Besøk på Ekely

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249512041
“Espen Haavardsholm tegner et levende bilde av Edvard Munchs siste leveår … boken flyter lett og ledig … en medrivende skildring både av unge mennesker og deres følelsesliv og av alderdom og følelsene som likevel ikke forsvinner med årene”
KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV
“Det er Espen Haavardsholms uanstrengte, lettflytende og reflekterte skrivestil som gjør romanen Besøk på Ekely til en stor leseopplevelse … en overbevisende fortelling om liv og kunst, og om alderdommens resignerte og skambelagte erotiske begjær. Espen Haavardsholm skildrer møtet mellom den unge, åpenhjertige Doffy og den 78 år gamle maleren med imponerende årvåkenhet for varierende sinnsstemninger og skarpt blikk for detaljer … Espen Haavardsholm tegner opp et fint tidsbilde som bidrar til romanens mange kvaliteter … Espen Haavardsholm har klart å skrive en særdeles lesverdig og svært underholdende roman om alderdom og kreativ kraft”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"et velopplagt kunstnerportrett"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Det er noe skamløst og pirrende ved denne skjønnlitterære belevelsen av et levd liv. Haavardsholm trer inn i Edvard Munch gjennom det biografiske, men skriver ham ut gjennom egen innlevelsesevne … Fortellerstemmen veksler mellom herr M. og Dorothy. Slik blir spenningen mellom den unges litt skamfulle nysgjerrighet og den gamles siste følelsesmessige krampetrekning tydelig og effektfull. Besøk på Ekely er en vakker fortelling om nysgjerrighet, skam og kjærlighet, ungdom og alderdom"
LARS FINBORUD, STUDVEST
- Har De overhodet noe kjennskap til spedbarn, herr M.?
- Nei, jeg har ingen barn. Bildene De ser på veggene her,
det er mine barn.
- Det forstår jeg så godt, herr mester. De kom fram til at
De måtte ofre Dem for kunsten, ikke sant?
Han rynker pannen, krenket over tonen hennes; som synes
å ha noe uærbødig ved seg. På ny blir det en pause mellom
dem, før han med tilkjempet høflig stemme sier:
- Det har ikke vært noe offer.
- Har det ikke?

Når våren kommer dette mørke krigsåret 1942, våkner den mistenksomme og bronkittrammede gamle maleren av vinterdvalen. Med våren kommer også den 23-årige jusstudenten Doffy på besøk til herr M., og tilbyr seg å arbeide som modell for ham. Slik settes skapende og farlige krefter i sving hos den svekkede herren på Ekely denne sommeren - for siste gang.

Det faktiske grunnlaget for handlingen i denne romanen er dels kjente og allment tilgjengelige sider ved Munchs biografi, dels en forfatterhemmelighet. På underlig vis er også forfatterens egen biografi knyttet til stoffet, noe som legger et ekstra lag eller to over de begivenhetene som skildres her, og over forholdet mellom diktning og sannhet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249512041
Innbinding Ebok
Tittel Besøk på Ekely
Bokgruppe 852
I salg 17.12.2013
Design Exil Design
Emne Romaner Skjønnlitteratur Oslo 1939-1945 Billedkunstnere
Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm (f. 1945) debuterte med novellesamlingen Tidevann (1966), og var sentral i kretsen rundt tidsskriftet "Profil". Han fikk sitt gjennombrudd med Zink (1971). Haavardsholms forfatterskap spenner fra det minimalistiske til det bredt anlagte, fra prosatekster via noveller og romaner til essays og biografier. De senere årene har Haavardsholm gitt ut romanene Besøk på Ekely (2011), Til Nuuk (2014) og Fra nå av kan alt skje (2019) samt novellesamlingen Dødsøyeblikket (2012). I 2015 utkom Svarte natta, en samling av forfatterens beste noveller gjennom femti år. Vinteren 2022 utkommer Utfor. En roman fra 1960-tallet, den fjerde boken om Nils Hå.

 

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2006

Gyldendalprisen 1970

Les mer