Den gode vennen

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249522248
"Følsomt og innsiktsfullt barneportrett ... Almaas tegner et hjerteskjærende bilde av barn og voksnes råskap og ondskap, og hvordan gutten balanserer mellom de som vil hjelpe ham og de som plager ham ... Den gode vennen er en innsiktsfull fortelling om en gutts fortvilelse, og et trist vitnesbyrd om den grunnleggende ensomheten som antakelig finnes i oss alle, om vi bare våger å kjenne etter"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
”Bevegende om barndom … En klassisk mobbehistorie, kan det synes som. Men alt er ikke riktig som forventet i Den gode vennen, og det er romanens klare styrke … Tilbakeholdelsen av hva som er skjedd med fortelleren, dytter leseren fremover. At detaljer fra begynnelsen gir mening på slutten, er fint … en bevegende fortelling om å skjule, og om sterke, usynlige bånd - mellom to gutter i 1987, og mellom en far og en sønn tjueseks år senere”
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Ei uvanleg sterk barndomsskildring dannar kjerna i den nyaste romanen til Bjørn Esben Almaas ... utan å nøle vil eg karakterisere portrettet av guten som sterkt, rått og hjarteskjerande. Vi ser korleis han strevar med å manøvrere mellom dei som vil slå og dei som vil forstå"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Det er mykje uro i boka, ei uro som klamrar seg fast og blir sitjande i. Det skjer noko sanseleg, som ei klo i magen, på same måte som når eg les skrekk eller dystopiar der det er mykje ytre uro. Men her er det altså mest det som skjer inni hovudet til hovudpersonen, som skapar ubehag. Samstundes er ikkje Den gode vennen ein bekmørk roman. Vi blir tatt tilbake til barndommen, det er artig å få sjå, frå tolvåringens perspektiv ... Almaas er altså så sterk på å sjå verda frå barnehøgd. Eg las nettopp den amerikanske klassikaren Drep ikke en sangfugl av Harper Lee og fekk same kjensla av dette hos henne ... ein roman som er både var og intens. Språket er med på å lage denne kontrastfulle stemninga; det er eit radikalt bokmål med kreative vendingar og knappe setningar som gir eit sterkt krydder til barneblikket og den tunge tematikken"
KATRINE JUDIT URKE, DAG OG TID
"Språket er presist og nøkternt. Den avdempede måten dramatikken beskrives på, historien som avdekkes glimtvis uten at leseren helt vet hvor det bærer, skaper et ubehag som dirrer i teksten. De språklige overlevelsesmekanismene bringer oss rett inn i barnets hode ... Almaas bekrefter at han er et talent med innsikt i menneskesinnet. En så omfattende skildring av mobbingens karakter og ettervirkninger er uvanlig i norsk samtidslitteratur"
MARIA KJOS FONN, KLASSEKAMPEN
"Godt om mobbing ... Kombinert med et dempet språk som på en fin måte tydeliggjør den underliggende smerten som etter hvert farger hovedpersonens livsopplevelse, og som sagt, et særs våkent øye for detaljer, blir Den gode vennen en roman som viser hvordan traumer i barndommen ikke er noe man vokser fra. Tvert imot kan de vokse med deg og ta over livet ditt"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Nordmanden Bjørn Esben Almaas’ nye roman er en stramt komponeret studie i fortrængninger og sprogets grænser … Det er imponerende gjort: at orkestrere sindets kompleksitet og sprogets grænser mod traumets tavshed med tilsyneladende enkle midler, sådan at man suges gennem bevidsthedens irgange, mens man prøver at finde ud af, hvad der foregår … en vellykket og mørkt sugende tur tilbage og op ad traumets flod"
JON HELT HAARDER, WEEKENDAVISEN (Danmark)
I 'Den gode vennen' følger vi en elleve år gammel gutt gjennom noen høstmåneder i 1987. Den andre delen av historien foregår i 2013. Da har hovedpersonen giftet seg og selv blitt far til to sønner.

Fra august til november 1987 er det noe som skjer med gutten. Han vil ikke lenger gå i speideren eller på skolen og spiller ofte syk. Da han 25 år etter støter på Mutt, som han knapt husker fra oppveksten, begynner hverdagen å
rakne og fortidas gåter å folde seg ut. Hva var det egentlig som skjedde den høsten?

'Den gode vennen' er en roman om utestengning, ansvarsfølelse og overgrep.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522248
Innbinding Pocket
Tittel Den gode vennen
Bokgruppe 502
I salg 13.07.2020
Design Exil Design
Emne Romaner Barndom Skjønnlitteratur Mishandling Mobbing 2010-2019 1980-1989
Bjørn Esben Almaas

Bjørn Esben Almaas

Bjørn Esben Almaas (f.1975) debuterte i 2001 med den kritikerroste novellesamlingen Costa del Sol. Han har siden skrevet romanene Katzenjammer (2003) og Sov eller snakk om kjærlighet (2009). Han har også laget kortfilm og skrevet filmmanus. Den gode vennen er Almaas' fjerde bok.

Les mer

Nyheter

Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger nominert til EUs litteraturpris 2020

I går ettermiddag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger er to av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020.
Les mer