Mappa mi

en beretning om ulovlig politisk overvåking

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249512829
"På genialt vis bruker Michelet sin saksmappe som et skjelett til å avsløre løgn på løgn, slik at man veksler mellom å undre seg, gråte og riste på hodet av overvåkningens karakter og omfang ... Samtidig får han på denne måten også fortalt sin livshistorie og historien om venstrefløyens utvikling i årene fra 1969 og fremover. Spennende"
BJARNE NIELSEN, ARBEJDEREN (Danmark)
"Jon Michelets Mappa mi gir et foruroligende innblikk i det hemmelige politiets metoder under den kalde krigen ... Mappa mi er velskrevet, medrivende og underholdende, som man også kunne forvente av en af Norges mest kjente thrillerforfattere"
ARNE HERLØV PETERSEN, MODKRAFT (Danmark)
"Michelet [gjør] i denne boka mer enn bare å legge fram materialet og heve en indignert pekefinger. Han får til noe ganske genialt: innholdet i mappa blir skjelett i et selvbiografisk prosjekt. Ved å lese og omtale de enkelte dokumentene i mappa, forteller han om livet han levde i disse åra. Viktige år, spennende år - både for ham og oss. Og han stopper ikke ved det selvreflekterende, han bruker dokumentene til allmenne refleksjoner om både tidsbestemte og tidløse emner. Det blir en slags avslappet, politisk essayistikk"
JON ROGNLIEN, DAGBLADET
" Mappa mi - En beretning om ulovlig politisk overvåking inneholder stort sett samtlige av POTs dokumenter, samt Michelets kommentarer og egne opplevelser av det politiet samlet sammen. Bokens store styrke er at Michelet aldri overfortolker, setter seg i en offerrolle eller bombastisk setter den norske overvåkingstjenesten i samme bås som STASI i det tidligere DDR ... Michelet er nøktern, uten å bagatellisere det som foregikk i Norge ... Michelets mappe er definitivt viktig lesning for langt flere enn andre radikalere som var i samme båt"
PER RANDERS HAUKAAS, BERGENSAVISEN
"Jon Michelet er en lysende forteller på det norske Parnasset"
GEORG APENES, KLASSEKAMPEN
"Som dokumentarlitteratur er boka, uansett syn på aktene, utan tvil ei litterær nyskaping"
ROALD HELGHEIM, DAG OG TID
"Michelet skriver med snert og ironi, men alvoret dirrer under ... Michelets bok påkaller ettertanke om hva slags verden vi lett kan skape om ikke overvåkning begrenses og underlegges streng politisk kontroll"
ALF KJETIL IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN
"Jon Michelet er en lysende forteller på det norske Parnasset. Også denne gang har han en historie å fortelle: Han ble overvåket store deler av 1970-årene, trass i at han hverken hadde gjort noe rettsstridig eller planla å gjøre det. I ettertid fortoner det seg ubegripelig at det ble brukt offentlige midler til å forfølge ham. En bunke sakspapirer setter ram­men i boka"
GEORG APENES, KRITIKERFAVORITTER - DET BESTE FRA 2011, KLASSEKAMPEN
Jon Michelet ble tilkjent 80 000 kroner i erstatning av den norske stat for å ha blitt ulovlig politisk overvåket.
Fra midten av 1970-tallet ble han kontinuerlig telefonavlyttet i fire og et halvt år. Han ble også overvåket under reiser han foretok.
I denne boka presenteres innholdet i den mappa Overvåkingspolitiet lagde om Jon Michelet. Han går gjennom alle de 82 dokumentene i mappa og kommenterer dem.
Det er første gang et bredt norsk publikum får et innblikk i ei komplett overvåkingsmappe. Her brettes hele historien om den ulovlige politiske overvåkingen på 1970-tallet ut.
Boka inneholder mange selvbiografiske elementer. Den gir et levende bilde av det politiske 1970-tallet. Michelet skriver med stort alvor, men også med et glimt i øyet. For selv i noe så dystert som ei overvåkingsmappe kan det finnes humoristiske innslag. Det gjør det i Michelets mappe, særlig i de periodene da han ble overvåket på Svalbard.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249512829
Innbinding Ebok
Tittel Mappa mi
Bokgruppe 851
I salg 11.12.2013
Design Exil Design
Emne Politi Arbeidernes kommunistparti Norge Overvåking 1970-1979 Faglitteratur Politiske miljøer
Jon Michelet

