Min Camille C.

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249526291
"I romanen «Min Camille C.» prøver forfatteren V. S. Tideman å sirkle inn en av Frankrikes mest myteomspunne kunstnerskjebner. Et prosjekt som han kommer fra med forfatterlivet i behold … Camille Claudels skjebne er så mørk, dramatisk og opprørende at den fortjener ekstra lyssetting. Og den sørger V.S Tideman for i en særdeles bevegende fortelling … Formen gir romanen mye pusterom og en reflektert holdning … den spørrende, undrende holdningen i fortellingen understreker dramatikken i et unikt liv"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"At Tideman har latt seg fange av Claudels liv, er ikke vanskelig å forstå … hennes skjebne er, som Tideman skriver, forferdelig. Og likevel, likevel, er ikke «Min Camille C.» bare en dyster roman. Den er ikke akkurat morsom, men gitt Tidemans merkelige fortellerinstans, et «jeg» som holder til i en omtrentlig nåtid, er teksten full av hans innskudd, grublerier og litterære grep som holder den sammen … Fortelleren bryter inn fra nåtiden, kommenterer og spør – men nekter seg stadig å psykologisere. I stedet forblir Camille Claudel en skygge, et bilde, en litterær figur, ja, det er nesten så romanen er å betrakte som en leirskulptur: Mens jeg leser blir konturene hennes klarere, når romanen står ferdig er Claudel et ytre, men hva som befinner seg på innsiden, hvem hun egentlig er, forblir skjult. Og denne uvissheten, om hva vi kan vite om hverandre, og hvor fort historien forsvinner for oss, er kanskje romanens dypeste lag"
EVEN TEISTUNG, KLASSEKAMPEN
"Vakre, vakre Camille. Jeg har et bilde av deg. Det er det mest kjente bildet, tatt av César i 1884. Du er da tjue, eller i ferd med å bli tjue; du er jo født så sent på året. Du har på deg en lyseblå bluse med hvite kniplinger i brystet, og ser rett inn i kameraet. Blå øyne, kastanjebrunt hår, stolte, hovmodige lepper. Jeg har latt trykke opp dette bildet, i farger, og festet det til veggen over skrivebordet hvor jeg sitter. Det har enkelte rifter langs kanten der jeg har revet det opp, ellers er bildet mørkt, sobert, uklart, nesten som et maleri. Jeg har nå sittet i lang tid og stirret på dette bildet av deg. Jeg har lest alle bøkene og brevene og studert alle skulpturene. Det er en heller liten samling, om man skal være ærlig; ikke mer enn knappe hundre verker spredt over tretti år. Men så må man jo både ha tid og være i stand til å arbeide, om det skal bli noe ut av det. Eller i alle fall ikke ødelegge sine egne skulpturer når man er ferdig, slik du til slutt gjorde."

"Min Camille C." er en roman om den franske billedkunstneren og skulptøren Camille Claudel (1864-1943). Våren 1881, 16 år gammel, flytter Claudel med familien til Paris for å bli elev ved Académie Colarossi, en av svært få kunstinstitusjoner som tar imot kvinner. Året etter møter hun Auguste Rodin, som i en alder av 42 allerede er en anerkjent billedhugger. Hun blir hans elev og en av hans mest betrodde assistenter, et forhold som snart utvikler seg til noe mer og som kommer til å prege Claudels liv og kunst lenge etter at tiden deres som elskere er over.

"Min Camille C." er skrevet som en direkte henvendelse fra en tilbaketrukket og etterstilt forteller, i et detaljrikt, manende og spørrende språk. V.S. Tideman har med "Min Camille C." skrevet en mørk og fascinerende fortelling om Camille Claudel, en roman om lidenskap og isolasjon, skapertrang og drift mot ødeleggelse.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526291
Innbinding Innbundet
Tittel Min Camille C.
Bokgruppe 411
I salg 21.04.2023
Design Exil Design
Emne 1850-1899 Skjønnlitteratur Romaner Historisk litteratur Paris Biografisk litteratur Kunstnere 1900-1945
V.S. Tideman

V.S. Tideman

V.S. Tideman (f. 1980) debuterte i 2009 med romanen kockmania inc. For sin forrige bok, den kritikerroste romanen Jeg, rommet (2020), ble han nominert til Ungdommens kritikerpris. Min Camille C. er Tidemans sjette roman.

 

"V.S. Tidemans fire bøker utgjør en konsistent utforskning av ensomhetens og bekreftelsens anatomi. Hans fortellere er sviktede og svikefulle, oppslukt av seg selv og sine følelser; det er nesten som om språket selv er sykt, som om det er smittet av ensomhet og lengsel, men at det, verken som versalbefengt sprut eller som velformulerte kjærlighetsbønner, evner å bryte gjennom ensomhetens og savnets skranker. Ikke siden Stig Sæterbakken har jeg lest et så nedrig indre mørke i norsk samtidslitteratur, enn si en så fandenivoldsk vilje til å utforske de grelleste sidene av vår tilværelse; hva mennesket er villig til å gjennomgå, hvor langt det vil strekke seg for å bli bekreftet, å ikke forgå i en verden som føles tom, hul, lik et skafott eller en dynge ... Skammen, grunnlaget for så mye av vår kulturhistorie, står også ved hjertet av Tidemans forfatterskap. Den beror på frykten for ensomheten, og resulterer i skrift, litterære verk skrevet i forsøket på å unnslippe, å overbevise ikke bare en selv, men også den omkransende verden, om at det finnes noe å leve for. At Tideman lykkes i sitt prosjekt, er ingen liten bragd".
EVEN TEISTUNG, BOKVENNEN LITTERÆR AVIS 10/2018

Flere forfatterportretter

Utgitt på Oktober

2023 Min Camille C.
2020 Jeg, rommet
2018 Brev
2013 Sirkler
2011 På den andre siden
2009 kockmania inc.
Les mer

Nyheter

V.S. Tideman nominert til Ungdommens kritikerpris 2021

I går kveld ble nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2021 offentliggjort. V.S. Tideman er blant de åtte nominerte.
Les mer

V.S Tideman - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av V.S Tideman
Les mer