Syv somre og femten vintre

dikt

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249517459
"Wærenskjolds nye diktsamling dreier seg om omsorgssvikt, men går klar av klisjeene om hvordan en dårlig barndom preger voksenlivet ... Når Syv somre og femten vintre toner ut, er det med en stille anklage som lyder alt annet enn spinkel: 'Det tyngste ved slagene er at jeg ikke vet hva de har gjort / Hva de gjør'»
ELISABETH FRØYSLAND PEDERSEN, MORGENBLADET
"Desse dikta er ikkje bevis for noko, men dei ber vitne om noko, ikkje ved å gjenfortelje det, men ved å skildre verknaden av det. Difor ligg det trøyst – om enn ikkje lindring – i ei anna setning som får stå åleine mot slutten av boka: 'Så lenge det er du som slår er det jeg som er god' ... Omsorgssvikten skildrar Wærenskjold skrekkeleg fint"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
"Bokens kanskje sterkeste side er at man som leser blir presentert for bruddstykker av hendelser, og er nødt til å prøve å skape en sammenheng selv. Er ikke de fleste minner fra barndommen både flyktige og fragmenterte, selv om de preger oss? ... Diktene gir et viktig innblikk i livet til et barn som opplever omsorgssvikt, men skildringene er igjenkjennbare, og derfor også egnet til å forstå barndommens betydning mer generelt. På denne måten burde Syv somre og femten vintre også kunne vekke leserens oppmerksomhet rundt sitt eget indre arbeid"
REIDAR SCHEI JESSEN, UNIVERSITAS
"Tekstene hevdes å være basert på dokumenter fra en barnevernsmappe. Flere av dem gjør sterkt inntrykk nettopp ved sin dokumentkarakter, en slags nøktern beskrivelse ... Nettopp når Wærenskjold kombinerer det saklige og det personlige blir det gode tekster"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN
"Syv somre og femten vintre er en bok som ikke bør gå upåaktet hen. Diktene utfolder et slags sammenbruddets styrke ... Volds­erfaringene som herjer på og mellom linjene i denne boka unnsier seg ikke klar tale; dette er ikke et undertrykt språk ... I Syv somre og femten vintre blir overensstemmelsen mellom språk og erfaring så sterk at den åpner rommet inn dit hvor det stille blikket hviler. Det stille blikket? Det i oss som kjenner sannheten og blir frigjort av hvert minste lille åndedrett, bare vi trekker pusten dypt nok. Ylva Ambrosia Wærenskjold er godt i gang med et forfatterskap jeg ser fram til å følge videre"
FREDDY FJELLHEIM, VÅRT LAND
jeg er det hånden treffer
jeg er det din hånd treffer
jeg er det som treffes av din hånd
jeg er hånden, truffet
*
Det er foruroligende enkelt å si løgn
og kalle det minne: at jeg ikke husker
eller at jeg husker annerledes: løgnen
som er et språk
uten mangler

Dokumenter fra en barnevernsmappe ligger til grunn for diktene i «Syv somre og femten vintre». I et avklart og direkte språk undersøker forfatteren hvordan sporene fra en utsatt barndom sitter igjen, i kroppen, i hodet og i relasjonen til andre. Hva vil det si å lese det man ikke husker? Hvem eier historien om barndommen?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517459
Innbinding Ebok
Tittel Syv somre og femten vintre
Bokgruppe 852
I salg 05.08.2016
Design Exil Design
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Ylva Ambrosia Wærenskjold

Ylva Ambrosia Wærenskjold

Ylva Ambrosia Wærenskjold er født i Oslo i 1988. Hun debuterte i 2013 med den intense og rystende kjærlighetsfortellingen kom hjem når sorgene har løpt forbiSyv somre og femten vintre er Wærenskjolds første diktsamling.

Les mer