Lumholtz' gjenferd

verden rundt i sporene til en glemt hvit oppdager, på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen

Velg format

Tilbudspris kr 169 Før kr 269
På lager
ISBN
9788249526512
"Strøksnes’ mammutværk om den glemte eventyrer Carl Lumholtz er biografi, encyklopædi og rejseberetning i én bog. Der skal et gedigent skrive- og formidlerhåndværk til for at retfærdiggøre så lang en bog om en historisk figur, ingen har hørt om, og heldigvis leverer Strøksnes varen … en underholdende fortælling, men først og fremmest en meget lærerig læseoplevelse … et interessant portræt og en højaktuel refleksion med mange interessante perspektiver til nutiden, hvor kolonitidens synder tages op til revision"
EMIL LETH BEITER, WEEKENDAVISEN (DANMARK)
"Dyptpløyende framstilling av kolonialiseringens konsekvenser, forkledd som én manns eventyrlyst og en annens utholdende gransking av den"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"eventyrlig god, skrevet av en av mine favorittforfattere"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Forfatteren følger sporene til oppdageren og etnologen Carl Lumholtz (1851-1922) i Mexico og Borneo. Strøksnes, mannen med «Havboka», gjør det som mange andre forfattere burde gjøre: Reise fra navlebeskuelsen på hjemmekontoret og ut i den verdenen de vil kartlegge"
ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Eventyrlig om en virkelig eventyrer … Et glansnummer av historieformidling … rett og slett en strålende bok"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"En vill historie! … Å lese Morten A. Strøksnes’ nye bok om den norske oppdageren Carl Lumholtz er på mange måter som å være i en gammeldags guttebok"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Han slo gjennom da han skrev om kannibaler i Australia. Nå gjenopplives oppdageren Carl Lumholtz i en utmerket ny biografi … Det er fortryllende å lese om Lumholtz' kamp for å bli akseptert av aboriginene, som med rette fryktet hvite mennesker … en utmerket bok om en svunnen tid av oppdagere og eventyrere"
VARG LUKAS FOLKMAN, DAGENS NÆRINGSLIV, D2
"Strøksnes har et helt rått presisjonsnivå når han skildrer Lumholtz' jakt på nye funn i den australske bushen … Strøksnes er verken ute etter å bygge Lumholtz opp eller å rive ham ned. Men å børste av ham glemselens slør som har lagt seg som et lett snølag på denne forskeren og oppdagerens skuldre. Jeg føler jeg kjenner ham nå. Jeg føler meg opplyst"
KNUT HOEM, NRK BOK
"ein imponerande 800 siders biografi om Carl Lumholz og om tida han levde i … Det sprutar av journalistisk glede og overskot i pennen til Strøksnes, og han set oppdagaren overtydande inn i ein mentalhistorisk samanheng … Forfattaren vekslar mellom ein levande, personleg og sanseleg reportasje og ei sakleg forteljing om fortida. Det gjev boka ein original svip og forfattaren stor stilistisk fridom … boka fortener det omfanget ho har, for det er ei heil verd av haldingar frå tre kontinent som vert avspegla"
KARSTEN ALNÆS, DAG OG TID
Carl Lumholtz (1851-1922) var Norges eneste tropeoppdager, verdensberømt i samtiden for sine ekspedisjoner til Australia, Mexico og Borneo. Han ble overøst med æresbevisninger og ordener og nevnt i samme åndedrag som Nansen og Amundsen, Stanley og Livingstone. Ekspedisjonene nedfelte seg i fire store bokverk og flere enorme samlinger, som i dag befinner seg på museer i inn- og utland. Det dreier seg om knokler og hodeskaller, preparerte dyr og et femsifret antall gjenstander han samlet inn fra urfolkene han levde sammen med i årevis av gangen.

Fra Lumholtz' hjemsted på Lillehammer følger Morten A. Strøksnes i oppdagerens fotspor ut i verden, til fjerne regnskoger, ørkener og fjellmassiver. Reisene kombineres med et omfattende pionerarbeid i norske og utenlandske arkiver, ikke minst i USA, som var Lumholtz' base i tretti år.

Den verdenen Lumholtz ble født inn i, framstår som ganske fremmed. I løpet av hans levetid ble imidlertid verden moderne. I dette spennet mellom det ukjente og det velkjente har Strøksnes boltret seg i et usedvanlig rikt materiale. Slik avdekker han ikke bare Lumholtz' liv og samtid i all dens prakt, villskap og voldelighet; han bruker også Lumholtz' tid som et mørkt speil for vår egen tid - og alle dens kriser.

Om Lumholtz levde et oppsiktsvekkende interessant liv, er hans historie aldri blitt fortalt, før nå. "Lumholtz' gjenferd" er et omfangsrikt, ambisiøst og unikt verk, illustrert med fotografier og kart.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526512
Innbinding Pocket
Tittel Lumholtz' gjenferd
Bokgruppe 501
I salg 05.09.2023
Design Exil Design
Emne Faglitteratur Oppdagelsesreiser 1850-1899 Kulturhistorie 1900-1945 Reiseskildringer Biografier
Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes i 1965. Han er idéhistoriker, journalist og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble også  nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico. Høsten 2015 utkom Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Havboka vant seks priser, inkludert Brageprisen og Kritikerprisen, og er oversatt til 27 språk. Lumholtz’ gjenferd er Strøksnes’ tiende bok.

Flere forfatterportretter

Litterære priser:

Wanderlust Adventure Travel Book of the Year (The Edward Stanford Travel Writing Awards) 2018

Brageprisen 2015

Kritikerprisen 2015

Les mer

Nyheter

Morten Strøksnes - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Morten Strøksnes
Les mer