Jeg vil leve

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249509256
"I en tid da norske romaner svulmer til stadig flere hundre sider og biografier knapt kan utgis i mindre enn tre bind, skriver Goksøyr 140 ørsmå sider – og får sagt mer enn de fleste. Debutboken er herlig fri for pompøsitet, utenomsnakk og tomprat. Hun intervjuer sine foreldre, Oslo-ordfører Fabian Stang, fagfolk og andre, og gir av seg selv underveis, med humor, selvironi og dypt, mørkt alvor ... fortellinger om individuell viljestyrke, men også hvordan enkeltmennesker blir skjøvet ut av samfunnet"
KNUT OLAV ÅMÅS, AFTENPOSTEN
"Skulle man lete etter politisk litteratur i årets utgivelser, måtte man nødvendigvis stoppe opp ved Marte Wexelsen Goksøyrs Jeg vil leve. Med sin fortelling om å leve med Downs syndrom har hun etter alt å dømme allerede hatt direkte innflytelse på debatten om tidlig ultralyd ... Uansett hva man måtte mene i debatten: Det blir vanskelig å føre den over hodet på dem det gjelder, når de ytrer seg så klart og tydelig som Wexelsen Goksøyr ... Wexelsen Goksøyr er paradeeksempelet på at den enkleste av alle selvbiografiske oppskrifter fremdeles fungerer"
ANE FARSETHÅS, MORGENBLADET
"Med Jeg vil leve utfordrer Goksøyr alle våre fordommer mot Downs syndrom. Goksøyrs bok er velskrevet, morsom og utfordrende. Boka er en blanding av intervjuer og selvbiografiske tekster. Det aller beste - og verste - med Jeg vil leve er at den kaster spørsmålet om liv og død rett i fanget på leseren, på deg og meg. For spørsmål om etikk og moral kan faktisk ikke overlates til ansiktsløse byråkrater eller helseteknikere. Sorteringssamfunnet er noe hver og en av oss må ta stilling til"
SIGRUN HODNE, STAVANGER AFTENBLAD
"Marte Wexelsen Goksøyr er en frisk jente, som gjennom dokumentaren om sitt liv satte søkelys på mennesker med et ekstra kromosom. Den lille boken hennes er full av livsglede og humor, men også et stort alvor ... en ekte og engasjerende bok om en jente som kjemper for å få gjøre det hun vil, i et samfunn med rom for alle"
ANN KRISTIN ØDEGÅRD, BERGENSAVISEN
"Med bakgrunn i sitt Downs syndrom og sitt menneskeverd leverer Goksøyr en betimelig polemikk mot liberale abortlover. Lunt og treffsikkert"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, KLASSEKAMPEN Årets bøker 2012
"denne lille boken er mer enn en politisk pamflett. Her forteller forfatteren om sine drømmer og reaksjoner på et samfunn som diskriminerer henne ... ved en rekke intervjuer får hun frem holdninger til Downs syndrom og funksjonshemning som er lærerikt å lese for noen og hver ... Forfatteren peker på et mørkt felt hos de fleste av oss hvor vi skjuler fordommer og diskriminerende holdninger. Hun er derfor en viktig røst i vår tid."
OLA DIDRIK SAUGESTAD , TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING Nr. 3/2013
"Dette er en fakkel av en bok, en heftig protest mot det perfekte sorterings- og botox-samfunnet vi er i ferd med å utvikle ... Wexelsen Goksøyrs bok er først og fremst et nødvendig rop i skogen: «Hvorfor får ikke jeg være som dere - når jeg er det?» ... Denne modige samfunnsdebattanten stiller oss overfor mange utfordringer og krevende spørsmål"
JOHAN O. JENSEN, ADRESSEAVISEN
"Om den er liten av omfang, er bokens innhold stort og utfordrende. Forfatteren er både talefør og skrivefør, og hun har tanker og drømmer vi lett frakjenner dem vi plasserer som "annerledes" ... I sin poengterte og velskrevne bok utfordrer Marte Wexelsen Goksøyr oss. Vi kan lett skyve utfordringen fra oss som et samfunnsansvar, men hun retter sitt skarpe blikk like mye mot den enkelte"
ALF KJETIL IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN
"Enestående liten bok med forsvar for menneskeverdet ... Sjelden ser man selvbiografisk litteratur ta form av en brannfakkel, men det er nettopp evnen til å være personlig, til å gjøre rede for hvordan samfunnets regler, normer og fordommer innvirker på egen selvfølelse, som gir forfatteren relevans. Jeg vil leve veksler på en utmerket måte mellom saklig argumentasjon og nesten barnlige følelsesutbrudd. Den er stramt og godt skrevet, ofte med korte, enkle setninger som byr på både treffende bilder og, tross alvoret, glimt av humor ... Goksøyr er ikke bare en ambassadør for alle psykisk utviklingshemmede, hun er også et friskt pust i et samfunn preget av hensynstaking i øst og vest, men lite prinsipiell moralsk dømmekraft."
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, KLASSEKAMPEN
Marte Wexelsen Goksøyr er skuespiller og samfunnsdebattant. Hun har også Downs syndrom. Boka til Goksøyr er personlig og politisk. Hun skriver om ambisjonen om å leve av skuespilleryrket, om utfordringene med å få en utdannelse, om gleden ved å stå på scenen på Torshovteatret og med Riksteatret. Hun forteller historien om sitt liv så langt, om triumfer og hindringer, og beriker sin egen fortelling med intervjuer med blant annet statsminister Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang, genetiker Carl Fredrik van der Hagen, skuespiller Trine Wiggen, og sin egen mor og far. I februar 2011 skrev Goksøyr en kronikk i VG om fosterdiagnostikk som skapte en mediestorm. Krf inviterte henne til Stortinget, og iført en t-skjorte med påskriften Utrydningstruet konfronterte hun Jens Stoltenberg om lovforslaget om tidlig ultralyd til alle gravide. Mens Marte W. Goksøyr skriver denne boka, trener hun iherdig for å slå Jens Stoltenberg i håndbak neste gang de møtes.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249509256
Innbinding Innbundet
Tittel Jeg vil leve
Bokgruppe 319
I salg 20.02.2012
Design Exil Design
Emne Personlige beretninger Faglitteratur Diskriminering Psykisk utviklingshemmede
Marte Wexelsen Goksøyr

Marte Wexelsen Goksøyr

Marte Wexelsen Goksøyr (f. 1982) er forfatter, skuespiller og samfunnsdebattant. Goksøyr debuterte i 2012 med boka Jeg vil leve. Hun er den eneste norske kvinne som er blitt tildelt Bjørnsonprisen (2011), og for sitt virke og engasjement har hun også mottatt NFUs ærespris, Wenche Foss-prisen, Livsvernprisen, Stolthetsprisen og Jonasprisen. Hun spilte en av de sentrale rollene i dramafilm Gritt fra 2021. For rolle ble hun nominert til Amandaprisen 2021 i klassen beste kvinnelige birolle, og ble dermed den første skuespiller med Downs syndrom til å bli nominert til prisen.

Se deg selv er hennes tredje bok.


Utgitt på Oktober:

2024 Se deg selv
2016 Samme hvem vi er
2012 Jeg vil leve
Les mer