Bla i boken

Ansiktene

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249525386
"Absolutt alt kan skje i disse setningene. Tove Ditlevsens internasjonale renessanse er det beste som har skjedd i bokheimen på svært lenge. Nå foreligger en av hennes – og Nordens – sterkeste romaner i ny oversettelse … Ansiktene skinner som en erfaringsnær og detaljrik skildring av psykisk sykdom. Virkelig stor blir den fordi den samtidig røsker og river i rammene for selve romankunsten … Hver eneste side byr på setninger man får lyst til å løfte ut av boken, putte i lommen eller i notatboken, ta med seg ut i livet … Ansiktene er et av forfatterskapets absolutte høydepunkter"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Få kan bruke sitt eget liv som råstoff for diktning så raffinert som Tove Ditlevsen, enda færre skildrer psykisk sykdom innenfra så overbevisende som hun gjorde i Ansiktene. Det mest slående ved den femtifire år gamle romanen er dens aktualitet i dag … Romanen var sannsynligvis forut for sin tid i sin fremstilling av psykosens vesen, metoo-tematikk, patriarkalsk kjønnsrolleoppfatning, og i å leke med elementer fra forfatterens biografi … Ditlevsen har skapt et uovertruffent bilde av psykosens vesen … Kompromissløst hevder hun sitt eget kunstsyn på tvers av det som var gjengs tone i samtiden. Slik fikk vi overlevert en klassikerperle høyaktuell for vår tid"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Tiden er inne for denne boken nå, ikke bare fordi den passer inn i dagens åpne samtaler om psykisk helse, men også fordi Tove Ditlevsens memoarer, som ble utgitt på engelsk i 2019, skapte en økt appetitt på forfatterskapet … På tross av grusomhetene som skildres, skriver Ditlevsen med dyp medmenneskelighet og innsikt"
THE GUARDIAN
"En smertelig, men aldri spekulativ beretning om et ofte opphausset tema – kunstnerens utfordringer med å jobbe uten skyldfølelse overfor familie eller verden for øvrig. Ditlevsens ironiske og forbilledlig lite selvmedlidende stemme er verd å merke seg"
KIRKUS REVIEW
"Det faktum at Ditlevsen selv har vært innlagt, forklarer mye av bokens rystende autentisitet. Men det som gjør Ansiktene til mer enn en casestudy, er at Ditlevsen fra innsiden evner å utforske det forbausende i Lises opplevelser: Fra hennes synsvinkel kan galskapen være morsom, myk, trygg og langt mer klargjørende enn den ‹virkeligheten› den prøver å unnslippe"
THE NEW YORK TIMES
København 1968. Lise Mundus, en kjent og prisbelønt barnebokforfatter, har isolert seg hjemme i lang tid. Hun er overbevist om at ektemannen - som bedrar henne med stor energi - kommer til å forlate henne. Hun opplever at hushjelpen har overtatt ikke bare henne, men også mannen og barna. Mest av alt frykter hun at hun aldri skal klare å skrive igjen.

Vrangforestillingene kommer hyppigere og hyppigere, og Lise Mundus blir til slutt innlagt på psykiatrisk sykehus. Der hjemsøkes hun av kroppsløse ansikter og stemmer som strømmer gjennom radiatorer, hodeputer, vannrør og vegger. Hun får aldri hvile. Likevel, jo dypere hun synker ned i pillerus og paranoia, jo mer påtrengende blir spørsmålet: Kan galskap være en form for frihet?

Med uhyggelig klarsyn og besk humor analyserer Tove Ditlevsen sammenbruddet, sykdommen og sykehusoppholdet. Slik blir "Ansiktene" en ærlig og kompromissløs roman om smerte og lengsel, ensomhet og frihet - og om det skjøre skillet mellom den syke og den friske.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525386
Innbinding Ebok
Tittel Ansiktene
Bokgruppe 854
Oversetter Hilde Lyng
I salg 11.05.2022
Emne Skjønnlitteratur Romaner København Psykiske lidelser 1960-1969 Forfattere
Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen (1917–1976) debuterte i 1939 med diktsamlingen Pigesind. Gjennombruddet hennes kom i 1943 med romanen Barndommens gade.

I erindringsromanene Barndom, Ungdom, Gift og Vilhelms værelse (1967–1975), forteller hun om oppveksten i København, om forfatterdebuten og gjennombruddet, om sine mange ekteskap og sin narkomani. Ditlevsen var flere ganger innlagt på psykiatrisk sykehus. I 1976 tok hun sitt eget liv.

Ditlevsen mottok flere høythengende priser, blant annet bokhandlernes litteraturpris De Gyldne Laurbær, en av Danmarks viktigste litteraturpriser, i 1956. Noveller i utvalg er utvalgte noveller fra Ditlevsens fire novellesamlinger, hentet fra boken Samlede noveller, utgitt i Danmark i 1998 og gjenutgitt i 2015.

 

Litterære priser:

1959 Kulturministeriets Børnebogs-pris 
1956 De Gyldne Laurbær

 

Utgitt på Oktober:

2022 Ansiktene (Roman)
2019 Barndommens gate (Roman)
2019 De gjorde et barn fortred (Roman)
2018 Barndom. Ungdom. Gift (Biografi)
2018 Vilhelms værelse (Roman)
2018 Noveller i utvalg (Novelle)
Les mer