camille C.

Velg format

kr 329
Kommer for salg
19.04.2023
ISBN
9788249526727
"I romanen «Min Camille C.» prøver forfatteren V. S. Tideman å sirkle inn en av Frankrikes mest myteomspunne kunstnerskjebner. Et prosjekt som han kommer fra med forfatterlivet i behold … Camille Claudels skjebne er så mørk, dramatisk og opprørende at den fortjener ekstra lyssetting. Og den sørger V.S Tideman for i en særdeles bevegende fortelling … Formen gir romanen mye pusterom og en reflektert holdning … den spørrende, undrende holdningen i fortellingen understreker dramatikken i et unikt liv"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN

"Vakre, vakre Camille. Jeg har et bilde av deg. Det er det mest kjente bildet, tatt av César i 1884. Du er da tjue, eller i ferd med å bli tjue; du er jo født så sent på året. Du har på deg en lyseblå bluse med hvite kniplinger i brystet, og ser rett inn i kameraet. Blå øyne, kastanjebrunt hår, stolte, hovmodige lepper. Jeg har latt trykke opp dette bildet, i farger, og festet det til veggen over skrivebordet hvor jeg sitter. Det har enkelte rifter langs kanten der jeg har revet det opp, ellers er bildet mørkt, sobert, uklart, nesten som et maleri. Jeg har nå sittet i lang tid og stirret på dette bildet av deg. Jeg har lest alle bøkene og brevene og studert alle skulpturene. Det er en heller liten samling, om man skal være ærlig; ikke mer enn knappe hundre verker spredt over tretti år. Men så må man jo både ha tid og være i stand til å arbeide, om det skal bli noe ut av det. Eller i alle fall ikke ødelegge sine egne skulpturer når man er ferdig, slik du til slutt gjorde."

"Min Camille C." er en roman om den franske billedkunstneren og skulptøren Camille Claudel (1864-1943). Våren 1881, 16 år gammel, flytter Claudel med familien til Paris for å bli elev ved Académie Colarossi, en av svært få kunstinstitusjoner som tar imot kvinner. Året etter møter hun Auguste Rodin, som i en alder av 42 allerede er en anerkjent billedhugger. Hun blir hans elev og en av hans mest betrodde assistenter, et forhold som snart utvikler seg til noe mer og som kommer til å prege Claudels liv og kunst lenge etter at tiden deres som elskere er over.

"Min Camille C." er skrevet som en direkte henvendelse fra en tilbaketrukket og etterstilt forteller, i et detaljrikt, manende og spørrende språk. V.S. Tideman har med "Min Camille C." skrevet en mørk og fascinerende fortelling om Camille Claudel, en roman om lidenskap og isolasjon, skapertrang og drift mot ødeleggelse.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526727
Innbinding Ebok
Tittel Min Camille C.
Bokgruppe 852
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Romaner
V.S. Tideman

V.S. Tideman

V.S. Tideman (f. 1980) debuterte i 2009 med romanen kockmania inc. For sin forrige bok, den kritikerroste romanen Jeg, rommet (2020), ble han nominert til Ungdommens kritikerpris. Min Camille C. er Tidemans sjette roman.

 

"V.S. Tidemans fire bøker utgjør en konsistent utforskning av ensomhetens og bekreftelsens anatomi. Hans fortellere er sviktede og svikefulle, oppslukt av seg selv og sine følelser; det er nesten som om språket selv er sykt, som om det er smittet av ensomhet og lengsel, men at det, verken som versalbefengt sprut eller som velformulerte kjærlighetsbønner, evner å bryte gjennom ensomhetens og savnets skranker. Ikke siden Stig Sæterbakken har jeg lest et så nedrig indre mørke i norsk samtidslitteratur, enn si en så fandenivoldsk vilje til å utforske de grelleste sidene av vår tilværelse; hva mennesket er villig til å gjennomgå, hvor langt det vil strekke seg for å bli bekreftet, å ikke forgå i en verden som føles tom, hul, lik et skafott eller en dynge ... Skammen, grunnlaget for så mye av vår kulturhistorie, står også ved hjertet av Tidemans forfatterskap. Den beror på frykten for ensomheten, og resulterer i skrift, litterære verk skrevet i forsøket på å unnslippe, å overbevise ikke bare en selv, men også den omkransende verden, om at det finnes noe å leve for. At Tideman lykkes i sitt prosjekt, er ingen liten bragd".
EVEN TEISTUNG, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 10/2018

Flere forfatterportretter

Utgitt på Oktober

2023 Min Camille C.
2020 Jeg, rommet
2018 Brev
2013 Sirkler
2011 På den andre siden
2009 kockmania inc.
Les mer

Nyheter

V.S. Tideman nominert til Ungdommens kritikerpris 2021

I går kveld ble nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2021 offentliggjort. V.S. Tideman er blant de åtte nominerte.
Les mer

V.S Tideman - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av V.S Tideman
Les mer