Håndbok for vaskedamer

noveller i utvalg

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249516797
TOP 10 BOOKS OF THE YEAR, NEW YORK TIMES
"... samlingen vitner om et skarpt medmenneskelig blikk på et beinhardt amerikansk samfunn og det omskiftelige livet ... Berlin skriver godt om arbeid, men også om sørgende søstre på dykkerferie, forelskelser, religiøse seremonier, heroinavhengige menn og mødre med alkoholproblemer. Novellene flyter rolig og fritt, med jordnært språk, men også overraskende detaljer, en presis frodighet ... Underdog-perspektivet overrasker med uventet skjønnhet i Håndbok for vaskedamer, som ikke reduserer harde liv til traurig lesning, men viser frem noe man ikke har sett før. Årets mest underfundige, brutale og sanselige novellesamling peker seg ut etter bare en uke."
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"noveller du ønsker aldri skal ta slutt ... det er bare å slenge seg med i jubelkoret: Berlins rapporter fra bunnen er fengslende lesning ... Tross all menneskelig skrøpelighet og ensomhet er det en varme og fellesskapsfølelse i novellene, og leseren ønsker lite annet enn å forbli i Berlins univers, at historiene skal vare og vare"
MAJA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2016
THE BEST BOOKS PUBLISHED IN 2015, THE HUFFINGTON POST (Canada)
"novellekunst i toppklasse ... Hun er som en kirurg som med presise og nøye uttenkte kutt undersøker livets smertepunkter. Dessuten er Berlin en usedvanlig morsom forfatter. Humoren hennes er kanskje ikke umiddelbar, men den ligger der, mellom det såre og voldsomme, vibrerende helt på grensen til det tragiske … treffende tverrsnitt av liv fylt med oppturer og svært mange nedturer"
KRISTIAN WIKBORG WIESE, DAGSAVISEN
"Berlin har skrive fram desse novellene i eit stort og gripande emosjonelt register med rom for motsetnader. Lesaren kan vente seg kjærlege kjøterar så vel som slibrige salmar, men også tragiske lagnadar heilt utan dikkedarar."
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
"Vel så viktig som det biografiske er det at fortellingene føles «sanne», i alle ordets litterære betydninger: Den liksom oppbrutte og rykkete sammenhengen til tross, Berlins tekster gir samlet sett en opplevelse av stor epikk, på samme måte som i 1800-tallets realistiske totalromaner eller de lange, fortellende Bergman-filmene ... Særlig behandles livets motbakker med beundringsverdig friskhet ... I likhet med forordsskribent Lydia Davis demonstrerer Berlin en stilistisk briljans som ikke er av den typen som ligger tykt utenpå eller sprader med sin egen fortreffelighet. Setningene følger tekstenes stemningskast som en slags kontrapunktisk skygge, og med ujevne mellomrom glimter de til, for liksom å minne leseren på hvilken autoritet de er skrevet med."
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
BEST BOOKS OF THE YEAR 2015, SUNDAY BUSINESS POST (Irland)
"Rått og nydelig … 28 skittenvakre noveller du absolutt bør ha lest … skrivekunst av ypperste klasse. Berlin forteller med originalitet og autoritet fra første sekund … Novellene er rike på overraskelser, uventende uttrykk og glitrende språkbilder. Berlin skildrer livets lykke og smerte med original sanselighet. Dette kan fort bli en av de beste bøkene du leser i år."
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
THE BEST FICTION BOOKS OF 2015, THE WASHINGTON POST
BEST FICTION OF 2015, KIRKUS REVIEW
"Energisk, smart og frekk ... Novellen Notater fra akutten illustrerer til fulle forfatterens galgenhumoristiske stil. Lucia Berlin tegner et miljø av kyniske helsearbeidere og skildrer forvrengte kropper som var de interessante gjenstander ... Uansett har Lucia Berlin et forfatterskap som definitivt fortjener en renessanse."
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"En flott novellesamling som bør nytes som konfektbiter – én om gangen."
