Fra vinterarkivene

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249516339
"Sterk og personlig beretning om et liv der angsten eter sjelen … Merethe Lindstrøms prosa er gjentagende, insisterende. Korte setningsledd, men lange perioder. Det gir teksten en egen rytme som hun er nesten alene om å beherske … Merethe Lindstrøm vet hva hun gjør. Og hun gjør det godt … For den som holder ut en så deprimerende livsskildring, finnes det små blomster av kjærlighet å plukke i veikanten. Merethe Lindstrøm har plantet dem der. Annerledes kan det ikke sies."
RUNE HALLHEIM, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker
"Lindstrøm skriver vakkert, nakent og rått i sin mest selvbiografiske roman til nå … Lindstrøm skriver presist både om det slitne og skjønne. Poetiske bilder og naturlyriske partier sameksisterer med skildring av ydmykelse og eksistensiell nød. Forholdet mellom lille Merethe og faren er særlig fint skildret … en litt ubestemt, men like fullt vakkert formulert kjærlighetserklæring til de nærmeste, til livet slik det er."
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Poetisk, skarpt og humoristisk om livets harde tak og monumentalt usentimentalt om kjærligheten som overlever alt … skrevet med en overlevers skråblikk, en dyktig observatørs sylskarpe fokus og en språklig mesters poetiske nerve. Fra vinterarkivene er ikke minst en øm kjærlighetshistorie … Øm ja, men aldri i nærheten av sentimental … Mest nær og hjerteskjærende er boka når den er skrevet i andre person, som et brev til livspartneren."
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"l Merethe Lindstrøms univers leves livet på grensen til det utholdelige, pakket inn som ren nytelse ... Det er en dvelende ettertenksomhet i det Merethe Lindstrøm skriver, og et stort alvor. Og de mange fine naturbeskrivelsene, antydende og fuglelette ... en sterk melding fra en forfatter som i usedvanlig grad behersker sine litterære virkemidler. Få forfattere kan som Merethe Lindstrøm vise fram livets skjørhet og smerte i en så rå og finstemt prosa"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Kraftig løft for Lindstrøm ... Ikke bare gir den prisbelønte forfatteren Merethe Lindstrøm oss en ny ­nøkkel til sine bøker, språket strømmer også friere ... Hun er en av våre fremste forfattere i den korte, presise formen – Askildsen-strengen i norsk litteratur ... Hun tvinger frem en annen måte å skrive på ... Språket strømmer friere nå ... Fra Vinter­arkivene viser oss at forfatterskapet har en sterk, modernistisk streng i seg. Med imponerende energi jobber hun med dette ­sporet, og det innebærer virkelig en annen språktakt selv om tematikken har ligget latent hele tiden"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Det er en bok som vokser fordi den gir innblikk i mange liv, liv vi som lesere kan dikte videre på. Romanen setter dessuten i gang et minnearbeid i leserne selv, om våre egne liv; dét er en fin egenskap ved god selvbiografisk litteratur."
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK
"I Fra vinterarkivene er det mye liv, både hverdagslig, kaotisk og familiehistorisk, med uro og angst rundt paret Merethe og Mats ... Et interessant trekk ved Lindstrøms roman er spennet mellom det dramatiske som fortelles og den ofte sindige måten det fortelles på. Som flere anmeldelser har nevnt, dukker det opp diverse mørke temaer og tabuord som misbrukerhjem og maniskdepressiv, ikke uten grunn. Det er likevel noe befriende ved den lite konvensjonelt problematiserende beskrivelsen av destruktive krefter og generell utsatthet, gjennom scener, bilder og minner. Er det prinsipielt betenkelig å skrive en selvbiografisk samboerroman? Lindstrøms belyser både avmakten og ømheten i sammenfiltrede livshistorier: ‘Jeg skriver og skriver og skriver om deg, men mens jeg skriver, ser jeg at det er meg.’"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"Fra vinterarkivene viser kor sterk sjølvbiografisk litteratur kan vere, skriven med mot, måtehald og stilsans. Også her er Merethe Lindstrøm suveren. ... Fra vinterarkivene skuffa derimot ikkje, men minte om kvifor det sjølvbiografiske har blitt så populært: Det skaper ein heilt spesiell intensitet og varme å oppleve at ein kjem så tett på mennesket som skriv. Romanen har også dei kvalitetane som i mine augo gjer Lindstrøm – ikkje berre til ein av dei viktigaste, norske prosaforfattarane her og no – men den viktigaste."
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Innholdsmessig er dette en sterk roman. Men sånt stoff der lyset i tunnelen nærmest skriker ved sitt fravær, faller dødt til jorden uten et språk som er voksent og nyansert nok til å bære den brysomme byrden. Lindstrøm har funnet dette språket. Det er klisjefritt, presist, metaforrikt i lange setninger stappfulle av kommaer og andre hvilepauser ... Fra vinterarkivene er en mørk messe som viser at sjøl om det svarte er betegnelsen på et sted hvor det mangler lys, fins det også en nærmest opphøyd vakkerhet i det mørke."
JAN-ERIK ØSTLIE, FRIFAGBEVEGELSE.NO
"Fortellingen veksler mellom lys og mørke, kulde og varme, tåke og klarsyn, det åpne og det stengte, nåtid og ulike erindringsfragmenter som danner utgangspunktet for en dypere forståelse for personenes situasjon. Blikkpunktet vandrer mellom subjektformene du-jeg-han-hun-vi, som om fortelleren stadig søkende forsøker å komme til klarhet og erkjennelse gjennom ulike innfallsvinkler til de samme motivkretsene. Vare naturskildringer, landskapsinntrykk og stemningsbilder underbygger en lavmælt sorgfølelse, og en gjennomført språklig renhet og stilistisk stringens forsterker mismotets monotoni."
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Lindstrøms skarpe og medfølende iakttagelser står som intens og usentimental livsinnsikt og viktig kommunikasjon … [Romanen] sier noe vesentlig om kunst og liv – og den hårfine grensen mellom mottagelige og skrøpelige sinn"
EVA POHL, BERLINGSKE TIDENDE
"En sterk fortelling om sorg og omsorg, om styrke og skjørhet og viljen til å fortsette under nesten umulige vilkår … Som en kontrast til romanens tunge temaer er naturbeskrivelsene lette, nesten luftige"
KRISTIN VEGO, INFORMATION
"Vi er på kanten av verden og alfabetet i Merethe Lindstrøms nye roman. Og det kommer det utsøkt prosa ut av … gjennomsiktig, skarp, sensitiv"
LISELOTTE WIEMER, WEEKENDAVISEN
"Kjenner man tungsinnet, merker man også straks at Lindstrøms alvor henger sammen med det sanselige – at den er klarsynt …. Lindstrøm klarer å skrive frem kjærlighetens tosomhet som tragedie, men også skjønnheten i angsten, i det depressive"
ALEXANDER VESTERLUND, POLITIKEN
"En fremragende roman"
JON HELT HAARDER, JYLLANDS-POSTEN
"En gripende kjærlighetshistorie og et vakkert forsvar for ordenes og skriftens kraft"
JENS EICHLER LORENZEN, FYENS STIFTSTIDENDE
"en vakker bok ... Mørket er der først … Men lyset er der. Når man nesten ikke holder det ut mer, stråler det ut i form av den kjærlighet som gjennom 18 år har holdt de to menneskene sammen"
MAI MISFELDT, KRISTELIGT DAGBLAD
"Den nye romanen er ytterligere et skritt mot mesterskap av denne egenartede og hypersensitive forfatteren … Å lese Merethe Lindstrøm, med raskt bankende hjerte siden hun skriver så vanvittig bra, så sant, så nakent og med en slik nerve, blir også å erkjenne sin egen overfladiskhet"
MARIA SCHOTTENIUS, DAGENS NYHETER (Sverige)
"Ja, jeg er forgapt – og var allerede forgapt i Lindstrøm – men jeg liker denne boken enda bedre enn de tre andre jeg har lest … her er det også noe enda mer akutt som trenger igjennom, som om de andre bøkene var forstudier til denne: hennes egen fortelling. Vinterhvit og kjølig, øm og varm"
ANNELI DUFVA, SVERIGES RADIO
"Lindstrøms vakre roman [er] en tankevekkende skildring av å leve, utholde og overleve"
OSCAR ROSSI, SVENSKA DAGBLADET
"livgivende i sin skildring av kunstnerisk virksomhet, relasjoner og natur ... Gjennomgående finnes det bredt strøk av varme og lojalitet i romanen"
KARIN HOLM, GÖTEBORGS-POSTEN
"hypnotisk … Som leser liksom suges jeg inn i teksten og vil forbli der … Selv om Lindstrøms fortelling handler om vanskelige temaer, befinner den seg lysår fra genren selvutleverende skandalebøker. Sett som tekst kjennes den absolutt sann, men autensiteten ligger i prosaen, i forfatterens evne til å gestalte og gi kropp til livsdramaet"
OLINE STIG, SYDSVENSKAN
"Merethe Lindstrøm skriver fram livet i all dets skjørhet og ukuelighet … Tross all sorg finnes det et lysskimmer i Lindstrøms vakre, flytende prosa"
ANN LINGEBRANDT, NORRKÖPINGS TIDNINGAR
"en sterk skildring av sykdommen depresjon, og av hvordan kjærligheten tvinges til å stange mot ensomheten … modig og velformulert"
ANNA RUDBERG-W, ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN
Merethe har tatt med seg familien og flyttet på landet. Her, på kontoret i huset bak jordene og veien, mellom lysende dager og netter uten søvn, skriver hun fram fortellingen om Mats, som hun lever sammen med. Det er fortellingen om en stor og altoverskyggende kjærlighet. Om hvordan det er å være så nær et menneske som ikke alltid ønsker livet. Om frykten, og om å holde seg oppe på tross av alt.

