Bla i boken

Mens jeg husker det

roman

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788242168986
"Herlig originalt og både tematisk og språklig spenstig. Jeg melder min begeistring med en gang, for denne romanen som er et overflødighetshorn av fantasi, refleksjoner og til dels bisarre hendinger. Den er krevende med sine mange tankesprang, men den er en nytelse. Fordi den er original. Fordi den har humor. Fordi den er språklig spennende … Jeg fascineres av dobbeltbetydninger og originale litterære bilder … Innlevende og elegant"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN (På lista over årets 10 beste romaner)
"Kristine Næss’ romanar handlar om utsette, tilsidesette og litt rufsete eksistensar. Personane hennar er likevel ikkje tuslete og tafatte, men heller viltre og uføreseielege: råbarka og aggressive i ein augeblink, sjølvutslettande og sårbare i den neste... Grenseoppgangen mellom individ og samfunn, psyke og politikk, er hårfin i denne romanen... Kristine Næss har eit stort språk, fyldig nok til romme store tankar og finmaska nok til å halde på små detaljar. Ho går tett på hovudpersonen sin, og gjennom livsverda hennar stig også omverda fram"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
"Kristine Næss skriver godt. Bedre enn de fleste. Ingeborgs tankeliv bugner av spissformuleringer og detaljer. Hun er satirisk og morsom, skarpsindig og reflektert på en usensurert og utemmet måte. Hun er som en blanding av Thure Erik Lund og Vigdis Hjorth, full av galskap, larm og vrede"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"Scenene som på en eller annen måte munner ut i sosiale konfrontasjoner er blant romanens skarpeste, og gjerne nådeløst pinlige. Mye slapstick kommer ut av Ingeborgs leting etter noen som kan ta hull på ensomheten; sporadiske møter med menn som ikke trigger stort annet i henne enn spørsmål som: 'Går det an å være seksuelt intelligent og ellers dum som et brød?' Den liksom-naivistiske tonen tar likevel ikke hull på det ubehaget som ellers renner gjennom romanen. Retoriske finter. Enkelte av puteøyeblikkene kan minne om de lange tagningene i Ruben Östlund-filmen De ufrivillige – hvor den samme dvelingen avslører både nokså uskyldige og råere utslag av gruppetenkning. Som når Ingeborg et sted uti romanen støter på Oslos mest ironiske tigger idet hun unner seg litt dyr etiopisk kaffe ute i sola - et sammenstøt som både blir en oppvisning i absurd logikk ('Han kan ikke tvinge meg til å være øverst i hierarkiet når jeg ikke vil ha noe hierarki') og retoriske finter som er en Larry David verdig ... Næss har en sjelden evne til å gå svært langt inn i et hode og ta denne bevisstheten på alvor. Mens jeg husker det har blant mye annet en modig tilnærming til eksistensielt ubehag, fellesskapsfølelse og misforstått stolthet."
ELISABETH FRØYSLAND PEDERSEN, MORGENBLADET
"Gjennom tankesprangene til hovedpersonen går vi raskt fra vurderinger av klassebegrepet til lengselen etter nærhet, alt skrevet i en original og vittig tone. For meg var Kristine Næss et nytt forfatter-bekjentskap, men et jeg likte godt. Romanen er både tankevekkende, nyskapende og pinlig gjenkjennelig"
SIGRID SOLLUND, NRK-PROFILENES FAVORITTBØKER 2018
"Kristine Næss skriv med snert og eleganse om 'köttets lust och själens obotliga ensamhet' ... Denne pendlinga mellom det høge og det låge turnerer Næss med humor og ironi og med ein språkleg fantasi som svært få kan vise maken til ... Næss har eit svært rikt og nyansert språk som tar opp i seg både det avansert akademiske og det rufsete folkelege"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Kristine Næss' siste roman, Mens jeg husker det, illustrerer på eksemplarisk vis at romanens største fortrinn fremfor andre kunstformer er dens mulighet til å la leseren reise inn i et annet menneskets sinn gjennom språket. Næss skriver herlig ømt-ironisk om et ensomt sinn i en svært autentisk tankestrømrytme. Å følge hovedpersonens mange eventyr i sinn og syntaks er tidvis en nytelse"
MIRIAM STENDAL BOULOS, "Lesende skrivende"
«Mens jeg husker det» er en vill, motstandsfylt og sivilisasjonskritisk roman.

Ingeborg hadde suksess med en roman for ti år siden. Nå jobber hun deltid som kontormedarbeider i et bemanningsbyrå. Hun bor sammen med hunden sin i en leilighet ved en park i byen mens hun venter og tenker på datteren Selma, som nettopp har flyttet hjemmefra. Selma er i ferd med å omsette de politiske ideene sine til konkrete handlinger. Selv vil Ingeborg skrive en doktorgradsavhandling i idéhistorie, men det blir stadig tydeligere at dette prosjektet ikke er forankret i akademiske eller andre realiteter.

«Mens jeg husker det» forteller om overmot og usikkerhet. Ingeborg drømmer om det himmelstormende geniale, men vil samtidig sprenge begrepet. Hun lengter etter vennskap, og en kjæreste, men potensielle kjærestekandidater er enten gift, homofile eller rett og slett uintelligente. Ingeborg møter dette med tenkning. Hun tenker på utopier, på ny og fremmedgjørende teknologi, på hvorvidt klassebegrepet fortsatt er brukbart, på kapitalismens mekanikk og virkninger, på barndommen og på begjær. Og hun tenker på tenkning. For til tross for sin manglende akademiske skolering stiller Ingeborg både vidtrekkende og vidløftige spørsmål. Hun lurer på hva som er stort i det lille, hva kunnskap er, og hva politikere mener når de sier at det immaterielle blir det nye satsningsområdet i Norge.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788242168986
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Mens jeg husker det
Bokgruppe 882
I salg 16.08.2018
Emne Skjønnlitteratur Romaner
Lest av Runa Eilertsen
Kristine Næss

Kristine Næss

Kristine Næss (f. 1964) debuterte i 1996 med diktsamlingen Obladi. Hun har siden skrevet romaner, fortellinger og poetikk, og har utmerket seg i det norske litterære landskapet med en tydelig og særegen stemme. Hun har også virket som tidsskriftredaktør og kritiker. I 2009 ble Næss tildelt et av Bokhandlerforeningens forfatterstipend. For romanen Bare et menneske (2014) ble Kristine Næss nominert til Nordisk råds litteraturpris 2015.

 

Litterære priser:

1998 Tidenprisen

 

Utgitt på Oktober:

2018 Mens jeg husker det (Roman)
2014 Bare et menneske (Roman)
2014 Hannahs historie med Heddy (Roman)
2014 Rita blir forfatter (Roman)
2010 Se hva som skjer (Dikt)
2004 Stridig (Noveller)
Les mer