Dødsøyeblikket og andre noveller

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249510887

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510887
Innbinding Ebok
Tittel Dødsøyeblikket og andre noveller
Bokgruppe 852
I salg 08.10.2012
Emne Noveller Skjønnlitteratur
Roy skal ha sett ei svarthåret jente som ble tatt stående, opp mot den røde granittmuren under Sannerbrua. Allerede i løpet av det første frikvarteret har dette ryktet rukket å spre seg i skolegården på Ila. I Silkeborg på Jylland fins det utstilt to uvanlig godt bevarte moselik, "Ellingpiken" kalles den ene, "Tollundmannen" den andre. Hit til det lokalhistoriske museet kommer et københavnerpar, stridslystne, strindbergske, han omlag femten år eldre enn henne. Karin er innlagt på Sørlandet sykehus, hun ble funnet under senga si av dem som kom med frokosten, sammenkrøpen i nattkjolen og helt forvirret. Nå skal eldstesønnen komme ned fra Oslo og bli helga over. Hvordan kommer det til å gå? Hver gang er det som noe går i stå mellom dem, en liten mislyd som blir til noe mer. I seksten dypt personlige noveller skildrer Espen Haavardsholm utsatte øyeblikk i livet; øyeblikk da tiden gjør seg nådeløst gjeldende som dødens følgesvenn.
"Haavardsholm viser i sin nye bok, novellesamlingen «Dødsøyeblikket», hvor elegant og reflektert han opererer i det vanskelige farvannet mellom fiksjon og personlig biografi ... Særlig de skarpt tegnede tidsbildene fra 1950-, 1960- og 1970-tallet gir denne novellesamlingen en spesiell kvalitet og en helt særegen atmosfære ... Haavardsholm bringer også inn kunst og litteratur som en slags markører i teksten, uten at det virker anmassende eller jålete, men tvert imot som viktige bindeledd eller utfyllelse av tanker og følelser om liv og død ... . Oppriktigheten i fortellerstemmen, den usentimentale betrakteren av egen ungdommelig forvirring og skam og av den voksnes dragning mot mørket, er nettopp styrken i disse novellene"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"novellene hans er litterært snadder. Då eg omtala den førre novellesamlinga hans, «Noveller om ungdom» (2002), spurde eg: «Har det blitt skrive betre noveller enn dette etter at Vesaas la ned pennen i 1970? Eg trur ikkje det.» Dødsøyeblikket er, tru det eller ikkje, endå eit lite hakk betre ... Haavardsholm har i fleire bøker vist at han har ei eiga evne til gripe og formidle det som ligg i tida. Sørleg dei to første 10-åra, altså 1850 og 1960-talet, er glimrande ... Det som, etter mi meining, gjer desse novellene så spesielle og sterke, er måten han skriv fiksjon med utgangspunkt i eigne opplevingar og erfaringar"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Espen Haavardsholms noveller er komprimerte uttrykk for tilværets doble karakter ... Både i stil og i innhald har «Dødsøyeblikket» nær samanheng med Espen Haavardsholms tre sjølvbiografiske romanar om Nils Hå. Samlinga kan lesast som ein slags «coda» til denne trilogien, og får dermed ein tilleggsverdi: Den kan stimulere nye Haavardsholm-lesarar til å opne seg for nokre av dei mest leseverdige bøkene i 2000-talets norske prosa."
ATLE KITTANG, KLASSEKAMPEN
"Elegant og reflektert om episoder fra barndom og oppvekst på 50, 60 og 70-tallet ... Haavardsholm har igjen gitt ut noveller til å fryde seg over, både pga av innhold og form ... Minneboka har et personlig preg som grenser mot det biografiske, men representerer noe allmenngyldig langt ut over den gitte sammenhengen ... Novellene er fortellinger om hendelser og øyeblikk, gitte situasjoner som i sin hverdagslige tilnærming setter perspektiv langt ut over øyeblikket og åpner for en refleksjon om livets ulike forutsetninger. Det er skarpt observert og dypt følt. Det er litterære perler. Jeg finner ikke noe bedre uttrykk enn det litt forslitte, at dette er en nytelse å lese"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm (f. 1945) debuterte i 1966 med novellesamlingen Tidevann, og var sentral i kretsen rundt tidsskriftet Profil. Han fikk sitt gjennombrudd med Zink (1971). Blant hans noveller og romaner er flere oversatt til svensk, dansk, tysk, russisk og fransk, og tre av dem er filmatisert. Han har også skrevet essays, og biografier om Aksel Sandemose (1988), Martin Linge (1993), Johan Borgen (2000) og Ola Bauer (2010). Hans mest kjente romaner er Store Fri (1983), Roger, gult(1986), Det innerste rommet (1996), Gutten på passbildet (2004) og Tjue (2006). I 2008 utkom Bildet på baksiden, som avslutter trilogien om Nils Hå. Haavardsholm ble tildelt Aschehougprisen for sitt forfatterskap i 2006.

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2006

Gyldendalprisen 1970

Les mer