Jo fortere jeg går jo mindre er jeg

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249514908
"Dette er en sjeldent sikker debut … Det er svært morsomt, desperat trist og veldig sant … Skomsvolds utsøkte lille bok har en ryggrad av stål … Dette er et dyptpløyende verk, sannferdig, urovekkende og forbløffende euforisk. Matea er du og jeg og alle, og samtidig uten tvil en helt"
EILEEN BATTERSBY, THE IRISH TIMES (Karakter A)
"I sin første roman skriver den unge forfatteren Kjersti A. Skomsvold fram alderdommen, og alt som følger med av ensomhet og lede, med en villskap verdig en slem gammel dame. Friskheten hennes er oppkvikkende"
FRANCOISE DARGENT, LE FIGARO 5 av 6 stjerner (Frankrike)
"Skomsvold beskriver Matheas følelser og hennes syn på verden på et så hjertevarmende vis at hun alltid fremstår som noe mer enn den triste, gamle damen man hadde forventet seg, gitt omstendighetene. Innblikket i tankene hennes viser henne fra en så enestående side at man ønsker å fortsette å se verden gjennom hennes øyne ... en kjærlighetshistorie som ikke kunne ha vært vakrere: medgang og motgang og uendelig kjærlighet som lar henne overvinne alt"
CHRISTINA JUNG, DER SPIEGEL (Tyskland)
"Kjersti A. Skomsvold har tryllet frem en klok og sinnrik, særegen og rørende bok. På de få sidene finner man mer av substans enn i mang en episk og omfangsrik bok. Man bør merke seg navnet hennes"
KRISTINA MAIDT-ZINKE, SÜDDEUTSCHE ZEITUNG(Tyskland)
"En glitrende debutroman ... Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg er en roman som forener en stramt oppbygd fortelling i et uklanderlig språk med en nådeløs analyse av den mest sårbare livssituasjon"
TIME OUT LISBOA (Portugal)
"et intelligent og følsomt skriftstykke om ensomheten, kjærligheten og tiden som går ... Avsnittet om Schopenhauer og ekteparets nå avdøde hund er en nytelse! Det samme ordet kan brukes om hele boken – en tragikomedie som påminner oss om at vårt behov for trøst er umulig å tilfredsstille, noe som forsterker den uunngåelige fremmedheten ved litteratur som kommer inn fra kulden. Utilgivelig å forbigå"
ANA CRISTINA LEONARDO, EXPRESSO (Portugal)
"Skomsvold mestrer en sær underspilt humor, som gjør jeg-fortellingen om en ensom gammel dame morsom på en kjærlig måte. Det er fullt fortjent at debutboken hennes, Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg er i ferd med å finne sin plass på verdensmarkedet … en velkomponert, liten debutperle"
BIRTE WEISS, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Det er … litt trist, men først og fremst tankevekkende og morsomt på en lun og hyggelig måte. For selv om det prikkes i vår dårlige samvittighet underveis, er ikke Skomsvold ikke ute i et egentlig sosialkritisk anliggende … Skomsvold lar Mathea selv fortelle og gir på den måte stemme til en av hverdagens stille og usynlige eksistenser"
PER KROGH HANSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Utover å være ytterst velskrevet og finurlig i sin form, er debutromanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg et tankevekkende debattinnlegg i den ensomhetsepidemien som herjer blant eldre, ja mennesker i det hele tatt i de vestlige samfunn ... Det dreier seg om en roman som rommer så stor dybde at leseren formentlig må lese den to eller tre ganger for å få det fulle overblikket over de symbolske og filosofisk-matematiske lagene i språket"
ANNE-STINE LARSEN, Magasinet KBH (Danmark)
"en rørende beretning om menneskelighet og medmenneskelighet"
JONNA FRIES, TIDNINGEN KULTUREN (Sverige)
"Årets debutant skriver om sosial angst så det blir en fest"
SINDRE HOVDENAKK, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, VG
" En forferdelig morsom bok om ensomheten og døden. Debutanten Skomsvold skriver smart og treffende, med sterk intensitet i selv de enkleste partier"
KLASSEKAMPENS BOKMAGASINS FAVORITTER 2009
"Så skal årets romandebutant, en bankers under treet, utropes: Hun heter Kjersti Annesdatter Skomsvold, og boken er Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg"
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
"Dyster feelgoodroman om mennesket ubotelige ensomhet. En tragikomedie av de helt sjeldne"
STIG SÆTERBAKKEN
"Skomsvold debuterer med skjev, nestenmagisk skildring … skriver seg inn i en nordisk, stilleabsurdistisk tradisjon … en fascinerende, liten roman som rykker litt i hjerterøttene på et herlig, ikke-sentimentalt vis "
