Bla i boken

Melkemannen

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249522439
"Nord-irsk knyttneve. Melkemannen skildrer hvordan 1970-tallets «trøbbel» i Nord-Irland trøbler det skikkelig til for en ung kvinnes liv. Det oppleves overraskende relevant … denne romanen er en skikkelig lesefest … Melkemannen gir en glitrende, ekstremt gjenkjennelig innsikt av hvordan unge kvinner gjennom alle epoker har erfart at menn tar det de vil ha, og man blir sittende igjen med kun skammen … Romanen skildrer på ekstremt fascinerende vis hvordan det er å leve midt i en pågående borgerkrig … Det lyder alvorlig, og er det også. Men Melkemannen også en morsom roman, i hvert fall om man liker svart humor. Her blir folk og typer tatt skikkelig på kornet, skildret med humoristisk varme"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Anna Burns briljerer, morer og utmatter i denne prisbelønte romanen om Nord-Irlands turbulente fortid ... Det høres mørkt ut, men tonen i romanen er nokså lys. Jeg-fortelleren har en original stemme og et kostelig blikk på folka rundt seg. Hun har en understatement-stil som morer ... Hun viser hva som skjer med individet i et overvåkningssamfunn ... Burns mørke komikk tydeliggjør de 'politiske problemenes' virkning på fortellerens psyke ... Melkemannen er frydefull original; en pussig og sterk skildring av en psykopolitisk atmosfære preget av frykt og paranoia"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
Anna Burns sterke roman om konflikten i Nord-Irland kan leses som en allegori over enhver paranoid samfunnsform … Burns herlig komplekse roman Melkemannen, vinner av Booker prisen i 2018, skildrer en atten-årig jentes erfaringer med å vokse opp under et terror-regime … Heldigvis er språkføringen til jenta et kraftig argument mot enhver form for undertrykking … Opplagt ser vi her et motstykke til alt som minner om enkle forklaringer og lette svar … Denne boka skuer til vår nære fortid og bærer i seg et ekko fra den litterære tradisjonen. Det er viktig … Melkemannen fortjener omtale, oppmerksomhet og tiden til tålmodige lesere
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Vondt og morsomt om hverdagen i det blodige Nord-Irland … I Melkemannen skildrer hun hverdagen i den borgerkrigslignende konflikten med stor psykologisk innsikt og solide doser mørk humor … selv om temaet gjør romanen både dyster, vond og til tider ubehagelig å lese, gjør hovedpersonens snurrige, skakke blikk på verden det hele til en fornøyelig og ganske spesiell leseropplevelse … En blir litt tummelumsk av å lese Melkemannen, men også merkelig lett. For selv i det mørkeste mørket finnes det lys – og noe som minner om latter"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Dette fremmedartede er gjennomgående for Burns’ stil, og jeg må innrømme at jeg ikke fullt ut forstår enkelte av de språklige grepene hennes. Samtidig er nettopp dette litterært gåtefulle voldsomt engasjerende … Dette fascinerende språkbeistet har fått en svært god norsk versjon"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Burns forfølgjer livsvilkåra ned i dei aller minste detaljar. Dette kan ho. Stemma til jenta står fjellstøtt i teksten, også når jenta sjølv vaklar. Av og til er dei feite klisjeorda heilt presise: Dette er rått, vakkert, originalt, gripande og sterkt. Ferdig snakka.”
Marta Norheim, NRK
"Originalt og krevende om urban vold … For meg rommer dette aparte, kompliserte, konsentrasjonskrevende formspråket mer enn fikse påfunn. Boka framstår i all sin særhet som en fortellerteknisk triumf … den verbale lekenheten, oppfinnsomheten, originaliteten virker i sum så gjennomført at for meg blir Melkemannen en tekst som utfordrer"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
Eksistensiell knyttneve fra Nord-Irland. Bookerprisvinneren fra 2018 er en original og usedvanlig innsiktsfull roman om makt og avmakt … en av de mest innsiktsfulle makt-og-avmakt-skildringene jeg noen gang har lest … Overføringsverdien er med andre ord stor … I den siste tredjedelen av romanen, da det skrur seg skikkelig til, får man i hvert fall en plutselig, sjokkartet erkjennelse av hva rykter og paranoia gjør med folk. Det er fremragende gjort, også fordi Burns har en glitrende sans for tragikomikk
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"ondskapsfullt morsomt fra konflikten i Nord-Irland"
THE DAILY TELEGRAPH
"Fortelleren i Melkemannen forstyrrer status quo ikke fordi hun er politisk, heroisk eller opprørsk, men fordi hun er original, morsom, avvæpnende skakk og unik. Hun er annerledes. Det samme kan sies om denne boken"
CLAIRE KILROY, THE GUARDIAN
"sjarmerende skjev … syder av svart humor og ungdommelig sinne mot voksenverdenen og dens brutale absurditeter"
LAURA MILLER, THE NEW YORKER
"en fremragende skildring av et samfunn hvor sekterisk vold har vært hverdag i generasjoner"
SIRI RANVA HJELM JACOBSEN, WEEKENDAVISEN
"Anna Burns briljerer, morer og krever også noe av leseren i denne romanen om The Troubles: Den voldelige konflikten i Nord-Irland. Boka vant den prestisjetunge Man Booker-prisen i 2018 og er en vilt original skildring av den kollektive pinen og paranoiaen som preger et frykt- og angiversamfunn"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Melkemannen er en briljant utforskning av makt. Kjønnsmakt. Hierarkisk makt. Konvensjonens makt. Den viser hvor paranoide folk blir av å leve midt i en konflikt, hvor få og dårlige valg de har og tar. Romanen er fortellerteknisk original. Ingen har navn, og setningene er lange. Men romanen er langt fra så ‘rar’ som deler av internett hevder. Vel verdt tida, og mat for tanken lenge etterpå!"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE LESEOPPLEVELSE 2020
Hun er atten år og lever midt i en militær konflikt, i en verden av oss og dem, vår religion og deres religion, våre områder og deres områder. I bydelen hun bor i, drepes alle hundene i løpet av en natt, politi og sykehus er fienden og alle har minst én bror eller en far som er død i konflikten. For romanens hovedperson blir det først virkelig farlig når den lokale paramilitære lederen - «melkemannen» - fatter interesse for henne. Han har makt, han tar det han vil ha, og i et samfunn der rykter blir til sannhet, har hun ingenting å stille opp med.

