Vendrakovic

Velg format

kr 299
ISBN
9788249504039
”Vital og sterk roman som kryper langt inn under huden på sin egen fortelling … stor troverdighet og presisjon … Bildet som tegnes av hovedpersonen, med en kropp i forandring og måten fortiden rulles opp på, er glimrende utført … Det er et sterkt kunstnerportrett, men først og fremst et livskraftig møte med hovedpersonen … i denne romanen bygger alt opp om et godt regissert univers. Ingebrigtsen er uten tvil blitt en av de mest slagkraftige og særegne stemmene i det norske litterære landskapet”
MARI NYMOEN, ADRESSEAVISEN
”Forfattarmagien tek til ved noko universelt gyldig: Hovedpersonen har levd før første side i boka … Det er absolutt autentisk. Og det er gjort etter ei oppskrift som burde vera lett å læra, men som berre eit ørlite fåtal har funne ut av … forfattaren portretterer eit menneske som må vera utanfor hans personlege røynsler på dei fleste viktige område, og han gjer det med bravur. Like virtuost turnerer han stoffet i dramatiske passasjer … Alt dette går opp i den organiske einskapen som Ingebrigtsen har komponert med den fine romanen sin, der språket er ein fulltreffar frå første setning av, ja, der alt er rett og ingenting verkar dumt, klønete eller påklistra … dette er også ei heilt uvanleg stilig bok, med ei formgjeving som set lesaren i noko bortimot andaktsstemning”
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
”Overbevisende roman … En av litteraturens oppgaver er å få liv i de etablerte figurene, å kroppsliggjøre sjablongene. En slik kroppsliggjøring får vi i Eirik Ingebrigtsens nye roman, Vendrakovic … Slik overbeviser romanen om gyldigheten av det lett polemiske Bjørneboe-sitatet på tittelbladet: «Det er mulig at det vakreste av alt er gamle mennesker». Boka har åpenbart slektskap med feelgood-film, og det er ei fallgruve; men forfatteren unngår å gjøre det altfor lettvint for romanpersonene … 31 år gamle Ingebrigtsen gjør en solid innsats i å skrive fram en 69 år gammel kvinne som blir troverdig”
ANDERS SUNDNES LØVLIE, DAGSAVISEN
”Romanen er full av små, morsomme observasjoner … Slutten – strikkhoppet – er et flott grep som gjør at romanen lever i hodet lenge etter at den er lagt vekk”
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
”Helstøpt kvinneportrett, overbevisende romankunst … Språket er nært, tett, detaljtro, og forfatteren greier på elegant og nesten umerkelig vis å skape interesse for helt trivielle tildragelser og observasjoner … Dette er på alle måter en flott og tiltalende roman; selv ikke i design og papirkvalitet er det spart på konfekten”
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
”De fem ”aktene” spiller taktfast opp mot den endelige finalen hvor Elenas kreative galskap kommer til sin fulle rett i et siste frydefullt glansnummer. Historien er empatisk og humoristisk, og språket får ved hjelp av hyppig bruk av utropstegn og pekeord som ”her” og ”der” en særegen rask og direkte rytme. Vendrakovic er også en sjeldent vakker utgivelse … Dette er altså en bok du definitivt ikke har vært i nærheten av å lese før og du vil bli umåtelig overrasket over hvor medrivende skjebnen til en slovakisk tvangspensjonert skuespillerinne kan utarte seg. Hvor enn Eirik Ingebrigtsen henter sin inspirasjon fra håper jeg kilden ikke renner tørr med det første”
ERLE MARIE SØRHEIM, NATT OG DAG
”Ingebrigtsen overbeviser med sine 31 mannlige år i sin identitetsskaping av godt voksne Elena ... fordi forfatteren både er en god forteller og en presis menneskeskildrer, greier han ikke bare å gjøre (gamle) mennesker vakre, men i aller høyeste grad varme … Det er noe varmt og verdig over romanarbeidet til Ingebrigtsen. Han har, tross sin unge alder, en lun penn, en solid penn”
ODDMUND VAAGSHOLM, SUNNSMØRSPOSTEN
”Gamle damer er vonde å vende, men når de først kaster seg rundt så hopper de strikk fra det slovakiske nasjonalteatret. Morsom og overbevisende kroppsliggjøring av en 69 år gammel skuespillerinnes eldreopprør”
ANDERS SUNDSNES LØVLIE, kritikernes favoritter i 2006, DAGSAVISEN

Då skodespelarinna Elena Vendrakovic 69 år gamal blir sparka frå Det Slovakiske Nationalteateret, bestemmer ho seg for å aksjonere med Bratislava som scene. "Vendrakovic" er ein inspirert og fandenivoldsk roman om ei kvinne som ikkje vil la seg definere av alder. Eirik Ingebrigtsen (f. 1975) er frå Os, og er busatt i Oslo. Han debuterte i 2001 med romanen "Vesen", og gav i 2003 ut "Snø dempar lyd, tre lukkar inne". "Vendrakovic" er hans tredje roman.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2006
ISBN 9788249504039
Innbinding Innbundet
Tittel Vendrakovic
I salg 11.08.2006
Design Exil Design
Eirik Ingebrigtsen

Eirik Ingebrigtsen

Eirik Ingebrigtsen (f. 1975) er forfattar og prosjektansvarleg i Norsk Forfattersentrum. Han er frå Os, og bur i Oslo. Han har skrive romanane Vesen (2001), Snø dempar lyd, tre lukkar inne (2003), Vendrakovic (2006), Viddesyn (2009), Heimfall. Ei juleforteljing (2012), Spikrar frå fallande plankar (2015) og Kvit bok mørk vinter (2018), og saman med Gunstein Bakke har han redigert antologien Respons 22/7 (2011).

I 2007 blei Eirik Ingebrigtsen valt ut som norsk forfattar til «Scritture Giovanni», eit europeisk litteraturprosjekt. For romanen Heimfall. Ei juleforteljing blei han kortlista til P2-lytternes romanpris 2012.

I 2013 ble Eirik Ingebrigtsen tildelt Sultprisen for forfattarskapet sitt. Sultprisen er ein litterær pris som blir delt ut årleg av styret for Gyldendals Legat. Les pristala frå Tom Egil Hverven, leiar av Gyldendals legatstyre og litteraturkritikar i Klassekampen:  Sultprisen 2013 – pristale til Eirik Ingebrigtsen 

I 2016 blei Ingebrigtsen tildelt Nynorsk litteraturpris for romanen Spikrar frå fallande plankar. I 2018 blei han på ny kortlista til P2-lytternes romanpris, no for Kvit bok mørk vinter.

Les mer