Litt trist matematikk

dikt

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249513352
"Tragikomisk poesi som går i strupen på døden og utviser stor omsorg for sine karakterer og lesere"
ELLEN ENGELSTAD, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013
"et originalt og tankevekkende diktprosjekt som utforsker de store eksistensielle temaer ... Monologene er formet i en slags fortellende lyrisk prosa som veksler uanstrengt mellom det dypt alvorlige og hylende morsomme, mellom det høye og det lave ... 'Det var så mørkt. Noen ganger lurer jeg på om jeg gjorde en feil da jeg skapte jorda uten å se noe', sukker Gud. Derimot oppleves det ikke som noen feil at Skomsvold denne gang velger poesien, etter to internasjonale romansuksesser. Det virker tvert imot som et svært naturlig skritt i forfatterskapet. Og det vitner om en forfatter som tør å gå sine egne veier"
ARNE HUGO STØLAN, VG
"I et godt norsk poesiår, der flere burde vært nevnt, vil jeg trekke fram denne overskuddspregede diktdebuten. Språklig teft og fri imaginasjon"
CATHRINE STRØM, KLASSEKAMPEN Årets beste bøker 2013
"Når Kjersti Annesdatter Skomsvold dikter om trist matematikk, gjør det leseren merkelig glad ... hva skjer egentlig i det øyeblikket påstanden om dødens usannhet vendes om til en påstand om dødens sannhet? Vil ikke det nettopp punktere både det eksistensielle håpets og den religiøse nådens sannhet? Denne intelligente punkteringen av enhver eksistensiell-religiøs trøst kan forstås som en trist matematikk; gitt at håpet og nåden blir tillagt en positiv verdi i menneskelivet. Det er det jo ikke sikkert at noen av dem har. Uansett kjenner man en slags lettelse eller munterhet når man leser denne diktsamlingen. Det er som om poesien får rollen som eneste alternativ til døden; som en fåfengt, men allikevel behagelig virksomhet ... Med Litt trist matematikk kan vi fastslå at Skomsvold ikke bare har etablert seg som en av de mest spennende nye forfatterne i landet. Hun har også vist at hun er et talent uten litterære grenser"
TROND HAUGEN, MORGENBLADET
"Boka er på sitt sterkeste når Skomsvold går inn i sorgen, nummenheten, sinnet og hjelpeløsheten. Hun er modig når hun viser hvordan sorg i stor grad handler om en selv. Men mister ikke bare noen man har kjær, men en del av seg selv, og noen man så seg selv gjennom ... De historiske referansene er diskrete, men de virker sterkt. Det er fint skrevet ... For særpreget hennes som forfatter kommer frem her som de gjør i hennes tidligere bøker: Hun skriver med en sjelden kombinasjon av styrke og følsomhet, og hun skriver om eksistensielle tema med en tydelig vilje til alvor. Litt trist matematikk er derfor en bok som gjør inntrykk"
MARIT GRØTTA, NRK P2
"Det er blitt ein tilsynelatande vill, men eigentleg klok og storslegen sorgterapi ... ei original, usentimental og kjenslevar diktsamling"
TORE ELIAS HOEL, DAG OG TID
"den prislønte romanforfattaren Kjersti Annesdatter Skomsvold rører ved litteraturens kjerne i si første diktbok ... Språket til Skomsvold snor seg lik ei omfamning om nokon. På det beste er desse versa som streken som teiknar opp nullen, den som rammar inn og held inkje fast"
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
"Matematikkens eksakthet, som finnes alt i tittelen, konfronteres med religionens behov for tro. Tristheten, som også er i tittelen, er tungt til stede, men kontres stadig av Kjersti Skomsvolds rå og særegne humor ... Litt trist matematikk formelig svulmer av temaer, men Skomsvold får det til å passe beundringsverdig godt sammen"
ELLEN ENGELSTAD, KLASSEKAMPEN
"den prislønte romanforfattaren Kjersti Annesdatter Skomsvold rører ved litteraturens kjerne i si første diktbok ... Språket til Skomsvold snor seg lik ei omfamning om nokon. På det beste er desse versa som streken som teiknar opp nullen, den som rammar inn og held inkje fast"
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
"Matematikkens eksakthet, som finnes alt i tittelen, konfronteres med religionens behov for tro. Tristheten, som også er i tittelen, er tungt til stede, men kontres stadig av Kjersti Skomsvolds rå og særegne humor ... Litt trist matematikk formelig svulmer av temaer, men Skomsvold får det til å passe beundringsverdig godt sammen"
ELLEN ENGELSTAD, KLASSEKAMPEN
"det er åpenbart at hun alt har etablert en myndig tone og et personlig blikk i sitt dikteriske univers ... humørfylt selv om dette egentlig er litt trist lyrikk"
EIRIK LODÉN, STAVANGER AFTENBLAD
"Skomsvold kan selvfølgelig kombinere sorg, matematikk og Bibel i en diktsamling. Ingen grunn til bekymring ... hun evner å kombinere humor og alvor, sorg og trivialiteter på en forbilledlig og særegen måte. Overgangene mellom sort og hvitt er ikke brå eller hakkete, de er myke, umerkbare og velkomponerte. Diktsamlinga rommer så mye, det er lag på lag med refleksjoner, tanker, assosiasjoner, betraktninger og idéer"
LENA RAMBERG, BOKMERKER.ORG
"Skomsvolds fascinasjon for matematikk … er en integrert del av tankeprosessen og skrivemåten hennes. Det som særpreger Skomsvolds stemme … er måten hun bygger opp et argument eller en assosiasjonsrekke på, for så plutselig å kutte den over med en motsatt impuls — det kan være en fantasiflukt som plutselig kuttes over av en snusfornuftig innvending, eller en dagligdags beskrivelse som plutselig flammer opp i et fantastisk og poetisk bilde"
TOM LOUIS LINDSTRØM, MATEMATISK INSTITUTT, UIO ("Onkel Toms hylle")
Lasarus er syk og bekymrer seg for hva som skal skje med hunden hans hvis han forsvinner. Lilith er redd for å dø, men kanskje enda reddere for å miste noen. Og Abel tåler så dårlig at ting blir gjort bak ryggen på ham.

