Bla i boken

Kveld i paradis

flere fortellinger

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249522460
"Å entre Berlins noveller er som å komme inn på slutten av en vanvittig fest. Det grunnleggende i Lucia Berlins novellekunst, er den dype respekten hun har for sine karakterer … Er dette de nest beste novellene hennes? Kanskje de første 28 korte tekstene bare var tilfeldige blinkskudd? Å, nei da … Lucia Berlin er i en klasse for seg med sin utforskning av novelleformatet og kvinnerollen. Det er en gave å få tilgang til disse kloke, merkelige og livsbejaende novellene på norsk"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND
"allerede i den briljante åpningsnovellen ‘Spilledåseskrinene’ blir det klart at andreuttaket inneholder gull. Den ene beskrivelsen overgår den andre … i likhet med Håndbok for vaskedamer, flommer Kveld i paradis over av humor og verdensutvidende språkrikdom … «Ikke en forvrengning, men en forvandling av sannheten», sier Berlin selv om sitt virke. Og det er lenge siden jeg har lest en bok som lyser sterkere av sympati og trøst enn dette"
ELIN KITTELSEN, KLASSEKAMPEN
"Ikke nok med at Berlin er en sjelfull kronikør som beskriver Amerikas mest bortgjemte hjørner … Ikke nok med at språket hennes er som små eksplosjoner av liv. Hun er også en utpreget kvinnelig stemme, en raspende Marlene Dietrich"
NADJA SPIEGELMAN, THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW
"Fortellingene i Kveld i paradis har den velkjente Berlinske virkningen – den ordknappe skrivemåten, de oppsiktsvekkende detaljene, de karakteristiske onelinerne eller gjentakelsene som borer seg inn i en. Berlins prosa fremstår som poesi og føles som memoarer"
MAGGIE TRAPP, THE WASHINGTON POST
"Berlin skrev skjøre, kaotiske og forgremmede noveller. Hun kan minne om Raymond Carver eller Grace Paley eller Denis Johnson … Noe som gjør Berlin så verdifull, er evnen til å skildre sødmen og iveren hos unge kvinner som blir forelsket … Berlin hadde nok fortjent en Pulitzer-pris"
DWIGHT GARNER, THE NEW YORK TIMES
En kvinne holder rundt det brennvarme porselenet når hun rekker ektemannen kaffekoppen. En annen stryker mannens underbukser før han står opp. En tredje betrakter en gardin som tar fyr, og en fjerde dytter skittentøystralla foran postbudet - for å kjenne seg i live.

Lucia Berlin skriver skakt og sanselig om barndom, ungdom, ekteskap og enslighet, fra Texas til Chile, Mexico til New York; steder der hun selv har bodd og levd. Vi møter barn i lek, kvinner i arbeid, frustrerte koner og distanserte ektemenn; hjemvendte krigsveteraner og apatiske alkoholikere, forelskede tenåringer og revolusjonær ungdom. Alle forsøker de å komme gjennom dagene.

Den norske utgaven av "Håndbok for vaskedamer" (2015) inneholdt 28 av de 77 novellene Lucia Berlin skrev i løpet av livet. "Kveld i paradis" (2018) er et kresent utvalg av de resterende. Her er 22 aldri tidligere oversatte noveller, skrevet med Berlins skarpe medmenneskelige blikk for det vakre i det stygge - i menneskene, i hverdagene, i livet.

Forord av MARIA NAVARRO SKARANGER og MARK BERLIN.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522460
Innbinding Ebok
Tittel Kveld i paradis
Bokgruppe 854
Oversetter Vibeke Saugestad
I salg 12.02.2020
Emne Sosiale problemer Sør-Amerika Noveller USA Skjønnlitteratur
Lucia Berlin

Lucia Berlin

Lucia Berlin (1936–2004) skrev hele sitt voksne liv. Med Håndbok for vaskedamer har hun fått sitt store gjennombrudd. The New York Times utropte boken til en av de ti beste i 2015.

Les mer