Amerikansk karmageddon

tanker om mitt fordømte fedreland

Velg format

kr 249
På lager
ISBN
9788249525973
"Turbonegros Thomas Seltzer har skrevet en bok om USA som ikke ligner noe annet … Mange skriver om dette. Få skriver som Thomas Seltzer. Han kaster seg inn i sosiologi, økonomi, psykologi og popkulturelle analyser med samme maniske driv som når han spiller bass"
FREDRIK STRAGE, DAGENS NYHETER (SVERIGE)
"Debutant Seltzer raljerer over økonomisk ulikhet - tenk Piketty, men med mer punk"
JOHANNE ELSTER HANSON, MORGENBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Seltzer skriver kaotisk, nært og polemisk om sitt elskede konkursbo Amerika – og hvordan frihetens land sklir i retning krig og fascisme"
CAROLINE TROMP, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2022
" Seltzer lykkes med å veve det personlige inn i en bredere kulturell analyse av et samfunn i oppløsning. Seltzer trekker radikale konklusjoner i en veldokumentert bok. Han går så langt som å si at det neste Midtøsten vil bli det amerikanske Midtvesten. Det begrunner han med å peke på det han beskriver som en kombinasjon av maktesløshet, raseri, vond reality check og stadig mer tribalisme"
ANDREW P. KROGLUND, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2022
"Et helvetes fyrverkeri … det har altså vært en øyeåpner av de sjeldne å gå inn i denne usedvanlig kunnskapsrike beretninga til Seltzer … denne boka er unnfanga med en type empati som er sjelden, for å si det forsiktig … ei veldig viktig og veldig god bok"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"Selv ikke en Stephen King på dårlig syre kunne ha presentert en mørkere story enn denne … Vondt. Vittig. Oppklarende og foruroligende … En fortelling om dagens Amerika, skrevet med stor kjærlighet og et oppriktig sinne"
INGVAR AMBJØRNSEN
"I en kraftprestasjon av en bok øser Thomas Seltzer over leseren alskens kunnskap om USA … Boken er et overflødighetshorn av treffende formuleringer, karakteristikker og spark, men også humor og mykje varme … Leseren vil kjenne igjen stoff og mennesker fra den flotte TV-dokumentarserien «UXA», men boken har atskillig mer - og mye mer av Seltzer selv … Boken har fremdrift og kraft der han gjennomfører sine tre fortellertemaer: en reiseskildring, en historisk analyse av USA, og en fortelling om Thomas Seltzers eget liv og røtter. Og for en familiehistorie! … For samtids- og politisk interesserte, for USA-elskere og hatere, er det mye å hente i denne høyst personlige boken ... for Seltzer-fans er boken et must"
GURI HJELTNES, VG
"Thomas Seltzer har skrevet en underholdende bok for alle som lurer på hvorfor USA er gått i stykker … Seltzer vinner mye på at han er genuint opptatt av samfunnets svakeste. Engasjementet ligger igjen på sidene når skjebnene skrives ut. Seltzer spiller med hjertet utenpå drakta og får dermed et innpass hos denne leseren som få sakprosaforfattere klarer"
STIAN WALLUM, ADRESSEAVISEN
"Thomas Seltzers overlessede tilnærming, med trommevirvler, cliffhangere og egenkomponerte fake news, kunne raskt blitt ulidelig om det ikke hadde vært for at den fungerer aldeles glimrende … en ekstremt lite selvhøytidelig bok. Den er skrevet med humor og agg, men også varme og ikke minst omtanke for de som har minst … det blir virkelig gnistrende når han harselerer over republikanernes frihetsbegrep og hardføre individualisme … det er ingen liten bragd å avslutte argumentasjonsrekker med utsagnet «ja, det var jo den rette rævva som feis», og likevel levere en bunnseriøs analyse av en mektig nasjon på kanten av stupet"
JOHANNE ELSTER HANSON, MORGENBLADET
"Seltzer lykkes med å veve det personlige inn i en bredere kulturell analyse av et samfunn i oppløsning. «Amerikansk karmageddon» er et kraftig varsko til oss alle … Seltzer klarer hele tiden å veve det personlige inn i en bredere kulturell analyse av et samfunn i oppløsning. Og selv om boka er subjektiv, er den samtidig godt tuftet på et mangfold av kildehenvisninger og et bredt tilfang av relevant sekundærlitteratur … Seltzer er seriøs, selv om han «gjemmer» seg bak et barskt image. Han har levert et sterkt stykke USA-reportasje, helt på høyde med de gamle, store"
ANDREW P. KROGLUND, VÅRT LAND
"Amerikansk feelbad … Tonen er utålmodig, vitsebefengt, insisterende og belest, men ikke faen om du skal tro han er noen smartypants-akademiker. Det er få andre som ville våget eller kommet unna med en slik bok, men det funker som bare det"
CAROLINE TROMP, KLASSEKAMPEN
"Denne boken forklarer hvordan rovdyrkapitalisme tar knekken på det amerikanske demokratiet … «Amerikansk karmageddon» er løsere i formen og friskere i språkbruken enn vanlige sakprosabøker. Leseren må være åpen for diverse innfall og tankesprang, heldigvis uten at forfatteren mister tråden av den grunn. I «Amerikansk karmageddon» fremstår Seltzer først og fremst som en belest og velorientert forfatter, som belegger sine synspunkter med referanser til et imponerende omfangsrikt kildemateriale. Dette vil glede alle som liker harde fakta bedre enn spekulativ synsing"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Dei fleste USA-ekspertar er ganske kjedelege. Thomas Seltzer har vist seg som eit heiderleg unntak … I boka gir han lesaren ein grundig leksjon i korleis dei siste åra har vore for vanlege folk … Ein kan ikkje melda denne boka utan å sneia innom språket og forteljarteknikken. Ordmakeriet og dei stadige digresjonane gjer det vanskeleg å sløkka lyset og leggja ho frå seg. Den er rett og slett ein page-turner med glimt i auget, som gjer at du neste dag er litt sår i lattermuskelen"
PER EMIL SKJELBRED, SUBJEKT
"Amerika. For meg er det et av de aller største ordene som finnes. Det er helt der oppe med andre gedigne ord som frihet, rettferdighet og håp. Men for meg er det også et ord som betyr andre ting, som familielykke, nærhet og tilhørighet. Og savn. Jeg savnet Amerika så innmari etter at vi flyttet til Norge. Jeg drømte om Amerika hele tiden. Mine første minner var det Amerika som ga meg. Det var i Amerika jeg først skjønte at jeg var et menneske i verden, og det var Amerika som ga meg mitt første språk."