"Litt trist matematikk" er en sorgsang. Hva vil det si å bli gjennomsyret av verden og av menneskene som befolker den? Gjennom språket og matematikken forsøker forfatteren å forstå hva som er sant og usant, og kanskje vekke de døde til live igjen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249513352
Innbinding Ebok
Tittel Litt trist matematikk
Bokgruppe 852
I salg 15.10.2013
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) er fra Lutvann i Oslo. Hun debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som ble tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris, nominert til Bokhandlerprisen 2009, P2-lytternes romanpris og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Debutromanen er solgt for oversettelse til 25 språk, og fikk enorm oppmerksomhet da den ble lansert i USA og Storbritannia høsten 2011. Våren 2014 ble Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg dramatisert på Nationaltheatret av Skomsvold og Anne Marit Jacobsen, regissert av Margreth Olin.

Skomsvolds andre bok Monstermenneske utkom i 2012. Romanen var kortlistet til P2-lytternes romanpris 2012 og ble nominert til Årets beste norske bok 2012 i Natt & Dag. I 2013 ga Skomsvold ut diktsamlingen Litt trist matematikk til glitrende mottakelse. Den kritikerroste romanen Barnet utkom i 2018. Bøkene om Peter Venn og Agnes Møller, I dag jeg, i morgen du og Agnes natt og dag , mottok gode kritikker da de utkom. Syke søster utkommer i 2023.

Skomsvold ble tildelt Doblougprisen 2015 for hele sitt forfatterskap.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2015

Tarjei Vesaas Debutantpris 2009

 

Utgitt på Oktober:

2023 Syke søster
2021 Agnes natt og dag
2020 I dag jeg, i morgen du
2019 Den andre forsvinninga
2018 Barnet
2014 33
2013 Litt trist matematikk
2012 Monstermenneske
2009 Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

 

 

Les mer

Nyheter

Kjersti Annesdatter Skomsvolds roman Barnet – nå 10 land

Kjersti Annesdatter Skomsvolds roman Barnet utkom i 2018 til svært gode kritikker. Boken vekker også interesse utenfor landegrensene og rettighetene ble nylig solgt for utgivelse i Slovakia og Egypt.
Les mer

27.09.23 |Lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker @Café Månefisken

Velkommen til lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker
Les mer