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Kjersti Annesdatter Skomsvolds historie er altså svært sørgmodig. Men også befriende morsom i all sin forbausede undring over et liv som gikk uten at noe hendte. Dette skyldes først og fremst forfatterens språk, fullt av innfall i en nesten sammenhengende rekke av aforismer, så slående i sin svart-muntre tristesse at det bare er å gi seg over. En strålende debut!"
LEIF EKLE, NRK P2
"En hjerteskjærende tragedie som vil få deg til å le høyt … Skomsvold skriver smart og treffende i ordknapp stil, og skaper en sterk emosjonell intensitet i selv de enkleste partier. Det er overflod av gode formuleringer og detaljer i denne i grunnen ganske hjerteskjærende boka … Skomsvold skriver fram den forbannede skjønne sårheten i all verdens hverdagslige småting"
SILJE BEKENG, KLASSEKAMPEN
"Original og rørende. Kjersti Annesdatter Skomsvold skriver med absurd innlevelse om det skrekkelige og fascinerende ved å nærme seg slutten … Skomsvold skaper en skikkelse som er bedårende absurd i språk, tanke og handling"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"bevegende og morsom prosa … det er gjennomstrømmet av burlesk humor, som nok ikke er den verste måten å håndtere sin dødelighet på"
LILLIAN MUNK RÖSING, VAGANT
"Av og til, eller enda sjeldnere, dukker de opp, debutantarbeidene som røper en litterær modenhet man er ganske uforberedt på … språklig og kompositorisk et forbløffende verk … Dette er en roman som etser seg inn i leseren … Tilsynelatende ligger det innfallsrike lett for Kjersti Annesdatter Skomsvold. Men det er så mye mer. Det er intet mindre enn diktning på sviende nivå"
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
"Kjersti Annesdatter Skomsvold imponerer med en debutroman som er fryktelig og morsom på samme tid … det er særdeles imponerende å beherske litterær komposisjon så godt at leseren hele veien blir både underholdt og overrasket ... Skomsvold overrumpler leseren med kreative vendinger helt til siste side, og hun står frem som et sprudlende oppkomme av språklig overskudd og menneskelig varme. På samme tid ubamhjertig og morsom"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Skomsvold vever et fint nervenett i spenningsfeltet mellom nesten lammende sosial usikkerhet og trangen til å bli sett … Både sårt alvor og en egen komikk følger med på veien … Skomsvold skriver både høyst litterært, i betydningen stilisert, firskårent, poengtert, og også realistisk … Teksten springer nærmest sømløst mellom ulike tidsplan … Mathea Martinsen er vel verdt å lytte til"
TONE VELLDAL, MORGENBLADET
"ein bra tragikomedie er dette utan tvil ... Skomsvold har med denne debuten synt at ho har ei framtid som forfattar"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"overbevisende … Det skrå blikket hennes gjør dette til et originalt bekjentskap, som overrasker leseren med sine uvanlige vinklinger på hverdagens utfordringer og gjør denne romanen til noe utenom det vanlige"
SIRI M. KVAMME, BERGENS TIDENDE
"Særegen debut … Skomsvold har et sikkert og oppfinnsomt språk. Hennes utforskning av den gamle damen som aldri har tatt sjansen på å leve, er fornøyelig å lese. Med et skarpt blikk for det tragikomiske blir alvoret til å holde ut. En riktig fin debutroman med språklig egenart"
MARIA ÅROLILJA RØ, ADRESSEAVISEN
"Debutant Skomsvold imponerer med sitt klare språk og oppfinnsomhet ... morsomt om det tragiske ... En roman verd å lese"
TRULS HORVEI, HAUGESUNDS AVIS
"Til tross for at historien både er tragisk og svært sørgmodig er den også befriende morsom i all sin undring over et liv som gikk uten at noe hendte"
MARI HONNINGDAL, PORSGRUNNS DAGBLAD
"Gå ikke glipp av nok en anledning til å stifte bekjentskap med en av de rareste, morsomste og tristeste debutbøkene jeg har lest ... en tragikomisk perle ... En unik kjærlighetsfortelling er det også. Hvem kan unngå å røres av historien der hun former et hjerte på isen av skjerfet sitt"
ANNE SCHÄFFER, TARA
"En fabelaktig debut"
EVA NYHAUG, MOSS AVIS
Mathea Martinsen har ikke hatt mye med andre mennesker å gjøre. Men noe har hun skjønt: De er ikke som henne. Nå, som gammel, rammes hun av en stor sorg, og hun blir redd for å dø før noen vet at hun har levd. Mathea finner fram brudekjolen igjen, baker pikekyss og går ut blant de andre.

Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutroman er preget av humoristisk alvor og en usedvanlig språklig oppfinnsomhet.

Skomsvold mottok Tarjei Vesaas Debutantpris 2009 for romanen, som også ble nominert til Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris samme år, samt kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award 2013.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514908
Innbinding Innbundet
Tittel Jo fortere jeg går jo mindre er jeg
Bokgruppe 502
I salg 23.10.2014
Emne Kjærlighet Romaner Skjønnlitteratur Eldre Oslo Døden
Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) er fra Lutvann i Oslo. Hun debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som ble tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris, nominert til Bokhandlerprisen 2009, P2-lytternes romanpris og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Debutromanen er solgt for oversettelse til 25 språk, og fikk enorm oppmerksomhet da den ble lansert i USA og Storbritannia høsten 2011. Våren 2014 ble Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg dramatisert på Nationaltheatret av Skomsvold og Anne Marit Jacobsen, regissert av Margreth Olin.

Skomsvolds andre bok Monstermenneske utkom i 2012. Romanen var kortlistet til P2-lytternes romanpris 2012 og ble nominert til Årets beste norske bok 2012 i Natt & Dag. I 2013 ga Skomsvold ut diktsamlingen Litt trist matematikk til glitrende mottakelse. Den kritikerroste romanen Barnet utkom i 2018. Bøkene om Peter Venn og Agnes Møller, I dag jeg, i morgen du og Agnes natt og dag , mottok gode kritikker da de utkom. Syke søster utkommer i 2023.

Skomsvold ble tildelt Doblougprisen 2015 for hele sitt forfatterskap.

 

Litterære priser:

Doblougprisen 2015

Tarjei Vesaas Debutantpris 2009

 

Utgitt på Oktober:

2023 Syke søster
2021 Agnes natt og dag
2020 I dag jeg, i morgen du
2019 Den andre forsvinninga
2018 Barnet
2014 33
2013 Litt trist matematikk
2012 Monstermenneske
2009 Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

 

 

Les mer

Nyheter

Kjersti Annesdatter Skomsvolds roman Barnet – nå 10 land

Kjersti Annesdatter Skomsvolds roman Barnet utkom i 2018 til svært gode kritikker. Boken vekker også interesse utenfor landegrensene og rettighetene ble nylig solgt for utgivelse i Slovakia og Egypt.
Les mer

27.09.23 |Lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker @Café Månefisken

Velkommen til lansering av Kjersti Annesdatter Skomsvold og Mikkel Bugges nye bøker
Les mer