Du kan sove her

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249510948
"Det er noe som står på spill i Krizniks romaner. Denne gangen er det oppholdstillatelsen ... Forfatteren går tett nok på mennesker i samtiden til å få frem et komplekst bilde. Hennes nærgående menneskeskildring står i effektiv kontrast til et ansiktløst system som setter personenes liv på vent. Den implisitte samfunnskritikken går ikke på bekostning av romanens litterære kvalitet. Snarere gir nyansene brodd. Gjennom velplasserte detaljer som en langvarig dusj eller et skattekort med datostempel, får Kriznik frem splittelser og mekanismer som kan holde innvandrere nede. Hun fører oss langt nok inn i glipene mellom folk til å si noe gyldig om verden utenfor ... Du kan sove her er ikke likeglad realisme for realismens skyld, men en bok med et urolig hjerte. En ny, vesentlig roman i et forfatterskap det blir interessant å følge videre"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"ein vesentleg, aktuell og interessant roman ... i denne romanen snakkar folk saman slik folk gjer i røynda, og det er med på å gjera boka til ei lise å lesa. Samstundes er det noko ørlite framandgjerande i dialogane, noko som krydrar romanen, nemleg små misforståingar om kvardagslege ting og redsle for å gje uttrykk for ei sjølvstendig meining ... Kriznik skildrar med overtydande presisjon Said, fortida hans i Marokko, scener frå bryllaupet der og detaljar frå arabisk og muslimsk kultur ... Det er ei god bok Heidi Marie Kriznik har skrive, og teksten er sikkert attkjennande for norske kvinner med arabiske ektemenn, men også me andre har mykje å læra av boka"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"teksten synes å ha to sentrale siktemål. Den søker å gi et mangefasettert, sannferdig bilde av et ekteskap mellom to mennesker med ulik religion og kulturbakgrunn ... Samtidig avdekker romanen, uten moraliserende pekefingre, hvordan et offentlig byråkrati og sviktende språkkunnskaper gjør det vanskelig for en jobbsøkende innvandrer å bli skikkelig integrert i det norske samfunnet ... Jeg fornemmer den forelskelsen, kåtskapen, tvilen, smerten, sorgen og dårlige samvittigheten Anja formidler underveis. For hun er ingen sentimental naivist som flykter fra virkeligheten. Hun har bakkekontakt og gir et balansert portrett av den sympatiske asylsøkeren hun til slutt føler at hun har sviktet ... Boka avdekker en virkelighet vi alle har godt av å bli minnet på"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Med velplasserte detaljer skildrer Kriznik hvordan tiden etter bostedskontrollen arter seg for paret ... Kriznik tegner et bilde av situasjonen som verken er overforklart eller moraliserende, men viser samtidig et norsk byråkrati som ikke er i stand til å integrere en jobbsøkende innvandrer. Effektivt settes liv på vent ... Andre i flerkulturelle forhold vil nok nikke gjenkjennende til mye i denne boka. Vi andre har godt av å lære om det, og få dyttet litt på fordommene våre"
EVA HILDE MURVOLD, TRØNDER-AVISA
"Kriznik styrer romanen elegant unna alle klisjéfellene ... I stedet for en moraliserende og selvrettferdig tekst, får leseren dempede skildringer av troverdige personer ... I skildringen av nyforelskelsen gir det enkle språket en klang av naive følelser, fortellingen er herlig øm og søt, der den fort kunne blitt overdreven og overforklart. Der handlingen veksler over i den vanskelige tiden senere i forholdet, føles det tilsvarende sårt og vondt. Nettopp denne enkle stilen gjør Du kan sove her til en vellykket roman"
AXEL GEARD NYGAARD, UNIVERSITAS
Jeg trenger ikke å vite hvorvidt dere har et forhold eller ikke, sier advokaten. Det jeg vil vite er hva som er blitt sagt til politiet, det er det som er viktig, sier han. Jeg sa at vi ikke hadde bodd sammen på et halvt år, sier jeg. Hvorfor det? Det gjør saken vanskelig, svært vanskelig, sier han. Hvilken sjanse har jeg? sier Said. Ansiktet hans er så åpent, jeg må snu meg bort. Hvilke sjanser? Det er vanskelig å si, sier advokat Farhat. Vi har vært gift i tre år, sier jeg. Anja innleder et forhold til Said mens hun jobber på Løren flyktningmottak. De er ment for hverandre, sier han. Vi er forskjellige, sier hun. Han frir til henne, og de feirer bryllup i Marokko. Nesten tre år senere er Anjas far døende, og hun bor ikke lenger sammen med Said. Men han kommer og sitter sammen med henne ved sykesenga. Om få måneder har de vært gift lenge nok til at Said kan få innvilget oppholdstillatelse. Du kan sove her er en øm, lidenskapelig, og kanskje umulig kjærlighetshistorie, en roman om motsetninger og om solidaritet som settes på prøve.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510948
Innbinding Ebok
Tittel Du kan sove her
Bokgruppe 852
I salg 18.10.2012
Emne Ekteskap og parforhold Flyktninger Kjærlighet Romaner Skjønnlitteratur Oslo
Heidi Marie Kriznik

Heidi Marie Kriznik

Heidi Marie Kriznik (f. 1970) bor i Oslo. Hun debuterte med romanen Applaus i 2002 og for denne mottok hun Tarjei Vesaas’ debutantpris. Applaus er også utgitt i Sverige. I 2007 kom romanen Borte en vinter, som ble nominert til Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris . For Borte en vinter ble hun også tildelt Bohandelens forfatterstipend 2008. I 2009 mottok Kriznik Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Du kan sove her er hennes tredje roman.

Hjemmeside: www.kriznik.no

 

Litterære priser:

Språklig samlings litteraturpris 2009

Bokhandelens forfatterstipend 2008

Tarjei Vesaas Debutantpris 2002

 

Av Heidi Marie Kriznik:

2012

Du kan sove her

2007

Borte en vinter

2002

Applaus

Les mer