Besøk på Ekely

roman

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249512041

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249512041
Innbinding Ebok
Tittel Besøk på Ekely
Bokgruppe 852
I salg 17.12.2013
Design Exil Design
Emne Billedkunstnere Romaner 1939-1945 Skjønnlitteratur Oslo
- Har De overhodet noe kjennskap til spedbarn, herr M.?
- Nei, jeg har ingen barn. Bildene De ser på veggene her,
det er mine barn.
- Det forstår jeg så godt, herr mester. De kom fram til at
De måtte ofre Dem for kunsten, ikke sant?
Han rynker pannen, krenket over tonen hennes; som synes
å ha noe uærbødig ved seg. På ny blir det en pause mellom
dem, før han med tilkjempet høflig stemme sier:
- Det har ikke vært noe offer.
- Har det ikke?

Når våren kommer dette mørke krigsåret 1942, våkner den mistenksomme og bronkittrammede gamle maleren av vinterdvalen. Med våren kommer også den 23-årige jusstudenten Doffy på besøk til herr M., og tilbyr seg å arbeide som modell for ham. Slik settes skapende og farlige krefter i sving hos den svekkede herren på Ekely denne sommeren - for siste gang.

Det faktiske grunnlaget for handlingen i denne romanen er dels kjente og allment tilgjengelige sider ved Munchs biografi, dels en forfatterhemmelighet. På underlig vis er også forfatterens egen biografi knyttet til stoffet, noe som legger et ekstra lag eller to over de begivenhetene som skildres her, og over forholdet mellom diktning og sannhet.
“Espen Haavardsholm tegner et levende bilde av Edvard Munchs siste leveår … boken flyter lett og ledig … en medrivende skildring både av unge mennesker og deres følelsesliv og av alderdom og følelsene som likevel ikke forsvinner med årene”
KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV
“Det er Espen Haavardsholms uanstrengte, lettflytende og reflekterte skrivestil som gjør romanen Besøk på Ekely til en stor leseopplevelse … en overbevisende fortelling om liv og kunst, og om alderdommens resignerte og skambelagte erotiske begjær. Espen Haavardsholm skildrer møtet mellom den unge, åpenhjertige Doffy og den 78 år gamle maleren med imponerende årvåkenhet for varierende sinnsstemninger og skarpt blikk for detaljer … Espen Haavardsholm tegner opp et fint tidsbilde som bidrar til romanens mange kvaliteter … Espen Haavardsholm har klart å skrive en særdeles lesverdig og svært underholdende roman om alderdom og kreativ kraft”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"et velopplagt kunstnerportrett"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Det er noe skamløst og pirrende ved denne skjønnlitterære belevelsen av et levd liv. Haavardsholm trer inn i Edvard Munch gjennom det biografiske, men skriver ham ut gjennom egen innlevelsesevne … Fortellerstemmen veksler mellom herr M. og Dorothy. Slik blir spenningen mellom den unges litt skamfulle nysgjerrighet og den gamles siste følelsesmessige krampetrekning tydelig og effektfull. Besøk på Ekely er en vakker fortelling om nysgjerrighet, skam og kjærlighet, ungdom og alderdom"
LARS FINBORUD, STUDVEST
Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm

Espen Haavardsholm (f. 1945) debuterte i 1966 med novellesamlingen Tidevann, og var sentral i kretsen rundt tidsskriftet Profil. Han fikk sitt gjennombrudd med Zink (1971). Blant hans noveller og romaner er flere oversatt til svensk, dansk, tysk, russisk og fransk, og tre av dem er filmatisert. Han har også skrevet essays, og biografier om Aksel Sandemose (1988), Martin Linge (1993), Johan Borgen (2000) og Ola Bauer (2010). Hans mest kjente romaner er Store Fri (1983), Roger, gult(1986), Det innerste rommet (1996), Gutten på passbildet (2004) og Tjue (2006). I 2008 utkom Bildet på baksiden, som avslutter trilogien om Nils Hå. Haavardsholm ble tildelt Aschehougprisen for sitt forfatterskap i 2006.

 

Litterære priser:

Aschehougprisen 2006

Gyldendalprisen 1970

Les mer