Thomas Seltzer har skrevet bok om USA, dette landet han kjenner bedre enn de fleste. Boken er dels en reiseskildring fra USA. Den er i tillegg en analyse av dagens USA, en analyse som både er personlig og subjektiv, men også basert på objektive kjensgjerninger og landets historie. Og delvis er "Amerikansk karmageddon" Thomas Seltzers egen fortelling om livet og røttene hans.

Seltzer viser hvordan og hvorfor landet han elsker over alt på jord har blitt til denne kaotiske slagmarken vi her i Europa ikke forstår. Boken er en personlig beretning om en - for ham - varslet katastrofe, og har en nerve og en tone som både er morsom, rasende, sarkastisk, melankolsk og dønn ærlig. Og ikke minst er den poengtert og lærerik. Det er en bok som vil gi oss svaret på mange av de tingene vi lurer på om dette gåtefulle landet og folket i vest, og som undersøker hvordan og hvorfor den amerikanske drømmen ble til et amerikansk mareritt.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525973
Innbinding Ebok
Tittel Amerikansk karmageddon
Bokgruppe 851
I salg 11.11.2022
Emne Personlige beretninger USA Faglitteratur Reiser Samfunnsanalyse
Thomas Seltzer

Thomas Seltzer

Thomas Seltzer (født 1969) har sine amerikanske røtter i Texas og Kansas og tilbrakte tidlig barndom i det såkalte Rustbeltet i Wisconsin. Han er musiker og programleder, kjent som bassist i Turbonegro og som programleder i NRKs Trygdekontoret. I 2016 laget han dokumentarfilmen I Donald og Hillarys bakgård for NRK, og UXA Thomas Seltzers Amerika fra 2020 er en av de mest sette norske TV-dokumentarene noensinne – hver episode hadde over én million seere, og i en spørreundersøkelse i regi av Kampanje ble han kåret til den stemmen nordmenn flest stoler på når det gjelder USA. Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland er Thomas Seltzers første bok.

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Thomas Seltzer - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Thomas Seltzer
Les mer

Thomas Seltzers Amerikansk karmageddon i nytt opplag – nå 20 000

Thomas Seltzers debutbok Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland utkom forrige fredag til strålende kritikker. Allerede nå trykkes et nytt opplag på 10 000 eksemplarer. Samlet opplag er med dette på 20 000 eksemplarer
Les mer

Thomas Seltzers Amerikansk karmageddon til topps på bestselgerlista

Thomas Seltzers Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland kaprer denne uken førsteplassen på bestselgerlista for generell litteratur. Dette etter kun noen få dager i salg.
Les mer

Thomas Seltzers Amerikansk karmageddon fortsatt på topp på bestselgerlista

Thomas Seltzers Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland gikk rett inn på førsteplass på bestselgerlista for generell litteratur da den utkom tidligere denne måneden. Den kritikerroste boken beholder topplasseringen også denne uken.
Les mer

Thomas Seltzer holder stand på bestselgertoppen

Thomas Seltzers Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland fikk strålende kritikker da den utkom i midten av november. Boken beholder denne uken tredjeplassen på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for generell litteratur.
Les mer