Jon Michelet

Jon Michelet (1944–2018) debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Han utga siden en lang rekke romaner, krimbøker, skuespill, en barnebok, ungdomsbøker, debattbøker og fem bøker fra VM i fotball fra 1982 til 1998 sammen med Dag Solstad. I sitt yrkesaktive liv var Michelet sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

Michelet mottok Språklig samlings litteraturpris i 1991, og han ble tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, for både Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001). Sommeren 2009 ble også Hvit som snø kåret til den tredje beste krimboka gjennom tidene av Dagbladet. Enkelte av Michelets bøker er filmatisert, og han er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, tysk, nederlandsk, spansk, japansk og de nordiske språkene. Aftensang i Alma Ata er hans 13. bok på tysk. I 2006 ble Jon Michelet som eneste norske forfatter utvalgt til å bidra i den tyske krimantologien "Neue Krimigeschicte aus aller Welt": "Mordsgeschichten".

I 2009 ble Michelet tildelt Statens stipend for eldre fortjente kunstnere. I begrunnelsen skrev stipendkomiteen: "Jon Michelet har et svært produktivt og mangslungent forfatterskap bak seg, der hovedvekten har ligget på kriminallitteratur ... Michelet skriver energisk, med høy temperatur og sterkt engasjement. Han er en forfatter som fortjener honnør for sin lange innsats og store betydning for norsk skjønnlitteratur."

Jon Michelet opplevde enorm suksess med det som er hans magnum opus – En sjøens helt. Mottakelsen av de fem første bindene i verket - Skogsmatrosen (2012), Skytteren (2013), Gullgutten (2014), Blodige strender (2015) og Brennende skip (2016) – var overveldende. En sjøens helt ble en eventyrlig suksess og har toppet bestselgerlistene helt fra starten i 2012. De fem første bindene er utgitt med et samlet opplag på 759.000 eksemplarer. Siste og avsluttende bind er planlagt for utgivelse høsten 2018. Dette gedigne verket vil bli stående for ettertiden som den store norske sjøromanen. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

Med verket En sjøens helt har Michelet gitt krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Michelet har sterkt bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Etter utgivelsen og mottakelsen av En sjøens helt-romanene har krigsseilerne for første gang fått en unnskyldning fra staten via tidligere Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Da VG i 2014 kåret de viktigste nordmennene siden 1814 i forbindelse med Grunnlovsjubileet, stemte leserne fram den ukjente krigsseileren som nr. 1 på lista. Dette hadde nok ikke skjedd uten Michelets bøker.

HER kan du se et informasjonshefte om Jon Michelets romanverk En sjøens helt, laget til lanseringen av sjette og avsluttende bind, En sjøens helt. Krigernes hjemkomst (2018).

 Jon Michelets hjemmeside: www.jonmichelet.com

Intervju med Jon Michelet i LO-Aktuelt

Kilderegister og litteraturhenvisninger til En sjøens helt: Velkommen til mitt bibliotek!

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skogsmatrosen.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skytteren. Med forord.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Gullgutten.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Blodige strender.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Brennende skip.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Krigerens hjemkomst.

 

Litterære priser:

Erik Byes minnepris 2017

Anders Jahres Kulturpris 2016

Norsk sjøoffisersforbunds hederspris 2015

Østfoldprisen 2013

Statens stipend for eldre fortjente kunstnere 2009

Rivertonprisen 2001

Språklig samlings litteraturpris 1991

Rivertonprisen 1981

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Jon Michelets En sjøens helt, bind 1 og 2, er de to mestselgende romanene det siste tiåret

En sjøens helt: Skogsmatrosen og En sjøens helt: Skytteren innehar henholdsvis 1. og 2. plass på topp 10-listen for norsk skjønnlitteratur (uten krim) for tiåret 2010-2019.
Les mer