Bla i boken

Biografi over ulevde dager

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249522033
”Den nye romanen til Markus Midré formgir et poetisk mørke. Samtidig henter han frem noen lykter for å vise vei … Livet, minnet, fortellingen – disse størrelsene er nøye behandlet i kontemporære undersøkelser av biografisjangeren. Kampen mellom disse demonstrerer den litterære storheten i romanen … Under fortellingens vakre, men kalde overflate fornemmer jeg en rikdom få bøker er forunt”
BRAGE EGIL HERLOFSEN, UNIVERSITAS
”Markus Midré skrevet en snedig roman som tåler å leses flere ganger... Midré skriver med tydelige bånd til 1990-tallet, både i innhold og form, og denne romanen er en gave til alle dem som har en forkjærlighet for fortelling som konsept”
KAROLINE HENANGER, KLASSEKAMPEN
"Det er forfriskende med en romankarakter som forstår at andre menneskers tilværelse utgjør en rik flora. Jeg-romaner kan fort havne i en selvsentrert grøft og dra leseropplevelsen betydelig ned, noe Midré unngår … Fortiden og sporene som ligger gjemt i bakhodets minnerom, åpenbarer seg for Sigurd, og det er i tilbakeblikkene som følger, og de enkle, men vakre skildringene av et liv i unge lemmer at romanens litterære kvalitet befinner seg … Dette er passasjer som lyser, som kilder seg inn i et bankende leserhjerte … Romanen er spekket med poetiske, originale bilder om gjenkjennbare følelser, betraktninger, opplevelser. Tiden står stille i de melankolske, lengtende linjene"
MARIANNE GUNDERSEN, VINDUET 3/20
"Jeg startet med å fortelle om meg selv. Jeg sa navnet mitt, og så sa jeg det jeg tenkte at de tenkte, det de lette etter når jeg viste meg. Det hendte at jeg lot være å si noe, for å se hva som skjedde. Jeg lot dem stirre, men til slutt ble jeg redd for at de skulle begynne å lete etter andre ting, alt de ikke kunne se, ikke høre, at jeg var skilt, at livet mitt lå kveilet opp i en mørk og støvete leilighet."

Det er vinter, det snør i Oslo. Sammen med tre andre komikere setter Sigurd opp et standupshow i et gammelt teater. Rett før tredje prøveforestilling blir helseminister Ida Alseth meldt savnet i Nordmarka, antagelig har hun gått gjennom isen. Alseths usynlighet som minister skulle utgjøre Sigurds kjernemateriale; nå er det blitt umulig å si noe om henne.

Samtidig er Sigurd i ferd med å flytte fra samboeren. I flyttelasset finnes en pose med bilder og papirer fra ungdommen, de tilhører K, som han hadde et forhold til på videregående. Han begynner å tenke på henne igjen, og han kommer på hendelser han i alle år har prøvd å glemme. Langsomt ser han seg selv og sin kjærlighet til K på nye måter. Men hva betyr gammel kjærlighet når du nettopp har mistet den nye? Og hvor langt kan man gå for å framkalle latter, hvor går grensen mellom den smittende latterens oppdrift og den enkeltstående tragediens svarte brådyp?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522033
Innbinding Innbundet
Tittel Biografi over ulevde dager
Bokgruppe 411
I salg 08.05.2020
Emne Humor Romaner Oslo Kjærlighet Skjønnlitteratur Komikere
Markus Midré

Markus Midré

Markus Midré (f. 1975) debuterte som nittenåring med diktsamlingen teori om tusen skygger (1995) til strålende anmeldelser, og ble en av de viktigste stemmene i norsk poesi. Året etter utga han samlingene Mirakelarkivet (1996), Kom alle mennesker (2000) og Formular (2003). Samtidig har han også markert seg som en stilsikker og finstemt prosaist, med romanene Elefantene (1998), Lungene (2002), Tunnel (2008), Et ærlig ansikt (2015) og Biografi over ulevde dager (2020). Folketelling er hans første diktsamling på 20 år. 

 

 

 

Utgitt på Oktober:

2024 Folketelling (Dikt)
2020 Biografi over ulevde dager (Roman)
2015 Et ærlig ansikt (Roman)
2008 Tunnel (Roman)
2003 Formular (Dikt)
2002 Lungene (Roman)
Les mer