Leseren

en samtale med Henning Hagerup

Velg format

kr 249
Kommer for salg
18.01.2019
ISBN
9788249520534
"Teksten er velredigert, flyter utvungent, med små sidesprang og noen digresjoner en essayist verdig. Fremfor alt bygger boken opp under sin tittel: Henning Hagerup er en formidabel leser. Her demonstreres en livslang, ustoppelig appetitt på litteraturen, dens iboende erkjennelser og kunnskap, men også en seig vilje til å lese grundig, gjøre arbeidet, dyrke språket ... Inntrykket av Henning Hagerup som en særegen plante i norsk litterært landskap er ytterligere styrket – sammen med troen på ordets betydning"
LEIF EKLE, NRK P2
"Sterkt om liv, død og litteratur ... For Henning Hagerup, som gjennom sine essaysamlinger har vist seg som en enestående fortolker av verden, har bøkene helt fra han var barn vært en integrert del av livet ... Boka er usedvanlig rikholdig. Til tross for mye elendighet, er det inntrykket av gleden over livet som sitter igjen ... Det er også befriende å høre en litterat snakke om Dante og Goethe med samme iver som han gjør rede for Donald Duck og spøkelsesfortellinger ... Av boka går det fram at venner av Hagerup tre år på rad har fremmet forslag om at han bør bli statsstipendiat. Til de besluttende myndigheter er det bare én ting å si: Hva i huleste nøler dere etter?"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"grundig og entusiastisk samtale om den europeiske sivilisasjonens mest betydningsfulle diktverk … Leseren kombinerer intellektuelle samtaler om store spørsmål, med godmodig litterært sladder. Men boken rommer også en beretning om et liv med mange kriser og restitusjoner, av både privat og arbeidsrelatert art … Leseren tegner et komplekst, levende og helhetlig bilde av [Hagerup]"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
"forbausende spennende lesning … enhver som selv har vært glad i bøker, som har likt å snakke om bøker og rundt bøker, vil finne en anledning til å delta i samtalen"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"En åndfull samtale som det virkelig er verdt å lytte til ... Gir det noen mening å lese en 323 sider lang samtale med et såpass perifert bekjentskap? Svaret er et uforbeholdent ja ... Van der Hagen holder seg i bakgrunnen. Han driver selvutleveringen framover med diskrete spørsmål og påminnelser, og nettopp derfor blir Henning Hagerup gradvis både tydelig, mangfoldig, fascinerende og sympatisk. En bedrøvelig skikkelse og et imponerende intellekt ... Samtalen de to imellom beveger seg fra religion og metafysikk til kjærlighet til katter, og i hvert fall denne leseren holdt boken i et stadig fastere grep. Alf van der Hagen får oss virkelig til å se dette mennesket, og tenke at det er godt for oss alle at han er der"
SVEN EGIL OMDAL, STAVANGER AFTENBLAD
"I Alf van der Hagens samtalebiografi Leseren gir Hagerup prov på at han også er villig til å lese sitt eget liv som en åpen bok ... Hans ord om bøkenes fantasieggende velsignelser og lesningens livreddende egenskaper bør siteres og sirkuleres i xenofobiens tid ... Et frispråklig menneske der personlig liv, fantasikraft, kunnskapsrikdom og politiske innsikter danner en levende litterær institusjon. Den handlekraftige kulturminister Linda Hofstad Helleland bør nå ta affære, for slike kulturpersonligheter skal i Norge belønnes med statsstipend, i dette tilfelle av hensyn til kulturnasjonens selvrespekt"
FREDDY FJELLHEIM, VÅRT LAND
"Det er noe av en begivenhet når Alf van der Hagen gir oss Henning Hagerup i fullformat ... Han overlater ordet til Henning Hagerup, og bryter bare sjelden inn med spørsmål eller kommentarer. En form som gir fin flyt, og sørger for orden og form på Henning Hagerups livshistorie ... Hagerup hevder med styrke at den klassiske litteraturen gir verdifull livsinnsikt på tvers av århundrene, og at litteraturen er vesentlig fordi den åpner opp stadig nye erkjennelsesområder"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
Henning Hagerup (f. 1959) regnes som en av de fremste kritikerne og essayistene i sin generasjon. Han har gjort skjønnlitteraturen til sin livsoppgave, og hans leseradius er enorm: fra romantisk poesi til Walter Benjamin, fra Prøysen til Baudelaire, fra Dante til Donald, fra romerske satirer via spøkelseshistorier til moderne klassikere.

"Leseren. En samtale med Henning Hagerup" er et nærgående portrett av en kritiker, skribent og oversetter som forener historisk kunnskap med et aktivt syn på den nye litteraturen, som standhaftig forsvarer diktningens metafysiske og politiske dimensjoner, og som viser oss hvordan den gode litteraturen alltid utvider virkelighetsbegrepet. Dette er samtaler som hyller lesningen som kilde til stadig større forestillingskraft, livsglede og innlevelse i andre menneskers tilværelse.

Med "Leseren" følger Alf van der Hagen opp sine kritikerroste samtalebøker med Kjell Askildsen og Dag Solstad.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249520534
Innbinding Pocket
Tittel Leseren
Bokgruppe 501
I salg 18.01.2019
Emne Faglitteratur Biografisk litteratur Forfattere
Alf van der Hagen

Alf van der Hagen

Alf van der Hagen (f. 1962) var medredaktør i Vagant 1988–1994, redaktør i NRK Kritikertorget 1990–1995 og i De Norske Bokklubbene 1996–2003, og ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet 2003–2012. I tidsrommet 1993–2000 utga han intervjubøkene Dialoger 1–3, med til sammen 23 norske forfattere, blant annet Jon Fosse, Tor Ulven, Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård. I 1994 utkom hans første samtalebiografi En annen Mykle. For Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) mottok van der Hagen Kritikerprisen for beste sakprosabok, og for Kjell Askildsen. Et liv (2014) ble han nominert til Brageprisen. I 2016 utkom Leseren. En samtale med Henning Hagerup, i 2018 Marvin Halleraker. Satiriker med helvetesangst og i 2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer, alle til strålende kritikker. Boken om Brøgger kom også på svensk og dansk. De seneste årene har han utgitt samtalebøker om billedkunst med to så ulike personer som dronning Sonja (2021) og Bjørn Ransve (2022). Ønsk meg heller god tur er Alf van der Hagens bok nummer femten siden debuten i 1993, og den niende i hans egen sjanger «samtalememoarer».

 

Litterære priser:

2013 Kritikerprisen for beste sakprosabok

 

Utgitt på Oktober:

2023 Ønsk meg heller god tur. Samtaler med Ingvar Ambjørnsen
2019 Suzanne Brøgger. Samtalememoarer
2016 Leseren. En samtale med Henning Hagerup
2014 Kjell Askildsen. Et liv
2013 Dag Solstad. Uskrevne memoarer
1996 Dialoger II. Åtte forfattersamtaler
1994 En annen Mykle. Møter med Jane Mykle
1993 Dialoger. Samtaler med ti norske forfattere

 

Flere forfatterportretter

 

Les mer

Nyheter

Alf van der Hagen - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Alf van der Hagen
Les mer