Jeg, rommet

roman

Velg format

Tilbudspris kr 200 Før kr 229
På lager
ISBN
9788249522903

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522903
Innbinding Ebok
Tittel Jeg, rommet
Bokgruppe 852
I salg 13.08.2020
Design Exil Design
Emne Ensomhet Psykiske lidelser Romaner Sosial isolasjon Skjønnlitteratur
"Jeg har sluttet å gå ut, å være aktiv i verden. Det fin.nes ikke lenger noe for meg der, på utsiden. Eller kan hende har det aldri funnes, jeg vet ikke, for jeg har aldri hatt særlig sterke ønsker her i livet. Jeg sitter i sengen, på rommet mitt, det rommet som alltid har vært mitt. Jeg har sittet her lenge. Jeg forlater nesten aldri rommet; bare en gang iblant beveger jeg meg ut på badet for å gå på do, eller jeg spiser middag med mamma nede på det lille kjøkkenet, om det er påkrevet, men som regel spiser jeg her oppe, på rommet, når jeg spiser. Jeg har sjelden matlyst."

Fortelleren i "Jeg, rommet" er en mann på 38 år som bor sammen med sin mor. Etter at han avbrøt studiene for drøye ti år siden, flyttet han tilbake til rekkehuset der han vokste opp, hjem til gutterommet. Her har han litt etter litt isolert seg stadig mer, frem til han tok beslutningen om å bli værende på rommet sitt for godt. Moren, som er hans eneste kontakt med verden utenfor, lever alene i resten av huset og lar ham stort sett være i fred. Gjennom den pågående tankestrømmen og fortellerens registrerende, avgrensede blikk fremstår rommet i barndomshjemmet mer og mer som et bolverk mot omverdenen, og som det eneste i livet han evner å takle over tid.

I en lett, forvridd og elegant stil har V.S. Tideman skrevet en gåtefull og ubehagelig roman om å stenge seg ute fra verden, en fortelling som gradvis og urokkelig strekker seg mot sitt skjebnesvangre endepunkt.
"Det er mørk materie V.S. Tideman utforsker i Jeg, rommet … Likevel er ikke romanen utelukkende fæl å lese, den tekstuelle flyten er for sterk til det. Bare dypt foruroligende … Her er en energi som gjør at fortellerens stillestående liv, hans regressive tilbaketrekning, aldri blir kjedelig å følge. Slagkraftigheten skyldes Tidemans evne til å formidle dualiteten - både det sårbare og det selvrettferdige - i fortellerens sinn. Han skaper en bilyd i fortellerens fortelling og skrur volumet på den gradvis opp, til det øredøvende. Jeg, rommet viser hvordan det skjøre normale kan vippe over i sin motsetning, i galskap og psykose. Det er skremmende og godt gjort."
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Trass i det klaustrofobiske universet er det likevel et driv i Tidemans roman … Uhyggen går fra å være merkelig og gåtefull, til å bli mer thriller-preget ... Jeg, rommet snakker til alle nivåer av det innestengte i mennesket. Også lengselen etter å bli underholdt"
VILDE SAGSTAD IMELAND, MORGENBLADET