Bla i boken

Tøyeneffekten

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249523955

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523955
Innbinding Innbundet
Tittel Tøyeneffekten
Bokgruppe 411
I salg 07.10.2021
Emne Storbyer Romaner Familie Skjønnlitteratur Oslo
«Jostein og jeg med vår lille gutt, sammen foran billedveggen, skolens hukommelse. Det vi så, var fortellingen om et land i forandring, og strukturer som likevel forble de samme. Det var ikke noe nytt at Tøyen var for de fattige og utsatte. Det hadde vært sånn i over hundre år. Ansiktene skiftet, men fattigdommen forble på Tøyen. Vi så også en annen fortelling, om verden utenfor, kriser og kriger som hadde avsatt seg i klassebildene lik årringer i et tre. Hit hadde mennesker funnet veien fra Vietnam, Chile, Bosnia, Aserbajdsjan. Det var hit de kom. Tøyen var Norges kontaktflate mot verden. Og hit var altså også vi kommet - ikke fra Pakistan eller Somalia eller Irak, men fra Vennesla og Kristiansand. Perspektivene dette åpnet for oss. Hadde vi en plass i denne fortellingen? Hadde vår sønn en plass?»

«Tøyeneffekten» handler om en bydel i Oslo, og om en familie: Mona, Jostein og sønnen deres, Kalle. De har i flere år drevet en nabolagskafé i det som lenge var landets mest beryktede bydel. Rundt kafeen er det et nettverk av folk fra vidt forskjellige kulturer, som hjelper hverandre og tar vare på nærmiljøet.

Men er Tøyen blitt det stedet de en gang så for seg? Hva skjedde med det åpne og rause nabolaget hvor det var plass til alle? Jostein har mistet gnisten. De samlende evnene og det brennende engasjementet hans forvitrer, og Mona kjemper mot en hemmelig lengsel bort fra ham og fra Tøyen. Da Jostein ikke kommer hjem fra en reise, blir situasjonen akutt, og gjennom et intenst døgn følger romanen Mona alene mellom oppgjør og selvransakelse i lys av Josteins fravær.

«Tøyeneffekten» er en samtidsnær og undersøkende roman om et beboerinitiativ, om å finne et feste for kjærligheten utenfor den lukkede familiesfæren, og om tro og tvil på kraften i fellesskapet.
"Breiteig fører oss på innsida av eit bymiljø vi sjeldan les om i norske romanar. Bjarte Breiteig har til no vore mest kjend for gode noveller. Denne gongen har han skrive ein roman som scorar høgt på sikkert språk, stram komposisjon og eit godt driv. På nesten naturalistisk vis er vi tett på elende og reinspikka naud i denne boka … ein solid, interessant og ikkje minst aktuell roman"
HILDE VESAAS, DAG OG TID
Bjarte Breiteig

Bjarte Breiteig

Bjarte Breiteig, f. 1974, har skrevet tre kritikerroste novellesamlinger: Fantomsmerter (1998), Surrogater (2000) og Folk har begynt å banke på (2006). Han har bl.a. mottatt Anders Jahres pris for yngre kunstnere og Ungdommens kritikerpris. Romanen Mine fem år som far (2014) fikk også svært gode kritikker og ble nominert til P2-lytternes romanpris.

Les mer

Nyheter

Bjarte Breiteig - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Bjarte Breiteig
Les mer