Leiligheten

roman

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249517275
"Det finnes nyheter som ikke kan formidles på andre måter enn gjennom romaner. Nora Szentiványis «Leiligheten» er den type roman som nettopp beskriver dramatiske, livsomveltende hendelser uten å bruke avisenes eller dokumentaristenes grep ... det tørre, litt distanserte språket og det lakoniske blikket som kanskje bare barn av flyktninger kan få, gjør dette til en egenartet og medrivende roman"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"ho [Szentivány] er nådelaust ærleg om ubehaget som var knytt til å ringje til den snille, einsame, fattige mormora, og til besøka i det tronge blokkhusværet i Budapest. Nettopp det er ein av dei store styrkane i boka, som dermed får fram noko trist, men ålmennmenneskeleg: Korleis møtet med menneske som burde vekkje medkjensle og lyst til å hjelpe, like ofte skaper vonde kjensler vi vegrar oss mot ... Szentiványi vekslar fint mellom innleving og refleksjon, og ho lukkast i å formidle variasjonar i emosjonell intensitet gjennom setningslengd og rytme, gjentakingar og teiknsetjing. Dette, i kombinasjon med den personlege, opne undrande tonen, gjer at Merethe Lindstrøm etter kvart verkar som det viktigaste stilistiske førebiletet hennar. Det er også ein viss tematisk slektskap; begge dreg historiske hendingar inn i aktuell kontekst. Gitt mi ofte erklærte beundring for Lindstrøm er det vel difor ingen som blir overraska når eg slår fast at Szentiványi har skrive ein av dei aller sterkaste debutane i år"
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Med et svært så presist, nøkternt, men også empatisk blikk beskriver Szentiványi hva en slik livsomveltende hendelse gjør med livene ... En sterk fortelling, både om dem som blir og hva det gjør med dem som drar, men også om hvordan det er å leve i et autoritært regime"
EVA HILDE MURVOLD, TRØNDER-AVISA
"Leiligheten er en vond og klok beretning om de som blir igjen ... Det er en fortelling svøpt i nostalgi, om det man gjerne skulle fått til, men ikke klarer lenger, hvor tap og krigens konsekvenser står i bakgrunnen og dirrer, men uten å presse på."
ELLEN SOFIE LAURITZEN, LITTKRITIKK
«Jeg vet ikke hvorfor de hadde det så travelt. Det var vel ganske enkelt fordi båten skulle gå. De skulle reise med båt, en turistbåt på Donau. Og de var veldig redde. De kunne ikke tenke klart.

Det er rotete i leiligheten, og det ligger noen påbegynte brev fremme. De begynner: Mor, ikke let etter oss, vi har reist. Ingenting mer. Hun klarte ikke å skrive noe mer. Hun prøvde flere ganger, men det ble ikke mer. Vi har reist, vi lar høre fra oss, ikke let etter oss. Mor, vi reiser. Ikke let etter oss. Hun avslutter ingen av dem. »


I en liten leilighet i Budapest i 1970 pakker et ungt par livet sitt sammen. Alt de får med seg er spedbarnet sitt og en koffert. Barnets mormor blir igjen alene.

«Leiligheten» er en roman om en flukt, om å leve adskilt fra de aller nærmeste, om dem som dro og den som ble igjen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517275
Innbinding Ebok
Tittel Leiligheten
Bokgruppe 852
I salg 21.10.2016
Design Johanne Hjorthol Forsideillustrasjon: Guri Guri Henriksen
Emne 1970-1979 Romaner Flukt Skjønnlitteratur Budapest Emigrasjon
Nora Szentiványi

Nora Szentiványi

Nora Szentiványi er født 1969 i Budapest, oppvokst i Gøteborg. Szentiványi har bodd i Norge siden 1997. Leiligheten er hennes første bok.

Les mer