"Melkemannen" er en skakende roman. Med stor psykologisk innsikt og i et oppslukende og originalt språk skildrer Anna Burns en ung kvinnes utsatte posisjon i et religiøst og tradisjonelt samfunn som er fullstendig gjennomsyret av paranoia.

Vinner av THE MAN BOOKER PRIZE 2018
Vinner av THE NATIONAL BOOK CRITICS CIRCLE AWARD 2018
Vinner av THE ORWELL PRIZE FOR POLITICAL FICTION 2019

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522439
Innbinding Ebok
Tittel Melkemannen
Bokgruppe 854
Oversetter Kirsti Vogt
I salg 06.01.2020
Emne Søstre Romaner Skjønnlitteratur Nord-Irland 1970-1979
Anna Burns

Anna Burns

Anna Burns (f. 1962) vokste opp i et katolsk arbeiderklassestrøk i Belfast i Nord-Irland. Hun har skrevet tre romaner, No Bones (2001), Little Constructions (2007) og Milkman (2018). For debuten mottok Burns Winifred Holtby Prize for Fiction og var nominert til Orangeprisen. Melkemannen er Burns’ store gjennombrudd. Romanen brakte henne Bookerprisen, National Book Critics Circle Award og Orwell Prize for Political Fiction, og var finalist til Rathbones Folio Prize og Women’s Prize for Fiction. Boka er solgt til 37 land, og det forhandles om filmrettighetene. Anna Burns bor i East Sussex i England.

Les mer

Nyheter

Anna Burns tildelt International Dublin Literary Award 2020 for Melkemannen

I ettermiddag ble det offentliggjort at nord-irske Anna Burns tildeles den prestisjetunge International Dublin Literary Award 2020 for romanen Melkemannen.
Les mer