"Fra vinterarkivene" er en akutt og dypt personlig roman. I glassklare bilder av omgivelsene til personer som befinner seg i en slags eksistensiell nød og hjelpeløshet overfor livet, speiler forfatteren sin egen historie.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249516339
Innbinding Pocket
Tittel Fra vinterarkivene
Bokgruppe 502
I salg 10.06.2016
Design Aud Gloppen | Blæst Design
Emne Kjærlighet Skjønnlitteratur Romaner Forfattere
Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm (f. 1963) er en av våre mest anerkjente forfattere både i Norge og internasjonalt. For novellesamlingen Gjestene (2007) ble hun nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Hun er prisbelønnet flere ganger, og for romanen Dager i stillhetens historie (2011) ble hun tildelt både Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris. Hennes tre siste romaner, Fra vinterarkivene (2015), Nord (2017) og Fuglenes anatomi (2019), har fått svært god mottakelse også utenfor Norge. Novellesamlingen Vinterhest utkom i 2022 til strålende anmeldelser. Høsten 2023 kommer romanen Når vi synger.

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Strålende kritikker til Merethe Lindstrøm i Danmark

Merete Lindstrøms roman Fuglenes anatomi er nå utkommet i Danmark. Den kritikerroste boken fra 2019 har rukket å få strålende anmeldelser i to av nabolandets største aviser: Information og Kristeligt Dagblad.
Les mer

Merethe Lindstrøm - flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Merethe Lindstrøm.
Les mer