Bla i boken

Høgfjellsmeldinga

roman

Velg format

kr 449
På lager
ISBN
9788249527335
"Botheim faller aldri for fristelsen til å skrive Hjerkinn om til en øde og blodtørstig bygd av typen vi kjenner fra moderne nordisk krim. Likevel klarer hun å gjøre «Høgfjellsmeldinga» så spennende at boka er vanskelig å legge fra seg … «Høgfjellsmeldinga» er en bok som lurer leseren … dersom man gir den en sjanse, tripper den av gårde lett på foten som en lykkelig reinsdyrflokk på vei over Dovrefjell"
MÍMIR KRISTJÁNSSON, KLASSEKAMPEN
"Skarpt blikk på moderne villmarksliv … Botheim får kontormiljøet til å leve, ho har eit skarpt blikk for dei bitte små irritasjonane i kvar dagen, så vel som det store gapet mellom ulike syn på villmarksvern … «Høgfjellsmeldinga» er ein fleirstrenga og leseverdig roman, som tek opp eitt av dei store spørsmåla i tida gjennom å følgje resonnementa til folk med svært ulike interesser. Romanen hjelper lesaren med å tenkje"
MARTA NORHEIM, NRK
"Botheim har skrevet en spennende roman med et seriøst bakteppe … Forfatteren har et språk som i nynorsk drakt kler fortellingen i sine nyanser … Ragna er kvinna som blir en av Dovrefjells helter. Og fienden for andre"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"humoren i romanen er av slaget som vokser underveis … kanskje svarer boken [..] på et ganske dypt behov i tiden for comic relief …Skal vi kunne gjøre noe til vårt eget, en kamp til vår egen, er vi nødt til å kunne le av oss selv. Kanskje er mer humor første skritt på veien til å kunne skrive og snakke om klimakrisen på en mindre tilstivnet, mer intelligent og ærlig måte?"
LIVE LUNDH, MORGENBLADET
"Botheim har en evne til å ikke bare løfte spørsmål knyttet til natursyn, men også til å formidle naturskildringer – dermed blir det også tydeliggjort hvorfor arter som villreinen og fjellandskap som Dovre er verdt å ta vare på. Videre er Høgfjellsmeldinga en medrivende romanfortelling som berører temaer som tilhørighet og sorg. Et annet vellykket aspekt ved romanen er refleksjonene rundt språk … Romanen åpner [..] et rom for å reflektere kritisk over hvordan vi behandler naturen, inkludert språklig"
TOMINE SANDAL, BLA 4/2023
Ragna Svae får jobben som kommunikasjonsansvarleg ved Norsk villreinsenter på Hjerkinn. Ho flyttar frå Trondheim til eit knøttlite samfunn på Dovrefjell. Her vil ho starte eit nytt liv.

Snart får Ragna i oppgåve å skrive ein NOU-rapport om villreinen og om fjellet si etiske stemme. Kollegaene meiner rapporten er nok eit papir for skrivebordsskuffa, men Ragna ser for seg eit modig dokument med politisk sprengkraft. Kven er fjellet sine heltar og skurkar? spør ho og lanserer eit upopulært svar. Arbeidet hennar utløyser sterke reaksjonar. Ei anonym trusselmelding dukkar opp - er ho trygg på kontoret, er ho trygg i sin eigen heim? Om fiendane er utspekulerte, er ikkje Ragna heilt framand for dristige arbeidsmetodar sjølv heller.

Ragna håpar at kjærasten Lars vil flytta etter ho på sikt. Men arbeidet med rapporten kvervlar opp hendingar i fortida. Eit djupt sakn tek tak i ho og dyttar ho i ei drastisk retning.

"Høgfjellsmeldinga" er ein poetisk pageturner om kontorliv, naturrestaurering og radikale meiningar, om forelsking, hemn og usynlege drivkrefter.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527335
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Høgfjellsmeldinga
Bokgruppe 882
I salg 09.08.2023
Emne Konflikter Romaner Skjønnlitteratur Dovre Naturvern Fjellområder
Lest av Sigrid Sørumgård Botheim
Guri Sørumgård Botheim

Guri Sørumgård Botheim

Guri Sørumgård Botheim (f. 1978) kjem frå Lesja og flytta nyleg til nabokommunen Dovre, etter mange år i Trondheim. I lag med systera Sigrid debuterte ho med romanen Ramstein pensionat i 2009. Sigrid og Guri har vore humorskribentar saman og er kjente for særeigne framføringar. I 2016 gav Guri ut Heime mellom istidene, ei diktsamling om kva det vil seia å kjenne seg heime, om ansvar og om erindring som tinar fram. Høgfjellsmeldinga vidarefører tema frå diktsamlinga, men knyter seg nærare eit dagsaktuelt konfliktstoff: Kven har rett til å bruke fjellet og til kva? Guri har eit hovudfag i allmenn litteraturvitskap frå NTNU og har gått på Forfattarstudiet i Bø. Ho arbeider som rådgjevar i Norsk Forfattersentrum.

 

Utgitt på Oktober:

2023 Høgfjellsmeldinga
Les mer

Nyheter

Guri Botheim - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Guri Botheim
Les mer