Maud Martha

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249529001
Maud Martha vokser opp i mellomkrigstidens Chicago. Blant forfalne vertshus og overgrodde hager drømmer hun: om New York, kjærlighet, fremtiden. Hun beundrer løvetann, lærer seg å drikke kaffe, forelsker seg, innreder sin første lille leilighet, går på dineren, hører foredrag på campus, renser en kylling, kjøper hatter, føder et barn.
Hun ser at den lysere ektemannen også har drømmer: om herreklubben Foxy Cats, andre kvinner, krigen. Samtidig er glimtene av hat - en viss kommentar fra en ekspeditrise, det der kinobesøket, avvisningen fra varemagasinets julenisse - bestandig til stede.

Maud Martha er en poetisk, sjarmerende og varm collage av øyeblikk fra et stille liv: et liv som svart kvinne i beskjedne kår, men et liv fylt av klokskap, humor, protest, sinne, verdighet og glede.

«stillferdig og slagferdig prosa ... Boka er både en bitende kritikk og en ode til hverdagen slik den er, verken uproblematisk eller spennende, men som like fullt - for hver og én - er et epos om klasse, ambisjoner, raseri, egenverd og anstendighet»
SILJE BEKENG-FLEMMEN, KLASSEKAMPEN

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249529001
Innbinding Pocket
Tittel Maud Martha
Bokgruppe 504
Oversetter Vibeke Saugestad
I salg 04.06.2024
Emne Afro-amerikanere Chicago Kvinner Romaner 1918-1939 Skjønnlitteratur Klassisk litteratur Klasseforskjeller
Gwendolyn Brooks

Gwendolyn Brooks

Gwendolyn Brooks (1917–2000) var en amerikansk poet, pedagog og menneskerettighetsaktivist, født i Topeka, Kansas, oppvokst i Chicago, Illinois. Hun debuterte med diktsamlingen A Street in Bronzeville i 1945. Som den første afroamerikanske forfatteren ble hun tildelt Pulitzerprisen i poesi for Annie Allen (1949). I 1968 var hun nominert til National Book Award for In the Mecca, og samme år ble hun utnevnt til Poet Laureate of Illinois. Brooks ble den første svarte kvinnen innvalgt i American Academy of Arts and Letters (1976) og den første utnevnt til Poet Laureate of the United States (1985). Hun utga også en selvbiografi i to deler og en barnebok. Gwendolyn Brooks underviste unge forfattere hele sitt voksne liv, og hun var lærer i engelsk ved Chicago State University fra 1990 og fram til sin død i 2000.  
Gwendolyn Brooks eneste roman, Maud Martha, utkom i 1953 og er nå, for første gang, oversatt til norsk.

 

Utgitt på Oktober:

2024 Maud Martha (Roman)
Les mer

Margo Jefferson