REDAKSJONEN, KK
THE BEST BOOKS OF 2015, VANITY FAIR
"Novellene hennes både ryster, provoserer og vekker leseren. Fellesnevneren er kraften i språket, det er både uforutsigbart og virkelighetsnært, og den menneskeligheten og humoren hun skildrer de marginalene karakterene med. I all elendigheten er det gløtt av skjønnhet – og slutten tar overraskende vendinger! Lydia Davis' forord gjør leseropplevelsen enda rikere."
ANNE SCHÄFFER, TARA
BEST FICTION BOOKS OF 2015, POWELL’S BOOKS
14 OF THE BEST BOOKS WRITTEN BY WOMEN, WOMEN OF THE WORLD/NYT
"Det er mange innfallsvinkler til et liv. Samtidig danner enkelte erfaringer en uhyggelig sterk kjerne. Undersøkelsen og bearbeidingen, språkliggjøringen av livserfaringer, er det det blir kunst av. De siste årene har det kommet mange gjenoppdagede perler fra amerikanske forlag, dette er virkelig et høydepunkt."
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"En utgivelse som oppsummerer et helt forfatterskap som til nå har vært ukjent for de aller fleste her til lands. Berlin skriver sanselig, observant, vittig og usentimentalt om liv som leves blant vaskedamer, ulovlige immigranter, bussjåfører, kusker og narkomane"
FRODE HELMICH PEDERSEN, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2016
"Usentimentale noveller fra Vestkystens underbelly, skrevet med skjerpende vidd. Lucia Berlin skildrer arbeid, aborter og alkoholisme i et likefremt og lakonisk språk som byr på kontinuerlige overraskelser."
HEDDA LINGAAS FOSSUM, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2016
"Det er godt mulig Lucia Berlin er den beste forfatteren du aldri har hørt om"
PUBLISHERS WEEKLY
BEST BOOKS OF THE YEAR 2015, THE DALLAS MORNING NEWS
THE MUST READ BOOKS OF 2015, PROSPECT MAGAZINE (Storbritannia)
"Berlins språk er enkelt, ofte knapt, upolert … Det er skrivekunst av høy rang"
LONDON REVIEW OF BOOKS
"Berlins noveller får leseren til å undre seg over tilværelsens uforutsigelighet. Hun er ekte vare. Historiene går tett på, sveiper over byer og stemninger og sjeler"
THE NEW YORK TIMES
BEST BOOKS OF 2015, NPR
READER’S BEST BOOKS OF THE YEAR, THE GUARDIAN
"En posthum novellesamling – nærmest utelukkende fortalt av hardtlevende kvinner – som vitner om et betydelig litterært talent. En hyllest til en forfatter hvis arbeid med å utforske samfunnets røffere sider fortjener langt større oppmerksomhet"
KIRKUS REVIEWS
"Det er som om Berlin så seg omkring og fant et tomrom i skjønnlitteraturen som ingen andre hadde oppdaget, og deretter bestemte seg for å fylle det med så mye liv det var plass til – og det viste seg å være plass til alt"
CHICAGO TRIBUNE
BEST BOOKS OF 2015, PUBLISHERS WEEKLY
BEST BOOKS OF THE YEAR, ENTERTAINMENT WEEKLY
TOP 10 BOOKS OF 2015, SAN FRANSISCO CHRONICLE
En alkoholisert mor kjemper for å greie å sende ungene sine på skolen om morgenen. Fattige, unge jenter drar i desperasjon over grensen til Mexico for å få utført ulovlig abort. En eldre kvinne gir bort husnøkkelen sin til en fremmed - i tilfelle hun skulle falle død om. Vaskedamer låser seg inn hos familier som ikke ser dem. Med skarphet, humor og genuin empati skildrer Lucia Berlin fattigdom og uvitenhet, arbeid og misbruk, menneskelighet og kjærlighet, hverdagsgleder og overlevelse. Hun kan som få andre lede leseren fram til glimt av skjønnhet - på myntvaskeriet og i brennevinssjappa, hos strevende alenemødre og slitne alkoholikere.

Med forord av Lydia Davis.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249516797
Innbinding Ebok
Tittel Håndbok for vaskedamer
Bokgruppe 854
Oversetter Vibeke Saugestad
I salg 08.01.2016
Emne Sosiale problemer Noveller USA Skjønnlitteratur Kvinner Mexico
Lucia Berlin

Lucia Berlin

Lucia Berlin (1936–2004) skrev hele sitt voksne liv. Med Håndbok for vaskedamer har hun fått sitt store gjennombrudd. The New York Times utropte boken til en av de ti beste i 2015.

Les mer