Anna Burns tildelt International Dublin Literary Award 2020 for Melkemannen

 

 

 

 

Anna Burns tildelt International Dublin Literary Award 2020 for Melkemannen

 

 

 

 

I ettermiddag ble det offentliggjort at nord-irske Anna Burns tildeles den prestisjetunge International Dublin Literary Award 2020 for romanen Melkemannen. Prisen er på 100 000 Euro. Melkemannen utkom i norsk oversettelse på Forlaget Oktober til strålende kritikker tidligere i år.


Les mer om tildelingen her: https://dublinliteraryaward.ie/news/dublin-city-council-announces-milkman-by-anna-burns-as-the-winner-of-the-2020-international-dublin-literary-award/

 

Utdrag fra juryens begrunnelse

«Å lese denne romanen er en overveldende opplevelse. Når man først har lest den, kommer man aldri glemme den. Leseren blir bokens verden. Det var rett og slett ingen andre romaner som denne på nominasjonslisten. Mange romaner kommer og går, men denne tour-de-force er en bemerkelsesverdig prestasjon. Vi leste den med stor beundring og takknemlighet. Da vi hadde lest den ut, følte vi oss beriket, opplyst, klokere»


International Dublin Literary Award, tidligere kjent som IMPAC-prisen, er en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser. Prisen ble for første gang utdelt i 1996. Biblioteker fra en hel rekke land nominerer engelskspråklige bøker og en fagjury kårer vinneren. Tidligere vinnere er blant andre Orhan Pamuk, Michel Houellebecq og Herta Müller. I 2007 mottok Per Petterson prisen for romanen Ut og stjæle hester. Petterson er den eneste skandinaviske forfatteren som har vunnet denne prisen. 

 

Anna Burns har tidligere blitt tildelt Booker-prisen, National Book Critics Circle Award og Orwell Prize for Political Fiction for denne romanen. 

 

Norske anmeldere om Melkemannen

«Melkemannen er frydefull original; en pussig og sterk skildring av en psykopolitisk atmosfære preget av frykt og paranoia»

MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET 

"Vondt og morsomt om hverdagen i det blodige Nord-Irland … En blir litt tummelumsk av å lese Melkemannen, men også merkelig lett. For selv i det mørkeste mørket finnes det lys – og noe som minner om latter"

ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

 

«en skikkelig lesefest … Romanen skildrer på ekstremt fascinerende vis hvordan det er å leve midt i en pågående borgerkrig»

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

 

«Eksistensiell knyttneve fra Nord-Irland … en av de mest innsiktsfulle makt-og-avmakt-skildringene jeg noen gang har lest»

ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN

«Originalt og krevende om urban vold … en fortellerteknisk triumf»

 STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

"Av og til er dei feite klisjeorda heilt presise: Dette er rått, vakkert, originalt, gripande og sterkt. Ferdig snakka.”

MARTA NORHEIM, NRK BOK
 

«kan leses som en allegori over enhver paranoid samfunnsform … Melkemannen fortjener omtale, oppmerksomhet og tiden til tålmodige lesere»

ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND

«voldsomt engasjerende … Dette fascinerende språkbeistet har fått en svært god norsk versjon»

BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN