Tøyeneffekten

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249524594
"Medan eg les om Mona og mannen sitt idealistiske prosjekt blir det vekka både avsky og medkjensle i meg. Det er denne vekslinga – som også går føre seg hjå Mona, i møte hennar med tøyenbebuarane – som gjer romanen så medrivande. Det var nok særleg dette, kjensla av å kunne gjennomskue hovudpersonane, som klistra meg til boka"
THULA KOPREITAN, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Romanen om Tøyen har en udetonert bombe. Bjarte Breiteig viser at en roman kan være sosiologisk analyse god som noen. Bjarte Breiteig (f. 1974) har tidligere skrevet tre kritikerroste novellesamlinger. Det merker man på presisjonen i språket i årets roman. Her er det ikke et feilskjær … Det er ærlig og nyansert skildret. Den sosiologiske analysen av begrepet «vi på Tøyen» er suveren i sin nyanserte desillusjon"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN
"Breiteig fører oss på innsida av eit bymiljø vi sjeldan les om i norske romanar. Bjarte Breiteig har til no vore mest kjend for gode noveller. Denne gongen har han skrive ein roman som scorar høgt på sikkert språk, stram komposisjon og eit godt driv. På nesten naturalistisk vis er vi tett på elende og reinspikka naud i denne boka … ein solid, interessant og ikkje minst aktuell roman"
HILDE VESAAS, DAG OG TID
"Med kløkt skildrar Bjarte Breiteig idealismens prisverdige så vel som smålege sider … Tøyeneffekten har eit påtakeleg godt litterært driv og viser fram det brennande engasjementets bakside og friksjonen som kan oppstå mellom det å involvere seg i andres ve og vel og den vesle familiens lykke … Det interessante i romanen er ikkje psykologiske portrett av einskildmenneske, men korleis Breiteig evnar å vise fram eit meir allment bilde av eit samansett engasjement … Romanen problematiserer korleis trua på likskap og fellesskap kan misbrukast og feile, men òg vinne. Og den rundar faktisk ganske fint og truverdig av med ei tru på det rause i mennesket"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Rørende om ildsjelene. Engasjert og tidvis vakkert om kampen mot Forskjells-Norge … Stereotype forestillinger punkteres igjen og igjen … Utgangen på soga er fantasieggende, troverdig og rørende. «Tøyeneffekten» er en roman det er lett å anbefale, båret fram som den er av lokalkunnskaper, kulturelt vidsyn og et politisk-menneskelig engasjement som gjør inntrykk"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"imponerende sammenflettet og helstøpt … «Tøyeneffekten» er ikke bare et fortreffelig stykke romanhåndverk, men en historisk nedtegnelse av enorm betydning, hvor det som for mange kun er avisoverskrifter her blir gjort levende ... Les boka! Gjør det! … en upåklagelig gjennomarbeidet roman hvor små og store fortellinger spiller på hverandres strenger, på en måte som utfyller, nyanserer og gir dem begge en sterkere klang. Alle som anser seg selv som samfunnsborgere og medmennesker – eller spesielt de som ikke gjør det! – burde lese denne boka"
THULA KOPREITAN, NRK BOK
"også en kjærlighetsroman, full av gjenkjennelige samlivs- og småbarnsfamilieproblemer, skildret i Breiteigs varsomme og jordnære språk … Breiteig skriver innsiktsfullt og interessant om opplevelsen av å tilhøre majoritetsbefolkningen, samtidig som man er en «minoritet» i eget nabolag … Bydelen blir til «Tøyenmaskinen», og sniker seg helt inn i sexlivet. Det er invaderende, ja, men ikke udelt negativt: Befriende i ett øyeblikk, fengslende i det neste. Å få fram sånne spenninger krever litt av en forfatter, og Breiteig lykkes usedvanlig godt … Alt dette er befriende fritt for romantisering"
JONAS BALS, KLASSEKAMPEN
"Dette er boka alle med kjærlighet til Oslo må lese … En skikkelig kraftpakke av en roman … en flott skildret reise med Jostein og Mona. Det er ingen tvil om at de har ekte kjærlighet for bydelen. Men alt har en grense og mye av boka handler om dette … Jeg vil kalle dette en kraftpakke av en roman. Det er det virkelige livet som dundrer på leserens dør og leseropplevelsene er mange på de 330 sidene. Bjarte Breiteig har et så godt språk og så god evne til å skildre virkeligheten han velger å bruke i romanen, at lesingen blir en nytelse"
JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN
«Jostein og jeg med vår lille gutt, sammen foran billedveggen, skolens hukommelse. Det vi så, var fortellingen om et land i forandring, og strukturer som likevel forble de samme. Det var ikke noe nytt at Tøyen var for de fattige og utsatte. Det hadde vært sånn i over hundre år. Ansiktene skiftet, men fattigdommen forble på Tøyen. Vi så også en annen fortelling, om verden utenfor, kriser og kriger som hadde avsatt seg i klassebildene lik årringer i et tre. Hit hadde mennesker funnet veien fra Vietnam, Chile, Bosnia, Aserbajdsjan. Det var hit de kom. Tøyen var Norges kontaktflate mot verden. Og hit var altså også vi kommet - ikke fra Pakistan eller Somalia eller Irak, men fra Vennesla og Kristiansand. Perspektivene dette åpnet for oss. Hadde vi en plass i denne fortellingen? Hadde vår sønn en plass?»

«Tøyeneffekten» handler om en bydel i Oslo, og om en familie: Mona, Jostein og sønnen deres, Kalle. De har i flere år drevet en nabolagskafé i det som lenge var landets mest beryktede bydel. Rundt kafeen er det et nettverk av folk fra vidt forskjellige kulturer, som hjelper hverandre og tar vare på nærmiljøet.

Men er Tøyen blitt det stedet de en gang så for seg? Hva skjedde med det åpne og rause nabolaget hvor det var plass til alle? Jostein har mistet gnisten. De samlende evnene og det brennende engasjementet hans forvitrer, og Mona kjemper mot en hemmelig lengsel bort fra ham og fra Tøyen. Da Jostein ikke kommer hjem fra en reise, blir situasjonen akutt, og gjennom et intenst døgn følger romanen Mona alene mellom oppgjør og selvransakelse i lys av Josteins fravær.

«Tøyeneffekten» er en samtidsnær og undersøkende roman om et beboerinitiativ, om å finne et feste for kjærligheten utenfor den lukkede familiesfæren, og om tro og tvil på kraften i fellesskapet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249524594
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Tøyeneffekten
Bokgruppe 882
I salg 08.12.2021
Emne Storbyer Romaner Familie Oslo Skjønnlitteratur
Lest av Iselin Shumba
Bjarte Breiteig

Bjarte Breiteig

Bjarte Breiteig, f. 1974, har skrevet tre kritikerroste novellesamlinger: Fantomsmerter (1998), Surrogater (2000) og Folk har begynt å banke på (2006). Han har bl.a. mottatt Anders Jahres pris for yngre kunstnere og Ungdommens kritikerpris. Romanen Mine fem år som far (2014) fikk også svært gode kritikker og ble nominert til P2-lytternes romanpris.

Les mer

Nyheter

Bjarte Breiteig - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Bjarte Breiteig
Les mer